Uzay çöplüğünde patlama: Uyduları tehdit ediyor

Uzay çöplüğünde patlama: Uyduları tehdit ediyor

Dünya yörüngesinde bulunan eski bir Rus uzay aracı iticisinde yaşanan patlama endişe yarattı. 16 parçaya ayrılan itici diğer tüm uydular için de büyük tehlike arz ediyor.

Birbirimizle iletişim kurabilmek için çok sayıda uyduya ihtiyacımız var. Biz telefonlarımızdan kolayca mesajlaşabilir, like butonlarına basarak etkileşim sağlayabilirken uydular durmadan dünyanın yörüngesinde dolaşmaya devam ediyor. Ancak bu durum çok önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor: Uzay kirliliği.

Uzaya gönderilen uydular bir süre sonra kullanılamaz hale geliyor. Onları dünyaya getirip geri dönüşümünü sağlamaksa yüzü astarını geçtiği için tercih edilen bir seçenek değil. Bu durum da uzayda başka tehlikeler çıkmasına neden oluyor.

Son olarak 2007 yılında uzaya uydu göndermede kullanılan uydu iticide patlama meydana gelmesi, diğer uydular için bir tehlikeye neden oldu.

BÜYÜK BİR PATLAMA YAŞANDI

shiftdelete.net'ten Gökberk Baycan'ın haberine göre, yıllardan beri atmosfer dışında sahip olduğu yüksek enerjili roket iticisi ile süzülen motor en sonunda büyük bir patlama ile parçalarına ayrıldı.

Yaşanan büyük patlama ile 16 parçaya bölünen motor şuanda uydular ve diğer nesneler için büyük bir tehlike arz ediyor. Patlamaya motorun içerisindeki roket yakıtının neden olduğu düşünülüyor. Daha önce de Rus SOZ motorlarının bu tür patlamalara neden olduğu belirtildi.

27 BİNDEN FAZLA UZAY ÇÖPÜ

NASA‘dan yapılan açıklamaya göre yörüngede 27 bin parçadan fazla uzay çöpü var.

Söz konusu kontrolsüz parçalar yüksek hızlarda hareket ederek, operasyonel bir uzay aracına çarpma ve önemli hasara neden olma potansiyeli taşıyor.

Bu konuda önemli bir örnek ise 2021 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu‘na çarpan bir uzay çöpü. Çöp istasyondaki robotik kola zarar vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN