Araştırmacılar 'insanlığın sonu' için tarih verdi: Felaketi önlemenin tek yolu var

Araştırmacılar 'insanlığın sonu' için tarih verdi: Felaketi önlemenin tek yolu var

Bristol Üniversitesinden İngiltereli bilim insanları insanlığın sonunun ne zaman geleceğini ve bunu önlemek için neler yapılması gerektiğine ilişkin süper bilgisayar modellerini kullanarak bir rapor oluşturdu. Yükselen sıcaklıkların 'süper kıta'nın ortaya çıkmasına yol açacağının belirtildiği raporda kıyametin 250 milyon yıl sonra kopabileceği yer aldı. 'Fosil yakıt tüketimi' artışının engellenmesi gerektiğini belirten bilim insanları tüketim azalmazsa kıyametin daha erken kopacağını söyledi.

İnsanlık tarihi boyunca kıyametin kopup kopmayacağı veya ne zaman meydana geleceği her zaman merak konusu oldu. Birleşik Krallık'taki Bristol Üniversitesinden bilim insanları 'insanlığın ne zaman yok olacağına' ilişkin süper bilgisayar modellerini kullanarak bir rapor derledi.

ARTAN SICAKLIKLAR İNSANLIĞIN SONU OLACAK

The Jerusalem Post'ta yer alan habere göre, bilgisayar raporunda, Dünya’nın hızla ısınmasıyla ve ısıda zirveye ulaşılmasıyla “kıyamet” yaşanacağı belirtildi. Rapora göre, Dünya’yı kavuracak sıcaklık, sık volkanik patlamaların eşlik ettiği bir “süper kıta”nın ortaya çıkmasına zemin hazırlayacak.

Süper kıta, ağırlıklı olarak sıcak ve nemli tropikal bölgeleri kaplayacağından karbondioksit seviyeleri iki katına çıkacak. Güneş yüzde 2.5 daha fazla radyasyon yayacak. Sonuçta, Dünya’nın önemli bir bölümünde 40 ila 70 derece arasında değişen sıcaklıklar görülecek. Yeni süper kıtanın etkisi, yoğun güneş enerji çıkışı ve atmosferdeki yüksek karbondioksit, üçlü tehdit oluşturacak.

haber-gorseli3.jpg

'VÜCUT ISISINI DÜZENLEYEMEDİKLERİ İÇİN YOK OLACAKLAR'

Gezegen kavrulurken yiyecek ve içecek bulamayan canlılar yaşamını kaybedecek. Araştırmanın baş yazarı olan Dr. Alexander Farnsworth, “40, 50 dereceyi aşan hava sıcaklıkları, yüksek nem oranlarıyla birleştiğinde insanların ölümcül kaderi belirlenecek. İnsanlar ve diğer canlılar, bu ısıyı terleme yoluyla dağıtamadıkları ve vücut ısılarını düzenleyemedikleri için gezegenden yok olacaklar” dedi.

NE YAPILABİLİR?

Felaketi önlemenin tek yolu; fosil yakıt kullanımına son vermek. Raporda yer alan bir diğer uzman, Leeds Üniversitesi'nden Profesör Benjamin Mills, fosil yakıt tüketimindeki artışın insanlığın Dünya'daki sonunu hızlandıracağını, muhtemelen "beklenenden çok daha erken" geleceğini savundu.

haber-gorseli.jpg

Araştırma, dünya kıtaları sonunda birleşip kurak, yaşanmaz bir süper kıta oluşturacak şekilde aşırı iklim koşullarının nasıl dramatik bir şekilde yoğunlaşacağını göstermek için süper bilgisayarlar tarafından şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş iklim modelleri kullanılarak gerçekleştirildi.

Bilgisayar raporuna göre, “kıyamet” dediğimiz kavurucu sıcaklık, 250 milyon yıl sonra da daha önce de yaşanabilir.

Fosil yakıt kullanımına son verilmezse dinozorların neslinin tükenmesinden bu yana, yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'nın devasa bir uzay taşı tarafından feci bir şekilde çarpılmasından bu yana ilk kitlesel yok oluş yolunda olabiliriz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN