Skandalı Sayıştay raporu ortaya çıkardı: Büyükşehir ilçe ilçe belediyelerinin parasını 'gasp' etmiş

Skandalı Sayıştay raporu ortaya çıkardı: Büyükşehir ilçe ilçe belediyelerinin parasını 'gasp' etmiş

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Sayıştay raporuna göre, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, topladığı çevre temizlik ve katı atık bedellerinden CHP’li Ayvalık, Bandırma ve Edremit belediyelerine aktarması gereken 35 milyon 600 TL'lik geliri aktarmadığını söyledi. Kentte vatandaşların suyu pahalıya tükettiklerini savunan Aytekin, CHP'li belediyelerin hizmetlerinin engellendiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Ak Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporlarında yer alan bölümle ilgili açıklamada bulundu. CHP'li belediyelerin raporlara göre mağduriyet yaşadığını söyleyen Aytekin, "Birçok kurumda olduğu gibi belediyelerdeki usulsüzlükler de tek tek ortaya çıkıyor. Ancak CHP’li Belediyelerin raporlarına baktığımızda ciddi bir mağduriyet görüyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi'nin (BASKİ) Belediyeler adına topladığı Çevre Temizlik Vergisi ve Katı Atık Bedelleri’nden kanunen yerel yönetimlere aktarılması gereken payı aktarmadığı raporlarda tespit edilmiş. Kelimenin tam anlamıyla BASKİ bu paraya çökmüş" diye konuştu.

BELEDİYELERİMİZİN HİZMET ÜRETİMİNİ ENGELLİYORLAR

Ayvalık, Bandırma ve Edremit belediyelerine aktarılması gereken paranın aktarılmayarak söz konusu belediyelerin hizmetini engellediğini ifade eden CHP'li Aytekin, "3 CHP’li Belediye’nin toplamda 35 milyon 622 bin TL’lik geliri, BASKİ tarafından bloke edilmiş ve bu paralar ilçe belediyelerimize aktarılmamış. Bu meblağlar ilçe belediyelerimizin hakkıdır. Belediyelerimizin hizmet üretimini engellemek için türlü yollara başvuran AKP zihniyeti, bunun son örneğini de hak edişlerine el koyarak göstermektedir" şeklinde konuştu.

aytekin.jpg
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin

"TOPLAMDA 34 MİLYONA BASKİ EL KOYDU"

Belediyelerin alması gereken rakamlar hakkında da bilgi veren Aytekin şunları kaydetti:

Raporlara tek tek baktığımızda, Ayvalık Belediyemizin BASKİ’den alacağı ÇTV ve Katı atık bedeli yıllara sari olarak toplamda 9 milyon 982 bin TL olarak görülüyor. Edremit Belediyemizin alacağına baktığımızda ise 31.12.2021 tarihi itibarıyla BASKİ tarafından 9.873.780,79 TL tutarında evsel katı atık bedelinin ve 160.926,21TL de ÇTV olmak üzere toplam 10 milyon 34bin 707 TL’lik hakedişin BASKİ tarafından gasp edildiğini görüyoruz. Yine aynı şekilde Bandırma Belediyemizin de gelirlerine BASKİ el koymuş durumda. 31.12.2021 tarihi itibarıyla BASKİ tarafından 15.388.455,23 TL tutarında evsel katı atık bedelinin ve 219.844,89 TL tutarında ÇTV’nin aktarılmadığı görülüyor. 3 belediyemizin toplamda 34 milyon liralık gelirine BASKİ tarafından el konulmuş ve belediyelerimiz mağdur edilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li belediyelere yönelik tavrını eleştiren Aytekin, "Geriye dönük raporlara baktığımızda da AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı’nın başında olduğu BASKİ, 2019 yılında Altıeylül Belediyesi’nin de gelirini göndermemiş. Ama Karesi Belediyesi için böyle bir durum yok. İki belediye de AKP’li belediye. Ama ne hikmetse Altıeylül’ün hakedişi yatmamış, Karesi’nin yatmış. Kendi içlerindeki karşıtlıkları bizi ilgilendirmez. Ama vatandaşın beklediği hizmetin gelmemesi bizi ilgilendirir." dedi.

SÖMÜRMEYİ HİZMET YAPIYORUZ DİYE ANLATIYORLAR

Balıkesir'de vatandaşın suyu pahalıya tükettiğini dile getiren Aytekin, belediyelerinin hakkının verilmemesine tepki gösterdi. Aytekin, "Sağa sola şov yapmak için kendine pankart astıranlar, ülke ülke gezip Balıkesir köylerini yoldan, otobüsten, toplu taşımadan mağdur edenler, ilçe belediyelerimizin haklarını vermiyorlar. Yiyorlar içiyorlar, geziyorlar, ne vatandaşa ne de CHP’li belediyelere gün yüzü göstermiyorlar. Vatandaşa en pahalı sulardan birini veriyorlar, CHP’li belediyelere de hak ettikleri geliri vermiyorlar, kendilerine gelince de ülke ülke şehir şehir geziyorlar. Bu ne vicdana ne de mantığa sığar. AKP Balıkesir’i sömürmeyi hizmet yapıyoruz diye anlatıyor. Balıkesir halkı bunlardan kurtaracağı günü iple çekiyor." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN