Maganda kurşunuyla bir çocuk başından yaralı

Maganda kurşunuyla bir çocuk başından yaralı

Türkiye’de artan silahlanma ve tedbirlerin yetersizliği nedeniyle gökten adeta mermi yağıyor. Havaya bilinçsizce sıkılan kurşunlar düştüğü yerde ölüm ve yaralanmalara sebep oluyor. Maganda kurşunuyla nice hayatlar solarken önlenemeyen kurşunların son hedefi 15 yaşındaki Sultan oldu. Diyarbakır’da evinde oturduğu sırada başından vurulan Sultan’ın, kafasında 5 santimetrelik yara oluştu.

Türkiye’de özellikle düğün, nişan, asker uğurlaması gibi özel günlerdeki silahlı kutlamalarda ‘yorgun mermiler’ can kayıpları ile yaralanmalara neden oluyor. Son aylarda ise artan bireysel silahlanmayla birlikte gökten adeta kurşun yağıyor. Dikkatsizce havaya sıkılan kurşunlar, doğrudan da bir insana isabet edebildiği gibi havada ulaştığı en tepe noktadan inişe geçerek de düştüğü noktada insanlar için tehlike yaratabiliyor.

Maganda kurşununun sebep olduğu ölüm ve yaralanma olayları hemen her gün kamuoyuna yansırken, devam eden süreçte henüz önleyici tedbirler alınabilmiş değil. Son olay ise Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, seyir halinde olan bir otomobilden rastgele ateş edilmeye başlandı. Müstakil evlerinde oturan 15 yaşındaki Sultan O.’nun başına, kapının penceresini delerek giren 2 kurşundan biri isabet etti.

Sultan O. kanlar içinde yığılırken, ihbarla olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan Sultan O.’nun kafasında 5 santimetrelik yara oluştuğu belirlendi. Sağlık durumu iyi olan Sultan O.’nun, çekilecek MR’ının ardından ameliyata alınıp alınmayacağı kararlaştırılacak. Olayla ilgili şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürdürülüyor.

zz.jpg

Öte yandan uzmanlar yorgun mermileri diğer mermilere kıyasla, vücudun kritik yerlerine gelmeleri nedeniyle daha ölümcül olduğunu kaydediyor. Yorgun mermi vakalarını inceleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özer, “Havaya tam 90 dereceyle atılan bir mermi yaklaşık 45 metre/saniye hızla yere düşüyor. Bu da kafatasını delmek için yeterli bir sınırdır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorgun mermi vakalarında kadın ve çocuk yaralanmalarının daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özer, “İstatistiklere bakılırsa kadın ve çocuk yaralanmalarının, diğer ateşli silah yaralanmalarına göre daha fazla olduğunu biliyoruz. Bunun sebebi de bu atışlar rastgele olduğu için insan seçmediğini, sokakta o gün bulunan insanlara denk geldiğini, özellikle çocukların daha sık sokakta oynaması nedeniyle çocuklara denk geldiğini biliyoruz. Çocuklarımızın yaralanmaması, ölmemesi adına kesinlikle silah kullanmamak, rastgele ateş etmemek lazım” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN