Galatasaray Alanyaspor maçı iptal olur mu, kural hatası var mı? Galatasaray-Alanyaspor maçı tekrarlanacak mı?

Galatasaray Alanyaspor maçı iptal olur mu, kural hatası var mı? Galatasaray-Alanyaspor maçı tekrarlanacak mı?

Galatasaray, kural hatasından dolayı 2-2 biten Alanya maçının tekrarı talebinde bulundu. 2. Donk olayı var mı yok mu? Talimatlar ne diyor? Galatasaray Alanyaspor maçı tekrarlanacak mı? Soruları pek çok kişi tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Fanatik gazetecisi Deniz Çoban, bugün haberinde 23 Ekim 2022'de 2-2 biten Galatasaray - Corendon Alanyaspor maçında yardımcı hakem Erdem Bayık'ın sahaya çıktığını yazdı. Kural hatasıyla ilgili olarak TFF'ye şikayette bulunduğunu duyurdu. Ayrıca Galatasaray'ın maçın geri kalanının 65. dakikadan itibaren tekrar oynatılmasını istediğini açıkladı. Galatasaray o dakikada 2-0 öndeydi.

Futbol Müsabakaları Yönetmeliği'nin (FMT) 30. maddesine göre, kural ihlaline itiraz etmek isteyen kulüplerin 72 saat içinde dava açmaları gerekmektedir. Yani Galatasaray en geç 26 Ekim saat 22:00'ye kadar itiraz etmiş olmalıdır. İlginç bir şekilde Galatasaray Kulübü, başvurusunu Deniz Çoban yazmadan sadece bir hafta önce açıkladı. Gariptir ki, bırakın kulübü, hiçbir Galatasaray muhabiri olaydan haberdar değil, olay olduğunda haber yapmıyor.

GALATASARAY MAÇINDA HATA VAR MI?

 Futbol oyun kuralları, sahaya giren ikinci top hakkında metin içermez. Ancak, emsaller var. Oyun sırasında sahadaysanız. Bir top olması durumunda, bu diğer top oyuna müdahale etmedikçe hakem maçı durdurmayacaktır. O İkinci top, sahadaki oyuncular veya top toplayıcılar tarafından en kısa sürede saha dışına çıkarılır. Bazı durumlarda yardımcı hakemler de ortaya çıkarsa 2'dir. topu sahanın dışına çıkarıyorlar. Ancak, hakem ikinci topun oyunu etkilediğine inanırsa, oyunu durduracak ve topun kaldırılmasını isteyecektir, ardından hakem atışla durdurduğu yerden maça devam edecektir. Oyun durdurulduğunda topu birlikte olduğu takıma geri verir.

YARDIMCI HAKEM GEREKSİZ YERE MÜDAHALE ETTİ

23 Ekim'de NEF Stadı'nda oynanan Galatasaray-Corendon Alanyaspor maçında yardımcı hakemler Erdem Bayık, deplasman takımının hücumda normal şartlarda sahaya erişimin kısıtlanmadığını ve ofsayttan çıktığını söyledi. Bayık'ın hamlesi gereksiz bir durum yaratıyor çünkü o an sahadaki ikinci topun o an oyuna hiçbir etkisi olmuyor. O yüzden sahaya çıkmasa iyi olur. Ama her şeye rağmen Bayık'ın sahaya çıkıp topu elinden alması kural ihlali değil.

DONK, 2. TOPU FIRLATINCA MAÇ TEKRAR EDİLDİ

Daha önce Türkiye'de sahada ikinci bir top maçın tekrarlanmasına neden oldu. 15 Aralık 2013 tarihinde Kasımpaşa ile Beşiktaş arasında oynanan maçta ev sahibi defans oyuncusu Ryan Donk sahadan ikinci topu alarak maç topunu forvet Hugo Almeida'nın ayaklarına attı. Böylece saldırıyı durdurdu. Maçın hakemi Barış Şimşek, ikinci topun dışarı çıkarılmasının ardından oyunu durdurdu ve hakemin atışı ile maçı yeniden başlattı. Şimşek, Merkez Hakem Kurulu'na (HKM) yaptığı sunumda, ikinci topu gördüğünde Donk'un atışı öncesi düdük çaldığını ifade etti.

BEŞİKTAŞ KAYBETTİĞİ MAÇI GERİ KAZANDI

Beşiktaş kulübü kural hatası yapıldığını iddia ederek tekrarını istedi. MHK, TFF yönetimine, üniversitenin yaptığı ses analizinin ardından, Barış Şimşek'in düdüğünden önce topun maç topuna değdiğinin ve daha sonra düdüğün çalındığının tespit edildiğini ve maçın tekrar edilmesi gerektiğini bildirdi. TFF yönetim kurulu da oy çokluğu ile maçın tekrarına karar verdi. Maçı 2-1 kaybeden Beşiktaş, kural hatası nedeniyle tekrarı 3-0 kazandı.

MADDE 30-ULUSLARARASI FUTBOL OYUN KURALLARINDAN KAYNAKLANAN İTİRAZLAR

• (1) Amatör müsabakalarda, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırı hareket edilmesinden doğan bir duruma karşı yapılacak itirazların yazılı olarak ve müsabakanın sona ermesinden itibaren 72 saat içerisinde Merkez Hakem Kurulu’na iletilmek üzere, İl Hakem Kurulu’na verilmesi zorunludur.

• (2) Profesyonel müsabakalar nedeniyle yapılacak itirazlar aynı süre içerisinde itiraz harcının yatırıldığına dair makbuzu ile birlikte Merkez Hakem Kurulu’na iletilmek üzere TFF Başkanlığı’na yapılır.

• (3) Merkez Hakem Kurulu, yapılan itiraz üzerine incelemesini yaparak tavsiye kararını TFF Yönetim Kurulu onayına sunar.

• (4) TFF Yönetim Kurulu’nun verdiği karara karşı, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz harcı makbuzu ile birlikte Tahkim Kurulu’na başvurulabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN