Oda sıcaklığında saklanabilen toz aşı geliştirildi

Oda sıcaklığında saklanabilen toz aşı geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, buzdolabında saklanmasına gerek olmayan ve oda sıcaklığında toz halinde muhafaza edilebilen bir aşı geliştirdi. Tetanoz-difteri aşısı üzerinde yapılan ilk klinik çalışmada, yeni yöntemin geleneksel aşıyla eşdeğer bağışıklık yanıtı oluşturduğu ve güvenli olduğu belirlendi.

İngiltere’de bilim insanları, buzdolabında saklanmasına ihtiyaç duyulmayan ve oda sıcaklığında toz halinde muhafaza edilebilen bir aşı geliştirdi. Yeni yöntemin, özellikle soğuk zincirin korunamadığı bölgelerde aşı israfını önemli ölçüde azaltabileceği belirtildi.

Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsünün (NIHR) desteğiyle yürütülen çalışmada araştırmacılar, sıvı tetanoz-difteri aşısını “trehaloz” maddesi kullanarak kuru toz formuna dönüştürdü. Oda sıcaklığında bir yıl saklanan aşı daha sonra yeniden sıvı hale getirilerek 60 gönüllü üzerinde test edildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, toz formdaki aşının oluşturduğu bağışıklık yanıtı geleneksel tetanoz-difteri aşısıyla eşdeğer bulundu. Araştırmacılar ayrıca aşının güvenli olduğunu ve gönüllüler tarafından iyi tolere edildiğini bildirdi.

SOĞUK ZİNCİRE BAĞIMLILIĞI AZALTABİLİR

Laboratuvar verileri, aşının etkin bileşenlerinin eksi 20 ile 40 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda dayanıklılığını koruduğunu ortaya koydu. Bu özelliğin, aşıların üretimden uygulamaya kadar belirli sıcaklıklarda taşınmasını gerektiren soğuk zincir sistemine olan bağımlılığı azaltabileceği ifade edildi.

Araştırmacılar, geliştirdikleri teknolojinin kurak dönemlerde kuruyup yağmurla yeniden canlanan bitkilerden ilham aldığını belirtti. Bitkilerin ürettiği “trehaloz” maddesinin hücreleri koruma özelliğinin, aşının etkin bileşenlerinin de korunmasını sağladığı kaydedildi.

Bilim insanları, önümüzdeki aylarda 160 kişinin katılımıyla daha kapsamlı bir klinik çalışma gerçekleştirmeyi planlıyor. Araştırmanın sonuçları, The Lancet bünyesinde yayımlanan EClinicalMedicine dergisinde yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya genelinde üretilen aşıların yaklaşık yarısı; taşıma sırasında zarar görmesi, son kullanma tarihinin dolması, kullanılmayan dozlar ve özellikle soğuk zincirin bozulması nedeniyle kullanılamadan imha ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN