Prof. Dr. Celal Şengör 'Korkunç olacak' diyerek açıkladı: İstanbul depreminde 100 bin kişi...

Prof. Dr.  Celal Şengör 'Korkunç olacak' diyerek açıkladı: İstanbul depreminde 100 bin kişi...

Beklenen İstanbul depremi ile ilgili tahminler ve açıklamalar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Celal Şengör, eğer beklediği şiddette deprem meydana gelirse olası vefat sayısının 100 bini bulacağını dile getirdi. Şengör, "Sadece sarsıntının doğrudan etkisini düşünemezsiniz, sarsıntıyı neyin takip edeceğini de düşünmelisiniz. Yağmalar, yangınlar, salgın hastalıklar olacak" dedi.

Türkiye'nin nüfusunun en kalabalık olan şehri İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili CNN International'da bir analiz yayımlandı. ABD'li kuruluşa açıklamalarda bulunan Türkiye’nin en ünlü yer bilimcilerinden Prof. Dr. Celal Şengör, "İstanbul'un görünümü pek parlak değil. Hem de hiç parlak değil. Eğer önümüzdeki yirmi yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olmazsa, hepimiz çok şaşırırız. İşte deprem bu kadar yakın. Bu sadece bir olasılık, ama olasılık yüksek" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamayla birlikte; çevresinde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu olmak üzere iki önemli fay hattı yer alan Türkiye, dünyanın sismik açıdan en aktif bölgeleri arasında yer alıyor. Bu jeolojik gerçeklik, İstanbul'un depreme hazırlığı konusundaki endişeleri de artırıyor.

'7,2 İLE 7,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLMASI BEKLENİYOR'

Uzmanlar, genel anlamda Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana gelebilecek yeni bir depremin 7,2 ile 7,8 arasında bir büyüklüğe ulaşabileceğini ve bunun da Türkiye'nin ticaret ve sanayi merkezi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini tahmin etti.

Prof. Dr. Şengör, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu büyüklükte bir depremin yakında gerçekleşeceğini ön görebiliriz, ancak yapabileceğimizin en iyisi bu. Bunu tahmin etmenin hiçbir yolu yok” ifadelerini kullandı.

fbau17gxeaa7yyd.jpegProf. Dr. Celal Şengör

KANDİLLİ RASATHANESİ: 14 BİN ÖLÜ

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde bir depremin gece meydana gelmesi halinde ölü sayısının 14 binden fazla olacağı tahmin edildi.

ŞENGÖR: 100 BİN ÖLÜ

Şengör ise ölü tahminini "Benim tahminim yaklaşık 100 bin kişi. Büyük bir yıkım olacak. Sadece sarsıntının doğrudan etkisini düşünemezsiniz, sarsıntıyı neyin takip edeceğini de düşünmelisiniz. Yağmalar, yangınlar, salgın hastalıklar olacak” dedi.

'NÜFUSUNUN DÖRTTE BİRİNDEN FAZLASI EVSİZ KALABİLİR'

NTV'nin haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin güncel tahminlerine göre İSE Kuzey Anadolu fayı üzerinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir deprem, kentte yaklaşık 90 bin binanın yıkılmasına ve 260 bin binanın da ciddi hasar görmesine yol açacak. Bu durum ise İstanbul nüfusunun dörtte birinden fazlasına tekabül eden yaklaşık 4,5 milyon kişiyi evsiz bırakacak.

Tüm bunların yanında, Türkiye'de geçen ay meydana gelen depremde 48 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul, uzmanların her an vurabileceğini söylediği depreme karşı savunmasını güçlendirmek için hazırlık yapmaya başladı. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, büyük bir depreme hazırlık çabalarının bir parçası olarak, yetkililerin "afete hazırlık için yol haritası" olarak tanımladıkları planı yürürlüğe koydu.

Söz konusu plan, kent fonlarının afete hazırlık programına daha fazla tahsis edilmesinin yanı sıra vatandaşlara barınak, su ve enerji gibi kritik hizmetleri sağlamak için kurulacak yeni acil durum noktalarının ayrıntılarını da içeriyor. Ancak kentin önceliklerinin başında İstanbul'daki binaların güvenliğini değerlendirmek için hızlı tarama sistemi geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, üç yılı aşkın bir süredir, yeni deprem yönetmeliklerinin yürürlüğe girdiği 2000 yılından önce inşa edilen binalar için bina değerlendirmesi yapıyor. Bu hizmet artık ücretsiz olarak veriliyor ve belediye Şubat ayındaki depremden bu yana başvuruların 100 bini aştığını açıkladı.

Belediyenin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, şu ana kadar denetlenen 29 bin binanın yüzde 50'sinin yüksek yıkılma riski altında olduğunu belirterek, "Ayrıca, herhangi bir deprem hasarı olmadan çökebilecek 318 bini tespit ettik." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN