SpaceX'in en güçlü roket sistemi ilk denemede infilak etti

ABD merkezli uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in en güçlü roket sistemi Starship, ilk uçuş denemesinde infilak etti. Şirketin patronu Elon Musk, başarısız denemeden “çok şey öğrendiğini” kaydederek birkaç ay içinde başka bir test yapılacağını duyurdu.

ABD’nin Texas eyaletinde bulunan fırlatma üssünde gerçekleştirilen uçuş denemesinde Starship yaklaşık 4 dakika kadar yükseldikten sonra motorlarının ateş alması sonucu büyük bir gürültüyle patladı.

EKİP SEBEBİNİ AÇIKLADI

Canlı yayınlanan deneme uçuşunun detaylarını heyecanla aktaran SpaceX ekibi, yaşanan kazayı, "roketin güçlendirici parçadan hızlı plansız ayrışması"na bağladı. SpaceX'in sahibi Elon Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçuş denemesinden "çok şey öğrendiğini" ve "birkaç ay içinde" başka bir test lansmanına hazırlanacaklarını bildirdi.

NASA’nın başında bulunan Bill Nelson, ilk entegre uçuş testi sonrası SpaceX’i tebrik ederek "Tarih boyunca her büyük başarı, bir düzeyde hesaplanmış risk gerektirmiştir. Çünkü büyük risk büyük ödül getirir. SpaceX'in öğrendiği her şeyi, bir sonraki uçuş testini ve ötesini sabırsızlıkla bekliyorum" şeklinde kaydetti.

AY’A İNSAN VE KARGO GÖNDERME PROJESİ

Mars'a mürettebat göndermeyi amaçlayan SpaceX, Ay ve ötesine insan ve kargo gönderimi için başlıca roket olarak 33 motoru bulunan Starship'i kullanmayı planlıyor.

İlgili Haberler