Giresun’un Hamidiye Köyü, yüzyıllardır süregelen geleneksel ahşap sandalye üretimi ile tanınan bir yer. Ancak bu sanatın son temsilcisi, Kadir Gürel adında bir usta. Yarım asırdır geleneksel yöntemlerle sandalyeler üreten Gürel, çivisiz, kenetleme tekniğiyle yaptığı ahşap sandalyeleriyle geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Ancak ne yazık ki usta eksikliği nedeniyle bu zanaat, giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
GİRESUN SANDALYELERİNİN KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİ
Giresun’un ünlü ahşap sandalyeleri, sadece Hamidiye Köyü’nde üretiliyor ve tamamen çivisiz, kenetleme tekniğiyle yapılıyor. Kadir Gürel, bu sandalyelerin üretiminde gürgen ağacı kullanıyor, çünkü gürgen ağacı, dayanıklılığı ile biliniyor ve sandalyelerin uzun yıllar kullanılmasını sağlıyor. Yarım asır önce üretilen sandalyelerin hala kullanılabildiğini belirten Gürel, bu geleneksel üretim yönteminin plastik sandalyelerin yaygınlaşmasıyla birlikte unutulmaya yüz tuttuğunu söylüyor.
Giresun sandalyesi, zamanında lokantalar ve kahvehaneler gibi mekanlarda yaygın olarak kullanılmış ve oldukça popüler bir oturma aracı haline gelmişti. Ancak, günümüzde bu zanaat oldukça sınırlı bir üretimle devam edebiliyor.

AHŞAP SANDALYENİN SON USTASI: KADİR GÜREL
Kadir Gürel, ahşap Giresun sandalyesi yapma sanatını kayınbabasından öğrenmiş ve yıllardır bu geleneksel mesleği sürdürüyor. Ancak yaşının ilerlemesi ve usta eksikliği nedeniyle, bu sanatın geleceği hakkında endişeleri bulunuyor. Gürel, “Benden sonra bu mesleği sürdürecek kimse yok. Öğrenmek isteyen bir çırak bile çıkmıyor,” diyerek bu sanatın geleceğine dair karamsar bir tablo çiziyor.
NOSTALJİK İLGİYE RAĞMEN ÜRETİM KAPASİTESİ SINIRLI
Son yıllarda, nostaljik bir ilgiyle ahşap sandalyelere olan talep artmış olsa da, Gürel’in üretim kapasitesi sınırlı. Tamamen el emeğiyle yapılan sandalyelerin üretimi zaman alıyor ve Gürel, yanında bir yardımcı çalıştıracak bir çırak bulamamakta zorlanıyor. Gürel, “Talepler var ama usta yok,” diyerek bu mesleğin geleceği konusunda ciddi endişeler taşıdığını belirtiyor.

Gürel, özellikle turizm bölgelerindeki kafelerden ahşap sandalyeler için sipariş aldığını ancak üretim kapasitesinin yetersizliği nedeniyle talepleri karşılamakta zorlandığını ifade ediyor. Çırak bulamamak, eleman çalıştırma gibi sorunlar nedeniyle siparişlere yetişemediğini söylüyor.
GİRESUN’UN SON USTASI
Kadir Gürel, Giresun’un son ahşap sandalye ustası olarak bu mesleğin yok olmaması için büyük bir çaba sarf ediyor. Ancak, makinelerle üretim mümkün olsa da, Gürel’in yaptığı sandalyeler tamamen bir zanaat ürünü. Gürel, makinelerle yapılan üretimin kalitesiz olduğunu ve geleneksel yöntemlerle yapılan sandalyelerin sanat değerine sahip olduğunu vurguluyor. Gürel, atölyesinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve bu sanatın yok olmasının üzücü olduğunu belirtiyor.

GELENEKSEL SANATIN SON TEMSİLCİSİ
Giresun’daki ahşap sandalye üretiminin son temsilcisi olan Kadir Gürel, yalnızca geleneksel üretim yöntemini yaşatmakla kalmıyor, aynı zamanda geçmişin kültürünü de nesilden nesile aktarıyor. Ancak usta eksikliği ve günümüzdeki değişen talepler nedeniyle, bu önemli zanaat tehlike altında. Kadir Gürel, bu sanatın son ustası olarak, ahşap sandalye üretiminin kaybolmaması için sesini duyuruyor.
Giresun’un ahşap sandalye geleneği, Kadir Gürel’in çabalarıyla yaşatılmaya devam ediyor. Ancak bu sanatı sürdürebilmek için yeni ustaların yetişmesi gerektiği aşikar. Ahşap sandalyelere olan nostaljik talep, ancak yeni ustaların yetişmesiyle devam edebilir ve bu değerli zanaat gelecek kuşaklara aktarılabilir.
