İzmir'de deniz suyu seviyesi düştü, iskele kapatıldı

İzmir'de deniz suyu seviyesi düştü, iskele kapatıldı

İzmir Körfezi'nde deniz suyu seviyesinin düşmesi nedeniyle Pasaport İskelesi, geçici süreyle kullanıma kapatıldığı duyuruldu.

Seferihisar ve Dikili'de denizin çekilmesinin ardından İzmir Körfezi'nde de deniz suyu seviyesinin düşmesiyle kayalar suyun yüzeyine çıktı ve deniz ulaşımında aksamaya neden oldu. Pasaport İskelesi, geçici süreyle kullanıma kapatıldı. Vapur seferlerinin Alsancak İskelesi'nden yapıldığı öğrenildi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Geçen sene de çekilme olmuştu ama bu yıl biraz daha fazla oldu. Tekrar lodosa dönüyoruz, o nedenle Körfez, kısa sürede eski haline döner. Korkuya hiç gerek yok" ifadelerini kullandı.

İZDENİZ A.Ş. tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, "Değerli yolcularımız, Tarihi Pasaport İskelesi, deniz suyu seviyesinin yolcu tahliyesine izin vermeyecek kadar düşmesi nedeniyle geçici süre ile kullanıma kapatılmıştır. Bu hattaki seferler program dahilinde Alsancak İskelesi'nden yapılmaya devam etmektedir. Anlayışınız için teşekkür ederiz" denildi.

DOĞAL VE HER ZAMAN OLAN BİR DURUM

Deniz suyu seviyesindeki azalmayı değerlendiren DEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, lodosla beraber su seviyesinin normale döneceğini söyledi. Yaşar, "Kuzeyli rüzgarlar, 15-20 günden beri çok sert esti. Bu nedenle mart ayı da son 100 yılın en soğuk mart ayı oldu. Kuzeyli rüzgarlar eserken, bütün suyu Afrika'ya doğru şişiriyor. Şu anda sadece İzmir'de değil Marmara'dan Marmaris'e kadar sular çekilmiş durumda. 1783'te Kordonboyu yapılırken gelgitin 1,5 metre üzerinde olacak şekilde inşa edileceği şartnamesi vardır. O zamandan beri burada suyun yüksekliğinin artıp azaldığı biliniyor. Geçen sene de çekilme olmuştu ama bu yıl biraz daha fazla oldu. Tekrar lodosa dönüyoruz, o nedenle Körfez, kısa sürede eski haline döner. Korkuya hiç gerek yok. Bu son derece doğal ve her zaman olan bir durum. Bazen çok sert oluyor, bu yıl sadece çok sert yaşadık" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN