Yaşama elverişli 85 yeni gezegen keşfedildi

Yaşama elverişli 85 yeni gezegen keşfedildi

Bilim insanları sırlarla kaplı evrene yönelik araştırmaları hızla devam ediyor. NASA ait verileri inceleyen Warwick Üniversitesi, evrende yaşamaya elverişli 85 gezegen keşfetti. Araştırmalar, bu gezegenlerde yaşamı sürdürebilecek sıcaklığa sahip olmak için enerji kaynağı yıldızlarından doğru uzaklıkta olduklarını ortaya çıkardı.

Bilim insanları, güneş sistemimizin dışında, yaşamı sürdürebilecek sıcaklıklara sahip olduğu düşünülen 85 gezegen keşfettiler.

Bu gezegenler boyut olarak Jüpiter, Satürn ve Neptün'e benzerlik gösteriyor. Araştırmalarda, NASA'nın Geçişli Ötegezegen Araştırma Uydusu'ndan (TESS) elde edilen veriler kullanıldı.

PARLAKLIK DÜŞÜŞLERİ GÖZLEMLENEBİLİYOR

The Independent'da yer alan bilgilere göre TESS’le yıldızların önlerinden geçen nesnelerin neden olduğu ve geçiş olarak bilinen parlaklık düşüşleri gözlemlenebiliyor.

Bir ötegezegenin bu şekilde keşfedilebilmesi ve yıldızının yörüngesinde ne kadar sürede döndüğünün belirlenebilmesi için genellikle en az üç geçişin görülmesi gerekir.

1kapak-003.jpg

Ama araştırmacılar bu defa daha soğuk gezegenler bulabilmek için iki geçiş yapan gezegenlere odaklandılar.

85 aday ötegezegenin ev sahibi yıldızlarının yörüngesinde dönme süresi 20 ila 700 gün arasında değişiyor. TESS tarafından gözlemlenen çoğu ötegezegenin yörünge periyodu 3-10 gün arasında.

Araştırmacılar, bazı gezegenlerin ev sahibi yıldızlarından yaşamı sürdürmek için doğru sıcaklığı sağlayabilecek kadar uzakta olduğunu söylüyor. Buna ‘yaşanabilir bölge’ adı veriliyor.

GEZEGENLERİN 60’I YENİ KEŞFEDİLDİ

85 potansiyel ötegezegenin 60’ı yeni keşfedildi, 25’iyse bağımsız araştırma ekipleri tarafından farklı teknikler kullanılarak TESS verileri sayesinde tespit edildi.

Araştırma sorumlusu Profesör Daniel Bayliss şöyle konuştu: “Yeni keşfettiklerimiz gibi nispeten soğuk gezegenler bulmak çok heyecan verici, bu gezegenler gerçekten de insan yaşamı için elverişli olabilecek sıcaklıklara sahip olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN