'Siyanür sızıntısı' iddiaları İliç'teki köylüleri korkuttu: Yediğimiz zehir, suyu kullanamıyoruz

Erzincan İliç'te Anagold Madencilik'te meydana gelen facianın üzerinden tam 5 gün geçti. Göçük altındaki 9 işçinin çıkarılması için bekleyiş sürerken; bölge halkı da 'siyanür sızıntısı' iddiaları nedeniyle endişe içinde. Maden alanına 500 metre uzaklıktaki Bahçeçik köylüleri, 'Siyanür karışır diye suyu kullanamıyoruz' diyerek şöyle konuştu: "Köyümüz zehir gibi kokuyor, Peynirimiz, yağımız vahim durumda. Ne kadar saklarsa saklasınlar, yediğimiz zehir bizim."

Erzincan İliç'te Anagold Madencilik'te meydana gelen facia Türkiye'nin gündeminde. Göçük altındaki 9 işçinin çıkarılması için 5. günde de bekleyiş sürüyor. Öte yandan bölgede "siyanür sızıntısı" iddiaları madenin yakınındaki köylüleri tedirgin oluyor.

yeni-proje-1-005.jpg

Maden alanına 500 metre uzaklıktaki Bahçeçik köylüleri içme suyunu kullanmıyor. 65 yaşındaki Doğan Yıldırım, "Siyanür karışır diye suyu kullanamıyoruz" derken; Durmuş'un eşi, "Kim geldi bizi adam yerine koydu da sordu. Soran olmadı hiç. Biz mağduruz. Eşim kanser, çocuğum engelli. Ne olacak? Ne kadar saklayacaksınız. 11 senedir zehir... O suyu devamlı içtiler" diye yakındı.

yeni-proje-2-004.jpg

Öte yandan tek geçim kaynağı hayvancılık olan köyde, mera alanları da maden şirketi tarafından alınarak tel örgülerle çevrilmiş. Bölge halkından Doğan Yıldırım, iki yıl önce Erzincan İliç'e köyüne geri dönmüş. Yıldırım, köyün meraları ve tarım arazileri şimdi madenin elinde olduğunu dile getirdi.

yeni-proje-3-004.jpg

Zeynep Durmuş ise "Zehir gibi kokuyor, köyümüz vahim. Peynirimiz, yağımız vahim... Ne kadar saklarsa saklasınlar, yediğimiz zehir bizim. Bunlar su tankerini getirdiler burada kullanacaklar. Yoksa su yok." şeklinde konuştu.

yeni-proje-5.jpg

Köyde madende çalışanların da olduğunu söyleyen Durmuş ise "Hiçbir şey konuşamıyorlar, çünkü susturmuşlar" dedi.

yeni-proje-4-001.jpg