Uzaya Roket Göndermenin Maliyeti Ne Kadar? Görünce Dudağınız Uçuklayabilir!

Uzaya Roket Göndermenin Maliyeti Ne Kadar? Görünce Dudağınız Uçuklayabilir!

90 yaşındaki aktör William Shatner uzaya giden en yaşlı kişi oldu. Yolculuğu, önceki rekor sahibi 82 yaşındaki eski NASA umutlu Wally Funk'ın Jeff Bezos'un Blue Origin roketlerinden biriyle havaya uçmasından aylar sonra geldi. Bu son fırlatmalar, NASA'da ve Sovyet/Sovyet sonrası Rusya'da onlarca yıldır gelişen bir gerçeği yansıtıyor gibi görünüyor: Çok aşamalı roketler genellikle yeniden kullanılabilir uzay uçaklarından daha ucuz ve daha az karmaşıktır.

Yapılan araştırmalara göre, yeniden kullanılabilir uzay araçlarını canlandırmak için büyük adımlar atılmış ve uzay uçakları için birçok kavram farklı kurumlar tarafından değerlendirilmiş olsa da, bunların kullanımı şimdiye kadar ulusal hükümetler tarafından sağlam bir yatırım olarak görülmedi. Bununla birlikte, özel uzay uçuşlarının yeni çağında, sözde daha ucuz olan bu roketleri yörüngeye sokmanın maliyeti nedir? Yeni başlayanlar için, SpaceX'in Dragon 2'sinin operasyonel maliyeti, bunu yapan ilk özel girişim olan ISS'ye astronot getirdiğinde yaklaşık 400 milyon dolardı.

haberici1.jpg

HALA PAHALI OLSA DA, YENİ TEKNOLOJİ ROKETLERİ DAHA UCUZ HALE GELECEK

Bir Uzay Mekiğinin ortalama fırlatılmasının yaklaşık 450 milyon dolar olduğu göz önüne alındığında, ilk başta bu sadece marjinal olarak daha düşük bir fiyat olarak görünebilir. Yine de Dragon 2 gibi insansız fırlatma yapabilen tekneler, küçük mürettebat kapsülü tamamen farklı kargolarla değiştirilebildiğinden, bu tür uçuşları gerçekleştirirken fırlatma fiyatında önemli ölçüde düşüyor. Mekik ise bir mürettebat gerektiriyordu ve bu nedenle hem yolcuların ekstra ağırlığı için orantılı olarak daha fazla yakıta hem de yaşam desteğine sahip entegre bir kabine ihtiyaç duyuyordu. Ayrıca güçlendirici roketlerini ve 75 milyon dolarlık yakıt deposunu uçuşta düşürdü, ikincisi yeniden kullanılamadı.

haberici2.jpg

%100 YENİDEN KULLANILABİLİR İNSANLI ROKET YARATMAK

Sovyet Buran Mekiğinin insansız uçuş yapabileceği kabul edildi, ancak yine de roket rakiplerinden çok daha pahalıydı. Örneğin, Avrupa'nın şu anda insansız Ariane 5'inin fırlatma maliyeti 175 milyon dolar iken, gelecekteki modeller 77-126 milyon dolar kadar düşük olabilir. SpaceX'in Falcon 9 ve Falcon Heavy, aksine, insanlı versiyonlara sahip olmaları beklenmese de, sırasıyla 62 milyon dolar ve 90 milyon dolar ile bu modelleri bile geride bıraktı. Daha da şaşırtıcı olan, ikinci şirketin hiçbir tek kullanımlık eleman içermeyen %100 yeniden kullanılabilir insanlı bir roket yaratma hedefidir. Hem çok aşamalı roketlerden hem de Uzay Mekiği "Yıldız Gemisi"nden bir farklılık Mars için hazır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN