2022 Dünya Kupası Katar neden boykot ediliyor?

2022 Dünya Kupası Katar neden boykot ediliyor?

Dünya Kupası'nın Katar'da yapılıyor olması futbol camiasında tartışmaları beraberinde getiriyor. Dev turnuvaya az bir zaman kala Bundesliga maçlarında 'Katar 2022'yi Boykot' pankartları dikkatleri topladı. Futbol tutkunları, Dünya Kupası neden Katar'da? Katar neden boykot ediliyor? Soruları ise pek çok kişi tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Dünya Kupası neden Katar'da düzenleniyor? İşte detaylar…

DÜNYA KUPASI NEDEN KATAR'DA?

Aralık 2010'da yapılan oylama sonucunda Katar, FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak ilan edildi. Turnuvanın maçları 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda yapılıyor. Bu, Katar Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen ve çeşitli ön eleme müsabakaları ve finalleri içeren ilk Dünya Kupasıdır. Bu, ağırlıklı olarak Arap ve Müslüman bir dünyada düzenlenen ilk Dünya Kupası. Turnuva aynı zamanda Güney Kore ve Japonya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2002 FIFA Dünya Kupası'ndan bu yana Orta Doğu'da birinci ve Asya'da ikinci olma özelliğini taşıyor. Bu turnuvanın bir diğer farkı da 2026'dan itibaren takım sayısının 48'e çıkarılmasına karar verildiği için 32 takımlı son Dünya Kupası olması. Katar'daki şiddetli yaz sıcağı nedeniyle bu Dünya Kupası ilk turnuva olacak. kuzey yarımkürede sonbaharda başlayacak, Mayıs, Haziran veya Temmuz'da değil, Kasım sonundan Aralık ortasına kadar. Avrupa'da özellikle devam eden ligler, turnuva nedeniyle askıya alınmıştı. Yani etkinlik yaklaşık 29 gün oynanıyor ki bu diğerlerinden biraz daha kısa.

Turnuva 20 Kasım 2022 TSİ 19:00'da ev sahibi Katar'ın Havre'de Ekvador ile karşılaşmasıyla başlar ve 18 Aralık 2022 TSİ 18:00'de Lusail'de oynanacak final maçıyla sona erer. Turnuvanın sona erdiği 18 Aralık, aynı zamanda Katar'ın ulusal bayramıdır.

2022 dünya kupası

KATAR BOYKOT ÇAĞRISI NE DEMEK?

Dünya Dünya Kupası'nın Katar'da yapılıyor olması futbol camiasında tartışmaları beraberinde getiriyor. Dev turnuvaya az bir zaman kala Bundesliga maçlarında 'Katar 2022'yi Boykot' pankartları dikkatleri topladı.Kampanya, ev sahibi ülkede insan hakları ve çevre konularını vurgulamak isteyen kulüpler, taraftarlar ve oyuncular tarafından destekleniyor.

Kampanya kadınların, LGBT topluluğunun ve göçmen işçilerin hakları, demokrasi ve klimalı stadyumlarda düzenlenen turnuvaların çevresel etkileri hakkındaki endişeleri vurgulamaktadır. ABD Adalet Bakanlığı, Katar'ın FIFA yetkililerine ev sahipliği yapmak için oy kullanmaları için rüşvet verdiğini iddia etti; Doha ve FIFA bunu yalanladı.

Mainz'deki amatör kulüpte futbol oynayan Stefan Schirmer, diğer gönüllülerle birlikte Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesine yönelik "tartışmalı karara" kamuoyunun dikkatini çekmek için bir kampanyaya katılıyor.

"6500 GÖÇMEN İŞÇİ ÖLDÜ"

Katar'ın 2010 FIFA Dünya Kupası'nı kazanmasından bu yana ülkede 6500 göçmen işçinin öldüğü bildirildi.

BM'ye göre bu sayı iş yerinde ölenlerin hepsini kapsamıyor. veya stadyum inşaat projelerinde çalışmak.

Katar'da "doğrudan Dünya Kupası stadyumunun inşaatı nedeniyle" 37 ölüm kaydedildi. Katar hükümeti, ülkenin çalışma yasalarında reform yaptı ve asgari ücreti getirdi.

Ancak insan hakları örgütleri, Katar'da göçmen işçi sömürüsünün yaygın olduğunu ve çalışma reformlarının eksik olduğunu iddia ediyor.

"Katar 2022 Boykot" kampanyası, insanları kendi yöntemleriyle boykot etmeye teşvik ediyor. Kampanya, taraftarların maçları TV'de izlememesini ve barların etik nedenlerle maçları göstermemesini umuyor.

Schirmer, “Hiçbir Dünya Kupası maçı izlemeyeceğim. Mainz’deki kulübümüzde çeyrek final, yarı final ve final boyunca diğer takımlara karşı hazırlık maçları organize ettik. Barların ve kulüplerin yaratıcı olmasını ve taraftarlar için alternatif etkinlikler sunmasını istiyoruz.

Katar’ı boykot sadece çok küçük eylemlerin bir toplamı, ancak birlikte ses getirebiliriz ve bunun olumlu bir etkisi olabilir.” İfadelerine yer verdi.

Katar, Euronews'in boykot kampanyası hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN