Sinovac, koronavirüs aşısının etkinlik oranını açıkladı

Sinovac, koronavirüs aşısının etkinlik oranını açıkladı

Çinli Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısının Kovid-19 kaynaklı hastaneye yatma ve ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğu açıklandı. Aşının enfeksiyonu önlemedeki başarısının daha düşük olduğu belirtildi.

Çinli aşı firması Sinovac, geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı CoronaVac'ın etkinlik oranını açıkladı.

ÖLÜMLERE KARŞI YÜZDE 100 ETKİLİ

Türkiye Brezilya ve Endonezya'nın satın aldığı ve aşılama çalışmalarına başladığı Sinovac'ın CoronaVac aşısının Kovid-19 kaynaklı hastaneye yatma ve ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğu açıklandı.

Gazete Duvar'ın haberine göre, 12 bin 396 bin kişinin katıldığı denemelerde, aşının enfeksiyonu önlemedeki başarısının daha düşük olduğu belirtildi.

ENFEKSİYONU ÖNLEME ORANI YÜZDE 50.65

CoronaVac aşısının tıbbi tedavi gerektiren vakaları önlemede etkisinin yüzde 83.7 olduğu, enfeksiyonların önüne geçmede ise etkinlik oranının yüzde 50.65 olduğu tespit edildi.

DSÖ'NÜN KRİTERİNİ KIL PAYI GEÇTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir aşı adayının bağışıklık kazandırabilmesi için alt sınırı yüzde 50 olarak açıklamıştı. Çinli Sinovac'ın CoronaVac aşısı DSÖ'nün yüzde 50 kriterini kıl payı geçmiş oldu.

TÜRKİYE YÜZDE 91.25 ORANINDA KORUMA SAĞLADIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Türkiye, CoronaVac'ın ülke içinde 18-59 yaş arasındaki gönüllülerde yapılan Faz 3 denemelerinin ara sonuçlarına göre yüzde 91.25 oranında koruma sağladığını açıklamıştı. Brezilya'daki Faz 3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında 'genel koruma' sağladığı kaydedilmişti. Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, Brezilya'daki denemelerin salgının ağır seyrettiği bir dönemde yapıldığı, testlere sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri gönüllülerin de katıldığı, bu nedenle Faz 3 sonuçlarının diğer ülkelerde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılamayacağı yorumu yapılmıştı.

60 YAŞ ÜSTÜ İÇİN GÜVENLİ

CoronaVac'ın 60 yaş üstü kişilere uygulanmasına dair yapılan çalışmaların ara sonuçlarında aşının etkili olduğu kaydedildi. Saygın tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan raporda, Faz 1 ve Faz 2 çalışmalarının tamamlandığı belirtildi ve aşı kullanımının 60 yaş üstü yetişkinlerde güvenli olduğuna işaret edildi.

YAN ETKİLER HAFİF VE ORTA ŞİDDETTE

422 kişinin katıldığı çalışmalarda, 60 yaş üstü yetişkinlerde gözlemlenen yan etkilerin hafif ve orta şiddette olduğu kaydedildi. En yaygın yan etkilerin, aşının yapıldığı bölgede ağrı (hastaların yüzde dokuzunda) ve yüksek ateş (hastaların yüzde üçünde) olduğu belirtildi. Rapora göre, yan etkilerin çoğu aşılamanın ardından ilk yedi güç içerisinde meydana geldi ve 48 saat içinde bu etkilerin kaybolduğu gözlemlendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN