Musk'ın kara deliği Twitter: Yüzde 20'si sahte çıktı

Musk'ın kara deliği Twitter: Yüzde 20'si sahte çıktı

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alma kararı alıp sonra bundan vazgeçmesi gözleri platforma çevirdi. Musk'ın satın alma işlemini askıya almasının arkasında çeşitli komplo teorilerinin dönmesi bir yana, görünen sebebin platformtaki sahte, spam ve bot hesaplar olduğu ve bu hesapların Twitter'daki hesapların yüzde 20'sini oluşturduğu yönündeki iddialar da kamuoyundaki tartışmalara hâkim oldu.

Kamuoyunun meydanı işlevini gören Twitter'ın bir kişi tarafından para karşılığı satın alınması ciddi tartışmalar doğurdu. Twitter'daki tekelleşmenin dijital zorbalığın güçlenmesi anlamına geleceği tartışmaları sadece kamuoyunda değil dünya finans, politika ve hatta küresel güvenlik çevrelerinde de konuşulur oldu.

Twitter'ı satın alma kararından vazgeçen Elon Musk, daha önce attığı ve esrarengiz bir ölüme kurban gidebileceği mesajı veren tweetle bu çevreler tarafından kıskaca alındığı iddialarının güçlenmesini sağladı.

Musk daha sonra aldığı bir kararla Twitter'ı satın alma işlevini şimdilik 'askıya aldığını' duyurdu. Piyasalar Musk'ın şirketi almaktan vazgeçtiğine inanıyor.

SÖZDE SEBEP SPAM HESAPLAR

Musk'ın satın almadan vazgeçmesinin görününür sebebinin ise Twitter'daki spam, bot ve sahte hesaplar olduğu yönünde bir hava hâkim. Fakat Musk cephesinden kesinlik taşıyan bir ifade yok.

webtekno'dan Ümit Kılınç'ın haberine göre, Twitter hesabından paylaşım yapan Musk, Twitter’ın sahte/spam/bot hesapların %5’inden daha azını oluşturduğu açıklamasına güvenmediğini göstermişti.

Sonrasında kendi ekibiyle Twitter’daki bot hesapların oranını tespit edeceğini paylaştı ve herkesi bu sürece davet etti. Elon Musk’ın davetinin ardından bugün, bu konuda büyük bir sonuç elde eden bir rapor paylaşıldı.

YÜZDE YİRMİ SEVİYELERİNDE

SparkToro ve Followerwonk tarafından ortak yapılan bir çalışma, son 90 gün içinde aktif olan 44.058 adet herkese açık Twitter hesabını ele aldı ve bot hesap ile gerçek hesap arasındaki oranı ortaya koydu.

Bilgisayar tarafından otomatik ve rastgele seçilen hesapların %19,42’si sahte/bot hesap çıktı.

SparkToro’nun rastgele seçilen 44 bin 58 hesaptan oluşan veri setinin yanı sıra Twitter’ın ve Elon Musk’ın takipçileri de incelendi.

26 MİLYONUN YÜZDE 23'Ü SAHTE OLABİLİR

Çalışma sonucunda Twitter’ın her 100 takipçisinin 16’sı sahte olurken, Elon Musk’ın hesabını takip eden 26,8 milyon hesabın %23,42’sinin sahte olabileceği ortaya kondu.

Bu sayılar sadece son 90 günde aktif olan hesaplardan oluşurken, bu sınır kaldırılınca Elon Musk’ın takipçilerinin %70,23’ünün sahte olabileceği ortaya kondu.

Twitter, 2021’in son çeyreğine ilişkin paylaştığı raporunda Twitter’daki toplam bot/sahte hesapların sayısının, toplam Twitter kullanıcılarının %5’ini oluşturduğunu açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN