Yağışlar son 22 yılın en düşük seviyesine geldi İSKİ uyardı: Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz

Yağışlar son 22 yılın en düşük seviyesine geldi İSKİ uyardı: Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz

Ülke genelinde yağış azlığı nedeniyle kış sezonu kurak geçerken, yağışlar normaline göre yüzde 52 azalarak son 22 yılın en düşük seviyesine yerleşti. Kuraklığı şiddetli şekilde yaşayan İstanbul'da da İSKİ, vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardı. "Kuraklık noktasında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz." şeklinde açıklama yapan yetkililer "16 milyon İstanbullunun su kullanım alışkanlarını değiştirmesi son derece önemli. Yarın için şimdi harekete geçmek durumundayız." ifadelerini kaydetti.

Metrekare başına geçen yıl ocakta 87,3 kilogram olan yağış miktarı, geçen ay 33,2 kilogramda kalarak, son 22 yılın en düşük seviyesini gördü. Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,7 gün olarak hesaplanırken, geçen ay Türkiye genelinde ortalama 7,3 gün olarak gerçekleşti.

Üçer aylık dönemler halinde elde edilen meteorolojik kuraklık analizlerine göre, "olağanüstü kuraklık" şeklinde tanımlanan ileri düzey kuraklığın etkisini gösterdiği illerin başında yer alan İstanbul'da da yetkililer uyarılarda bulunmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), küresel iklim değişikliği nedeniyle hissedilen kuraklığın etkisini artırmaması için İstanbul’da tasarrufa gidilmesi gerektiğini bildiren bir açıklama yayınladı. İSKİ’den bugün yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

'TÜRKİYE AŞIRI KURAK BİR DÖNEM YAŞIYOR'

Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, suyun tasarruflu ve verimli kullanılmasının önemini her geçen gün artırıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ocak ayı verilerine göre de Türkiye, birkaç bölge dışında aşırı kurak bir dönem yaşıyor. Su arzının devamlılığı için, tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Su dikkatli kullanıldığında aynı ihtiyaçlar çok daha az sarfiyatla giderilebiliyor.

2053 yılını hedef alan Su Master Plan çalışmaları kapsamında, önümüzdeki yıllara yönelik yeni su kaynaklarının planlaması ve devreye alınmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Kayıp-kaçak oranını düşürerek 2019 yılından bugüne 60 milyon metreküpü kurtaran İdare, geri kazanım suyu sayesinde de sadece 2022’de 30 milyon metreküplük bir su tasarrufu sağladı.

MELEN SİSTEMİ’NİN KAPASİTESİ ARTIRILIYOR

Melen 3. Terfi Merkezi kapsamında çalışmalar tamamlanmak üzere. Çalışmalar sona erdiğinde, sistemden günlük 735 bin metreküp ilave su temin edilebilecek.

İçme suyu yatırımlarında, başta 4 yeni içme suyu arıtma tesisi (Ömerli Emirli 2. Kademe, Taşoluk, Şile ve Silivri) inşaatı olmak üzere 3,5 yıl içerisinde 7 milyar 600 milyon liralık yatırım yapıldı.”

İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ise İstanbulluların da su tasarrufuna riayet etmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

'YARIN İÇİN ŞİMDİ HAREKETE GEÇMELİYİZ'

Biz, İSKİ olarak, İstanbulluların küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklığın etkilerini hissetmemesi için her türlü adımı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu vizyon doğrultusunda atıyoruz. Ancak iklim değişikliğinin ve kurak dönemin etkilerini sınırlandırmak için hepimizin el ele vermesi, 16 milyon İstanbullunun su kullanım alışkanlarını değiştirmesi son derece önemli. Yarın için şimdi harekete geçmek durumundayız.

Meteorolojik verilere bakıldığında da bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Yağışlı mevsimde olmamıza rağmen istenilen düzeyde bir yağış alamıyoruz. Kuraklık noktasında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Biz, İSKİ olarak, baraj dışı kaynaklarımızla İstanbul’u susuz bırakmıyoruz. Ancak bu durumun sürdürülebilir olması, hemşerilerimizin suyu tasarruflu kullanmasına bağlı.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN