Susuz barajlarda koyunlar otluyor

Susuz barajlarda koyunlar otluyor

Kavurucu sıcakların etkisinde geçen yazdan sonra beklenen güz yağışları gelmedi. Birçok il susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalırken Bursa’da da 2 bin 160 hektar araziyi sulayan Demirtaş Barajı, kuruma noktasına geldi. Derin çatlakların oluştuğu baraj zemininde, koyun ve keçiler otluyor. İzmir’de ise kentin su ihtiyacının yüzde 44’ünü karşılayan Tahtalı Barajı’nda son 14 yılın en düşük seviyesi görüldü.

Bursa’da Ballıkaya Deresi üzerinde 1977-1983 yılları arasında, bölgedeki tarım arazilerini sulamak için kurulan Demirtaş Barajı, küresel ısınma ve buharlaşma nedeniyle kuruma noktasına geldi. 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan barajdaki çekilme, endişe yarattı.

Kuruyan noktalarında derin çatlakların oluştuğu, koyun ve keçilerin otladığı baraj, dron ile havadan görüntülendi. Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, barajdaki çekilmenin en büyük nedeninin küresel ısınmanın yanı sıra bilinçsiz tüketim olduğunu belirtti.

7945303.jpg

Bursa’daki su tüketiminin yüzde 72’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Doç. Dr. Dindar, “Küresel iklim değişikliği ile küresel ısınmanın etkilerini gündelik hayatımızda görmeye başladık. Bir tarafta aşırı seller, yağışlar olurken; bir tarafta da aşırı sıcaklar ve kuraklık boyutuna ulaşan, önümüzdeki dönemlerde de su stresi ve su kıtlığı çekmemize sebebiyet verecek bir boyuta ulaşmış durumda. Bunun etkilerini dönemsel olarak daha fazla hissediyoruz. Bir yanda yağmur yağıyor seviniyoruz ama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ki maalesef buharlaşma ile hem barajlarımızda hem de topraklarda ciddi bir kuraklık baş gösteriyor. Çiftçimizin de sulamayı yeni teknolojilerle değil de daha eski teknolojilerle ve bilinçsizce kullanması durumunda da sulama barajlarımızdan, göletlerimizden, nehir ve akarsularımızdan çekilen su miktarı arttıkça, oranın da ekosistemi ve dengesi bozulmuş oluyor” dedi.

7945298.jpg

Öte yandan İzmir’in su ihtiyacının yüzde 44’ünü karşılayan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 29.90’a kadar düşerek, son 14 yılın en düşük seviyesini gördü.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Diğer barajlarımız da aynı şekilde doluluk oranı düştü. Şu anki aşamada bir sıkıntı olmasa da ‘tehlikenin başlangıcı’ diyebiliriz” dedi. Kasım ayından sonra yağış beklediklerini kaydeden Prof. Dr. Yaşar, “Buna karşın bizim öncelikle yapmamız gereken barajlarımız yüzde 100 dolu bile olsa suyu tasarruflu kullanmak. Bugün, ‘Kuraklık var’ diye panik yapıyoruz. Bu kuraklık, bizim beklediğimiz bir kuraklıktı. Hazırlıklı olmamız gerekir. Gelişmiş ülkeler kuraklığa karşı her zaman hazırlıklıdır” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN