Türk mühendisleri dünyanın en iyilerine rakip oldu! 10 ayda 2 milyon kullanıcı: DALL-2’nin yeni rakibi artık Türkler olacak

Türk mühendisleri dünyanın en iyilerine rakip oldu! 10 ayda 2 milyon kullanıcı: DALL-2’nin yeni rakibi artık Türkler olacak

Yapay zeka ile üretilen görseller son zamanların trendlerini oluşturuyor. Bu alanda çalışma yapan Türk mühendisleri dünyanın en iyilerine rakip oldu! 10 ayda 2 milyon kullanıcı ile büyük başarı elde edildi. İşte, Türk mühendislerin yaptığı o yapay zeka çalışması…

Son zamanlarda hayatımızın merkezine yerleşen yapay zeka uygulamalarının en fazla kullanıldığı alanlar biri de görsel üretimler oldu. Bu konuda dünyada oldukça fazla uygulama geliştirildi. Kullanıcı sayıları milyonları aşan programlar aynı zamanda yüksek ekonomik değer anlamı da taşıyor.

Bu dünya oyuncularından biri de StockImg AI adıyla kendilerini duyuran, 3 Türk öğrencinin kurduğu şirket. Şirketin kurucusu Buğrahan Zeki Kadak ve arkadaşları Aşkın Temel ile Ahmad Bassime hala üniversite eğitim alan genç mühendisler. Resmi olarak kurulduktan 10 ay sonra 2 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşan, ilk etapta 3,5 milyon dolarlık bir değere ulaşan şirketin yola çıkış hikayesi, bugün ortaya koydukları ve gelecekteki hedeflerini TRT Haber Buğrahan Kadak’la konuştu.

turk-ogrencilerin-gelistirdigi-yapay-zeka-2.jpg

KELİMELERE DÖKÜLEN HAYALLER SANİYELER İÇİNDE GÖRSELLEŞİYOR

Ortaya koydukları işi “Üretken bir yapay zeka projesi” olarak tanımlayan Kadak, “Kısaca özetlemek gerekirse; sitemize ya da mobil uygulamamıza girdiğinizde hayalinizdeki görseli birkaç kelimeyle anlatıyorsunuz ve kendi geliştirdiğimiz yapay zeka yazılımımız sizin için bunu görsele dönüştürüyor. Böylece size özel logoları, sosyal medyada paylaşabileceğiniz görselleri, duvar kağıtlarını ve illüstrasyonları kullanabiliyorsunuz” sözlerini kullanıyor.

Kadak, 10 ay kadar kısa bir zaman diliminde dünyanın kullandığı bir program geliştirmiş gibi görünseler de aslında bu şirketin ve programın temelinin çok eskiye dayandığını şöyle anlatıyor:

“Biz lise yıllarından bu yana benzer projeler üzerine kafa yoran üç arkadaşız. Bir doyum noktasına ulaştıktan sonra ticarete dönüştürülebilecek projeler yapmak istedik. Ve birçok başarısız projemizden aldığımız derslerle yeni bir yola çıktık. Aslında yapay zeka furyasının da dünyada büyük ses getirmesiyle biz de bu alana yöneldik.

Projemizin duyurusunu internet üzerinden yaptık. İnsanlar bu tür sitelerdeki lansmanı anlık takip ediyor ve beğendikleri projelere oy veriyor. Yayından sonra olağanüstü bir ilgiyle karşılaştık. ABD’den Avrupa’dan binlerce kişi web sitemizi ziyaret etmişti. Haliyle aklımıza gelen ilk soru ‘acaba bu ziyaretçilere ürün satabilir miyiz?’ oldu. Sonra ürünlerimizin satıldığını da gördük. Böylelikle aslında şu an ki girişimimizi yapmaya karar vermiş olduk.

Geride bıraktığımız 10 ayda yaklaşık 2 milyon kullanıcıya ulaştık. Yapay zeka programımız kullanılarak bugüne kadar 3,5 milyona yakın görsel üretildi. Kısa süre içinde gerek yurt içinden gerek yurt dışından çok sayıda yatırım teklifi aldık. Ülkemizdeki bir yatırımcı da şirketimizin değerini 3,5 milyon dolar olarak gördüklerini ve bu rakam üzerinden yatırım yapabileceklerini iletti.

TEKNOFEST DÖNÜM NOKTALARI OLDU

Hangi yolları izleyerek bu başarıyı elde ettikleri merak edilen üniversiteli Kadak, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımlar ile büyüyen fikirler olduğuna dikkat çekerek TEKNOFEST için ayrı bir parantez açıyor:

“Bizim için dönüm noktalarından biriydi. Orada ikinci olduk. Bizi ciddi anlamda teşvik ettiler. Projemiz süresinde TEKNOFEST’te tanıştığımız isimlerle sıkça diyalog kurduk, onlardan destek aldık. Ama en önemlisi üretmek. Gençler üretken olunca bir şekilde onları bulan birileri oluyor ve sonrası kendiliğinden geliyor. Bugün üniversite öğrencisi Türk genç mühendisler olarak geliştirdiğimiz bir projenin dünya çapında kullanılması ve milyonlarca dolarlık değere ulaşması ülkemizin potansiyeli açısından da önemli bir gösterge”

turk-ogrencilerin-gelistirdigi-yapay-zeka-1.jpg

KÖTÜYE KULLANIM HER ALANDA MÜMKÜN

Yapay zekanın oluşturduğu fotoğraf, video, sesler oldukça ürkütücü olabiliyor ve kötüye kullanım ortaya çıkıyor. Bu süreci nasıl yorumladığı sorulan Kadak, şu yanıtı veriyor:

“Dünyada yapay zeka ile bir içerik ortaya koyabilme meselesi çok ilgi görüyor. Ülkemizde de üretken yapay zeka konusunda dikkate değer bir gelişme var. Yapay zeka tarafından oluşturulan görseller daha sık karşıma çıkmaya başladı. Halkımızın da ilgisi giderek artıyor. Web sitemize girenlerin ya da uygulamamızı indirenlerin verilerinden bu sonucu rahatlıkla görüyoruz. Yapay zekanın gittiği nokta biraz ürkütücü olabiliyor. Her ne kadar iyi örnekler bulunsa da kötü işlerin yapılabilmesi için de müsait bir ortam var. Ancak teknolojinin her aşamasında bununla karşılaştık. İnternet siteleri ilk çıktığında ya da sosyal medya üzerinden haber paylaşımları yapıldığında yalan haberlerin hızla yayıldığın görmüştük. Sonrasında süreç giderek kendini buldu.

Burada da benzer bir yol haritası olacak düşüncesindeyim. Biz en azından kendi üzerimize düşeni doğru yaparak yola devam edeceğiz. Umarım yapay zeka iyi işlerde kullanılır ve ülkemiz bu alanda kısa zamanda önemli mesafeler kat eder.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN