Yıkımına başlanan 'Dünyanın en saçma binası'nın maketini yaptılar

Yıkımına başlanan 'Dünyanın en saçma binası'nın maketini yaptılar

Arama motoru Google’da ‘Dünyanın en saçma binası’ diye arandığında kullanıcıların karşısına çıkan Kahramanmaraş İl Özel İdare binasının yıkımına başlanmıştı. Binanın yıkımını üzüntüyle karşılayan Kahramanmaraşlı pastane çalışanları, binanın pastadan maketini yaptı.

Kahramanmaraş'ta 1994 yılında şehrin en işlek caddesi olan Trabzon Bulvarı'nda yapılan İl Özel İdare binası hem rengi hem de mimari yapısı nedeniyle sadece adını duyurmuştu. Yapıldığı günden bu yana şehrin simgesi haline gelen ve dünyaca ünlü internet arama motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ilk sırada çıkan binanın yıkımına başlandı.

Öte yandan, yakında tarihe karışacak olan binanın pastadan maketi yapıldı. Bir pastane tarafından yapılan pasta, yıkımı devam eden binanın önünde sergilendi.

desb-1.png

“BİZİ ÜZDÜ, BİZ DE PASTA YAPTIK”

Pastane çalışanlarından Hasan Kaya, binada çok detay olmasından dolayı yapımının kolay olmadığını söyledi.

Maketin 3 pasta ustası tarafından yapıldığını belirten ve satmayı düşünmediklerini söyleyen Kaya, şunları ifade etti:

“Kahramanmaraş'ın sembolü olan bu sarı binayı yıkmak bizi üzdü aslında. Biz de ona istinaden binanın maketini yapmaya karar verdik. Hem de bina ile hatıra fotoğrafı çektirmeyenler vardı ve onlar için de bu binayı yapmayı düşündük. Yapımı 2 hafta sürdü çünkü bayağı bir uğraş ve ince detay isteyen bir işti. 6 kilo kadar şeker hamuru kullandık. Tamamen yenilebilir şekilde yaptık. Pasta ağır olduğundan dolayı tutması için kırmızı direkleri tahtadan yaptık. Bunu yapmak için 3 ustamız yoğun bir şekilde çalıştı. Maketimiz yaklaşık 10 kilo ağırlığında ve 1,4 metre yüksekliğinde.”

dunyanin-en-sacma-binasi.png

“KEŞKE YIKILMASAYDI”

Kahramanmaraşlılar ise şehrin meşhur 'sarı binası'nın maketine büyük ilgi gösterdi.

Bazı vatandaşlar İl Özel İdare binasının maketi olan pastayla hatır fotoğrafı çektirdi.

Pastayla hatıra fotoğrafı çektirenlerden Yüksel Telli, binanın yıkılmasına üzüldüğünü söyledi. Maketin de çok güzel olduğunu ifade eden Telli, “Aslında binanın pasta maketini görünce özlemle baktım çünkü ben şehir dışında okudum. Yıkılacağını duyunca da çok üzülmüştüm ve şu an görür görmez de hemen fotoğrafını çektim keşke yıkılmasaydı. Maketi de güzel yapmışlar, aynısı gibi ve gayet hoş görünüyor” dedi.

Öte yandan yıkımına ocak ayında başlanan ve ihale şartnamesine göre 6 ayda yıkılacak olan binanın şu ana kadar dış kaplamaları büyük ölçüde söküldü. İskeletinin ortaya çıkarılmasının ardından en tepeye büyük vinçler yardımıyla çıkarılacak iş makineleri, binayı tıraşlama tekniği ile yukarıdan aşağıya doğru katları tek tek yıkarak aşağı inecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN