Strazbourg’da Demirtaş mesaisi

Strazbourg’da Demirtaş mesaisi

AİHM Büyük Daire eski HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki Türkiye’nin itirazını ele aldı. HDP ve CHP’den milletvekillerinin izlediği duruşmada Demirtaş’ın avukatları müvekkillerinin tutukluluk sürecinin ‘hukuki olmadığını’ söyledi. Mahkeme kararını 2 ay sonra açıklayacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Büyük Daire HDP eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu dün görüştü. Demirtaş’ın ‘tutuklulukta makul sürenin aşılması ve tahliye’ başvurusu üzerine AİHM’nin verdiği kararın temyizi anlamına gelen duruşma sabah saatlerinde başlayacak. Büyük Daire 17 yargıçtan oluşuyor. HDP’den bir heyetin de bulunduğu duruşmada mahkeme Türkiye’nin AİHM kararına itirazını ele aldı. Duruşmada Demirtaş’ın avukatları, “Bu dava yalnızca Demirtaş’ın özgürlüğünden yoksun bırakılmasından ibaret değildir. Aynı zamanda Türkiye’de muhalefeti susturmak ve cezalandırmak için yargının kullanılmasının AİHM tarafından nasıl tespit edileceği ve yanıtlanacağı davasıdır. Bu davanın özünde, Demirtaş’ın siyasi amaçlarla özgürlüğünden yoksun bırakıldığı ve yargının da bu amaca hizmet ettiği gerçeği yer almaktadır” dedi. HDP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde oyların yüzde 13,1’ini alarak yüzde 10’luk seçim barajını aşmış ve TBMM’de 80 sandalye kazanmasından sonra Demirtaş Hakkında fezlekelerin talimatla hazırlandığını savunan avukatlar, fezlekeleri hazırlayan savcının FETÖ üyesi olmakla suçlandığını açıkladı. Savunmaların ardından duruşma sona erdi.  

Duruşmanın ardından Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, sosyal medya hesabından şunları yazdı: “Bugün davanın yalnızca duruşması yapıldı. Kararın yazımı ve açıklanması ayları bulacak. Mahkemenin benzer davalarda 6 ile 9 ay arasında bir sürede kararı açıkladığı olmaktadır.” 

Strazbourg’daki duruşmayı izleyenler arasında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Avrupa Konseyi adına katılan Komiser’in konuşmasını aktararak “Türkiye’deki insan hakları konusunda yargının durumuyla ilgili görüşler paylaştılar. Özellikle gazetecilerin, siyasetçilerin, akademisyenlerin davalarıyla ilgili taraflı davranıldığını gözlemlediklerini söyledi.Türkiye’de adil ve dürüst bir yargılama ortamının bulunmadığını ifade ettiler” dedi. Tanrıkulu, yargıçların dava dosyasıyla ilgili taraflara soru yönelttiğini ve bu soruların özellikle ‘dokunulmazlığın kaldırılması ve ifade özgürlüğü arasındaki ilişkiyi, terörün tanımı ve bununla ilgili düzenlemeleri’ kapsadığını söyledi. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN