İnternetten korsan maç izleyenlere EDS cezası geliyor! Ali Koç duyurdu herkes şok oldu

İnternetten korsan maç izleyenlere EDS cezası geliyor! Ali Koç duyurdu herkes şok oldu

5 saati aşkın süren Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından konuşan Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, korsan yayıncılığa karşı alınacak önlemler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Spor Toto Süper Lig'deki 19 ekibin kurmayları Kulüpler Birliği Vakfı'nın Maslak'taki Vakıf Ofisi'ndeki toplantıda bir araya geldi.

Toplantı sonrasında konuşan Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, korsan yayıncılığa karşı alınacak önlemler konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

5 saati aşkın süren toplantının ardından konuşan Ali Koç, online dizi ve film platformu Exxen'in sahibi Acun Ilıcalı'nın, Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında korsan yayıncılıkla ilgili Türk futbolundaki durumu izah etmeye çalıştığını açıkladı.

Türkiye'de her 10 kişiden 8 kişinin korsan yayın kullandığını açıklayan Ali Koç, "Sorduğunuz insandan insana değişebiliyor ama 10 kişiden 8'i, 7'si korsan bir şekilde maçları izlediğini ifade ediyor. Aslında bu durumun bedavaya, kaçak bir şekilde stada girmekten farkı yoktur. Bir nevi kulüplerin gelirleri açısından hırsızlıktır ama ülkemizde ne yazık ki bu konu yeterince ciddiyetle ele alınmadı." dedi.

ali.jpg

"KANUN SORUNU ÇÖZÜYOR MU?"

Korsan yayıncılığı engellemek amacıyla çıkartılan kanunun yetersiz olduğunu kaydeden Ali Koç, "Bunun için bir kanun çıktı, devletimize teşekkürler ama kanun sorunu çözüyor mu? Bu önemli. Bizim için önemli olan, 1,5 yıl sonra yapacağımız ihaleye geldiğimiz zaman, bu sistem tamamen yürürlüğe girmiş, işleyen vaziyette, gereken cezaların uygulandığı bir vaziyette olacak mı? Hem değer artacak, hem abone sayısı artacak. Arttığı zaman çift taraflı kazanım olacak. Hem aboneler daha az ödeyecek hem de yayıncı kuruluş yatırımının karşılığını daha rahat alabilecek." diye konuştu.

"KULLANICI BAZINDA CEZALAR GETİRİLMELİ"

Korsan yayıncılığı engellemek için yeterli çalışmaların yapılmadığını belirten Koç, korsan yayıncılığı engellemek için çıkartılan kanunun da umut verici ancak yeterli olmadığını duyurdu.

Korsan yayın yapan kullanıcılarının çoğunun yurt dışında olduğunu belirten Koç, artık korsan yayın tercih eden vatandaşlara kullanıcı bazında cezalar getirilmesi gerektiği görüşünü savunarak şunları söyledi:

"Son 3-4 yılda 650-700 milyon dolara yakın indirim sağlandı. Bu indirim nasıl sağlandı, kimler buna izin verdi. Enerji buna harcanacağına, korsanını önüne nasıl geçilir, ona harcanmalıydı, harcanmadı. Kanun çıktı, umut verici ama yeterli değil. Çünkü bu yayını yapanların hepsi yurt dışında oldukları için onları cezalandırmak mümkün değil ama artık kullanıcı bazında da cezaların getirilmesi gerekiyor. Bence Acun Bey'in getirdiği en önemli önerilerinden biri bu. EDS sistemi gibi. Eskiden yan şeritten arabalar geçerken bu sistem uygulanınca ciddi anlamda düşüş sağlandı. Onu kullandı. Bir de bunun yazılım teknolojisi var, çok önemli. Çünkü anında kesiyor otomatikman.

ako.jpg

Yasa çıkmasına rağmen bir kere yasada ceza yok kullanıcılara. Şimdi TFF tespit ediyor, iletiyor Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne. 40 maç falan örneğine baktık. Yani averajda, 81 dakikada kesiliyor korsan yayın. Zaten maç da 90 dakika. Şimdi buradaki en büyük kaybedenler kulüpler, federasyon ve yayıncı kuruluş. En çok kazananlar korsan yayıncılar, bahis siteleri ve ne yazık ki bildiğimiz servis sağlayıcıları. Sorun ortada. Çözüm için bir adım atıldı, bir kaç adım daha atılması lazım."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN