‘Futbolcular makine değil’: Kimse onların psikolojik sağlığını düşünmüyor

‘Futbolcular makine değil’: Kimse onların psikolojik sağlığını düşünmüyor

Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nın final maçına günler kala, turnuvayla ilgili soru işaretleri dinmiyor. Tarihinde ilk kez sezon ortasında oynanan turnuva, futbol dünyasında görülmemiş gelişmelere sahne oldu.

Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği etkinlikte futbol dışında birçok şey konuşuldu. İnsan haklarından alkol yasağına, LGBTQ’ya karşı yapılan kısıtlamalardan işçi haklarına kadar bütün detaylar, turnuvanın Katar’a verilmesinden itibaren gündemden düşmedi.

SAKAT YILDIZLAR FORMA GİYEMEDİ

Ancak soru işaretlerinin en dikkat çekeni, tarihte ilk kez sezon ortasında oynanan turnuvanın futbolcular üzerindeki etkileri oldu. Bu yıla kadar yapılan tüm Dünya Kupası turnuvaları ülkelerdeki Avrupa’da oynanan liglerin ardından haziran ayında başlarken, ilk kez Katar’daki turnuva kasım ayında başladı.

Bu ciddi farklılığın futbolcular ve takımların üzerinde büyük etkisi oldu. Lig ve Avrupa kupalarında oynanan maçların fikstürü sıkıştırılırken, yoğun maç takviminde birçok futbolcu sakatlandı ve bunların birçoğu Dünya Kupası’nda milli takımını yalnız bıraktı. Sadece Fransa milli takımında, en az üç as oyuncu forma giyemedi. Bunların başında Karim Benzema, N’Golo Kante ve Paul Pogba geliyor.

KULÜPLER OYUNCULARI MİLLİ TAKIMA GÖNDERMEK İSTEMİYOR

Futbol dünyasından bazı saygın isimler, futbolcuların makine olmadığını savunarak duruma tepki gösterirken, önceki Dünya Kupalarında oyuncular, kendi kulüplerine katılmadan önce genellikle iki ila üç hafta izin alırdı. Ancak bu yıl ligler, Dünya Kupası finalinden neredeyse bir hafta sonra yeniden başlayacak. Birçok takımın teknik yönetimi, sakatlanma riski ve bunun kulüplerinin performansı üzerindeki zincirleme etkisi nedeniyle oyuncuların milli takımlarına gitmesinden endişe duyuyor.

Özellikle geçmiş Dünya Kupalarında yapılan araştırmalar, bu turnuvaların oyuncuların sakatlanma olasılığını artırdığını gösterirken, sezon ortasında yapılan turnuvanın, oyuncuların sakatlanma ihtimalinde daha da büyük bir artışa neden olabileceği düşünülüyor.

ZİHİNSEL TOPARLANMA AYLAR ALIYOR

Ancak bu yılki Dünya Kupası'na katılan oyuncular için tek endişe fiziksel sakatlık değil. Zamanlaması nedeniyle önceki Dünya Kupalarından daha büyük bir psikolojik etkiye sahip olabileceğine dair endişeler de var.

İngiltere'nin eski milli futbolcusu Karen Carney, bu gibi turnuvaların ardından futbolcuların psikolojik olarak toparlanmalarının aylar aldığını belirtti. Bunun nedenlerinden biri, oyuncuların sahip olduğu kesintisiz devam eden bir çalışma takvimi olabilir. Ancak birçok futbolcunun turnuvaya yaptığı duygusal yatırım, bazılarının geri döndüklerinde yorgun ve sakatlanmaya daha müsait olmalarının önemli bir nedenidir.

Futbolcuların ülkelerini Dünya Kupalarında temsil etmenin çocukluk hayalleri olduğunu defalarca duyuyoruz. Ancak daha az konuşulan şey, takıma seçilmemenizin, takımınızın turnuvadan erken ayrılmasının, turnuvanın başlarında bir sakatlık geçirmenizin veya yedek kulübesinde kalmanızın ne kadar yıkıcı olabileceğidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN