AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Konya'da obruklarla ilgili yapay zeka kullanarak 'obruk duyarlılık haritası' oluşturdu. Yer altı sularının çekilip toprağın çökmesi sonucunda oluşan obruklar, Konya'da büyük bir sorun haline gelmiştir. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, projenin önemine vurgu yaparak, Konya'ya özgü obruk duyarlılık haritasının oluşturulduğunu ve bundan sonraki sürecin daha da önemli olduğunu belirtti.
AFAD Başkanlığı'nın yürüttüğü Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi sonuç tanıtım toplantısında, 'obruk duyarlılık haritası' tanıtıldı. Toplantıya katılan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, obrukların yerleşim yerlerine yakın bölgelerde oluşmaya başladığını belirterek, projenin önemine dikkat çekti.
Tatar, "Konya'mız özelinde obruklar ön plana çıkıyor. Bu projeyle çok değerli iki tane teknik ve temel kılavuz oluşturuldu. Çok değerli çalışmalarla Konya ilimize ait obruk duyarlılık haritası oluşturuldu ama esas iş bundan sonra başlıyor" dedi.
"JEOLOJİK TEHLİKELERİN İMAR PLANLARINA YANSITILMASI ÖNEMLİ"
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, obruk oluşumlarının farklı jeolojik, meteorolojik faktörlerden etkilendiğini ve bunları tetikleyen unsurların bulunduğunu belirtti. Ayrıca, obrukların yerleşim alanlarına yakın bölgelerde oluştuğunu ve bu durumun ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Tatar, tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmaların yanı sıra jeolojik tehlikelerin imar planlarına yansıtılmasının da önemli olduğunu ifade etti.
EYLEM PLANLARI OLUŞTURULUYOR
AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun ise obruk duyarlılık haritasının yapay zeka yardımıyla tasarlandığını ve proje sürecinde elde edilen parametrelerle modelin oluşturulduğunu belirtti. Tosun, obruk sorunuyla ilgili ortak akılla çözüm önerilerinin üretildiğini ve eylem planlarının oluşturulduğunu söyledi.