Yerlikaya ve Bayraktar maden sahasındaki son durumu aktardı: Su ve toprakta zararlı madde yok

Yerlikaya ve Bayraktar maden sahasındaki son durumu aktardı: Su ve toprakta zararlı madde yok

İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç'teki maden sahasında devam eden arama kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, bundan sonraki olası toprak kaymalarını izlediklerini belirterek, "Alanda 35 milyon metreküp toprak var. 800 araçla sahada çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Bayraktar ise çevreyle ilgili her türlü tedbirin alındığını söyleyerek, "Su ve toprakta zararlı madde yok. Analiz yapıyoruz" dedi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan bir su gibi vadiye doğru aktı. Göçüğe ilişkin soruşturmada, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. gözaltına alındı. Göçüğünün 6'ncı gününde ise 9 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor.

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te maden sahasında yürütülen arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

'5 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK KAYMASIYLA KÜTLE VADİYE...'

Bakan Yerlikaya "Seferberlik ruhuyla gece gündüz çalışıyoruz. Bu maden ocağı 940 hektarlık bir arazi. Liç alanı dediğimiz yerde 35 milyon metreküplük toprak kütlesi var. Toprağın kaydığı zamanda dere alanına 5 milyon metreküplük toprak kaymasıyla kütle vadiye doğru gitti.

yeni-proje-13-001.jpg

Maden ocağında 1,2 milyon metreküplük toprak kayması gerçekleşti. İki tepeden yaptığımız arama kurtarma çalışmalarında çalışanların güven ortamında çalışması için olası kaymayı anlık izliyoruz. AFAD 500'ün üzerinde profesyonel ekibimiz var. 2 bin 700 insan gücü var. 800 aracımız var. Araç ve insan kaynağı olarak eksikliğimiz yok.

'9 CANIMIZ BU TOPRAĞIN ALTINDA'

Hepimizin tek bir niyeti var, bu işi en kısa zamanda tamamlamak. İlave insan ve araç kaynağımız doğuyorsa en kısa sürede tamamlıyoruz. 9 canımız bu toprağın altında. Yakınlarının hepsini ziyaret ettik. Sabrı anlayışı için minnettarız. Geçmiş olsun dileklerimi paylaşmak istiyorum. Sabra ihtiyacımız var. Böyle büyük bir toprak kütlesinin hareket ettiği ortamda, planımız şu; 5 milyon metreküplük hedef alanda ve arkasındaki alanda toprağı geçici tahliye ediliyoruz. Günlük 1000-1500 kamyon hareketle tahliye sürecini yapmaya devam ediyoruz"

yeni-proje-9-003.jpg

'ÇEVREYLE İLGİLİ HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMIŞ DURUMDAYIZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Arkada çok büyük bir kütle var. Yoğun bir çaba ve fedakârlık içinde uyum içinde devam ediyor. Sabra ve Allah'ın yüzümüze bakmasına ihtiyacımız var. Umarım en kısa sürede netice alırız. Bu çalışmalar devam ediyor. Çevreyle ilgili de her türlü tedbiri almış durumdayız. DSİ, ciddi bir çalışma yürütüyor. DSİ suyu farklı alanlara yönlendiriyor. Yeni bir su hareketini kontrol altına almayla ilgili tüm tedbirler alındı. Sık sık ölçümler yapılıyor. Hem suda hem toprakta halk sağlığına zarar verecek bir durum olmadığı yönünde" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN