Su verilmiş demir gibi çelikleşti

Su verilmiş demir gibi çelikleşti

Ankara-Moskova arasında en stratejik adımlardan biri atıldı. Erdoğan ve Putin, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGSS’nin temeline harcı birlikte koydu. Erdoğan’ın Külliye’deki başbaşa görüşmenin ardından yaptığı açıklama, ikili ilişkilerde gelinen noktayı özetledi: İşbirliğimiz çelikleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlıklarında gerçekleştirilen ve 1 saat 15 dakika süren “Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı”nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Putin ile baş başa görüşme sırasında, konsey üyelerinin de kendi aralarında ikili görüşmeler yaptıklarını dile getiren Erdoğan, “Siyasi diyaloğumuz, ekonomik alana da sirayet ediyor. Tabii gerek askeri, gerek siyasi, gerek ticari, gerek ekonomik, gerek kültürel bu kadar geniş alanda bir görüşmeler zincirini ele alma fırsatını bulduk.” dedi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye meselesi başta olmak üzere bazı bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Erdoğan, “Astana sürecinde çatışmasızlık bölgelerini hayata geçirmiştik. Bazı ihlallere rağmen bu konuda hamdolsun büyük hedefler yakaladık. Tam arzu ettiğimiz kadar olmasa da Suriye’de sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik. Mutabakatın ruhuna herkesin saygı duyması başarısı için çok önemlidir.” dedi. Bu konuda atılabilecek ilave adımları da görüşme imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, “Yarın İranlı mevkidaşımızın (Ruhani) da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında, bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak” dedi.

18-04/03/01-4-1522773687.jpg

Suriye meselesine siyasi çözüm bulmaya matuf gayretleri sürdürme noktasında hemfikirolduklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: “Yine bu vesileyle Zeytin Dalı Harekatı’nı da değerli dostumla istişare ettik. Sayın Putin’e Afrin Operasyonu’nun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını buldum. Harekatın, ülkemizin güvenliği yanında komşumuz Suriye’nin toprak bütünlüğü ve milli birliği açısından da önemini vurguladım. İnşallah bundan sonra da Suriye’de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz. Bulunduğumuz nokta itibarıyla Suriye’de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye’nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak iş birliğimizi devam ettireceğiz.”

18-04/03/01-1-1522773721.jpg

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin son 15 yılda iyi komşuluk, ortak menfaatler ve karşılıklı saygı temelinde büyük gelişme gösterdiğini söyleyen Erdoğan, “Bu iş birliğinden sadece vatandaşlarımız değil tüm bölge istifade etti. Şüphesiz aynı dönemde bazı sınamalarla da karşı karşıya kaldık. Kimi çevrelerin Türk-Rus iş birliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk ama hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları başarıyla atlattı. Boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi. Bugünkü Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı vesilesiyle imzalanan bu 4 anlaşmanın ilişkilerimizi daha da perçinlendiğine inanıyorum.” dedi.

18-04/04/resimid_9307012.jpg

Bir gazetecinin, iki ülke ilişkilerinin lokomotifi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, S400 füze savunma sistemi ve TürkAkım gibi büyük projeleri olduğu belirtilerek, “Bu projeler Rusya’ya karşı Batı’dan yapılan provokasyonlardan etkilenir mi?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi: “Öncelikle şunu söylemek isterim. Tabi S400 füzeleriyle alakalı konu, tamamıyla Türkiye’nin kendi kararıdır. Bu konuda değerli dostlarımız Rusya Federasyonu’nun bu talebimize olumlu yaklaşımı, aramızda bu anlaşmanın yapılmasını getirmiştir ve biz de S400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş. Şu anda artık bu işin imalat süreci devam etmektedir. Hatta hatta biraz da teslimatı erkene almak suretiyle Rusya, bize olan bu noktadaki samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir.” Erdoğan, Rusya ile başka ortak askeri projeler olup olmayacağı sorusuna da, “Bu şekliyle bu adım atılırken, ama savunma sanayine yönelik başka kalemlerde de iş birliklerimiz olabilir. Buna da tabi ki Rus şirketlerinin açık olduğunu zaten gördük” karşılığını verdi.

Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye özel önem verdiklerini belirten Putin de şunları söyledi:

“Türkiye ile ilişkilerimiz her geçen gün ilerliyor. Farklı konularda yeni anlaşmalar için ilgili kurumlara hazırlık talimatı verildi. Rusya olarak önceliğimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak ve oradaki terör yuvalarını dağıtmaktır.Bu doğrultuda Türkiye ile ilgili işbirliğini sürdüreceğiz. S-400 füze sistemleri anlaşmasının hayata geçirilmesini konuştuk. Teslimat süresini başta belirlediğimiz tarihten öne çekme kararı aldık. S-400 anlaşmasında ortak imalat ve teknoloji ihracı konusunda anlaşmazlık yok. Bu askeri ya da siyasi bir  konu değil ticari bir meseledir. Herhangi bir sınırlama sözkonusu değil.

18-04/04/20180403_2_29611857_32345144.jpg

TÜRKİYE'NİN İLK NGS'Sİ AKKUYU'NUN TEMELİ ATILDI 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali için temel atma töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telekonferans yolu ile katılırken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başta olmak üzere Türkiye’den birçok bakan ve enerji sektöründen temsilciler hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına gerek ise Rusya Federasyonu ile işbirliğimiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Rusya ile bugün 7. toplantısını gerçekleştireceğimiz Üst Düzey İş Konseyi, ilişkilerimizin geldiği noktanın adeta sembolü oldu. S-400 Savunma Sistemi, TürkAkım doğalgaz hattı ve şu an temelini attığımız Akkuyu işbirliklerimizden sadece birkaçı” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: “Ülkemizin güvenli ve sürdürülebilir enerji üretmesi için yaptığımız projelerde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşaat halinde. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Akkuyu’nun 2023’te devreye alınması ile Türkiye de nükleer santral kullanan ülkeler arasında yer alacak. Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek. Böylece halen ağırlıkta olan petrol, doğalgaz ithalatını daha aza indireceğiz. Karbondioksit salınımı bulunmayan nükleer santraller önemli bir enerji kaynağı. Bu santral iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynayacak.”

18-04/04/01-21.jpg

Rusya Devlet Başkanı Putin de, yaptığı konuşmada, “Sadece Akkuyu NGS’nin temelini atmıyoruz, bugün yeni bir sektör kuruyoruz. Bu tamamen Türkiye’nin gelişimi için yeni bir basamak” dedi. Putin, Akkuyu NGS’de güvenliğin en yüksek seviyede bulunduğunu ve çevre dostu olduğunu söyledi. “Bu santralin hizmete girmesi ülkede teknolojinin artmasını sağlayacak” şeklinde konuşan Putin, “Uzmanların görüşüne göre santral elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacak. Siparişlerin büyük bir bölümü Türkiye’den yapılıyor. Böylece Akkuyu projesi hem Türkiye’de hem Rusya’da iş yaratacak” ifadelerini kullandı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, “Mersin, ülkemiz ve milletimiz için tarihi bir an yaşanıyor. Büyük bir heyecan içindeyiz. Bu devasa yatırım bölge ekonomisine de çok ciddi katkı yapacak. İnşallah pek çok sektörün gelişmesine katkı sağlayacak. Bu Mersin ve Türkiye’mizin gururudur” diye konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılar, telekonferans yöntemiyle Ankara ile eş zamanlı olarak butona basıp temeli attı.

18-04/04/01-19.jpg

RAKAMLARLA AKKUYU

Projenin tahmini maliyeti 20 milyar dolar.

Santralin devreye girmesinin ardından ülke genelindeki enerji tüketimini karşılama oranı yüzde 10.

Kesintisiz enerji üretimi için planlanan süre 60 yıl.

Projenin inşaat çalışmalarına katılan insan sayısı 10 bin kişi.

Santralin tam kapasite ile çalışması ile 3 bin 500 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

18-04/04/01-31.jpg

Santraldeki ünite sayısı 4.

Bir reaktörün kurulu güç kapasitesi 1.200 MW.

Reaktörlerin toplam kurulu güç kapsitesi 4.800 MW.

2018’de proje için Rasatom şirketinin verdiği ürün ve hizmet siparişlerinin toplamı 1 milyar dolar.

Projenin 2026 yılında tam kapasite ile çalışması bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN