Trump 'Rusya hazırlıklı ol füzeler geliyor' dedi, Putin sağduyu çağrısı yaptı

Trump 'Rusya hazırlıklı ol füzeler geliyor' dedi, Putin sağduyu çağrısı yaptı

ABD ile Rusya arasındaki Suriye gerilimi tırmanırken ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından gözdağı verdi. Trump, "Rusya hazırlıklı ol, füzeler geliyor olacak" paylaşımı yaptı. İkinci tweeti'nde ılımlı mesaj veren Trump, Rusya'nın ekonomisine yardım edebileceklerini belirtti. Trump'ın sert çıkışına Rusya'dan da cevap gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, resmi Facebook hesabından "Akıllı füzeler meşru hükümeti değil teröristleri hedef almalı" cevabını verdi. Putin ise "Durum endişe verici, sağduyu hakim olmalı" dedi. Şaşırtan bir açıklama ise Rusya parlamentosundan geldi: Türkiye krizde arabulucu...

SELÇUK UÇAR / WASHINGTON

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın "Füzeleri düşürürüz" açıklamasına bugün sert karşılık verdi. Trump Twitter hebasından yaptığı paylaşımada savaşın düğmesine bastı. İkinci tweet'inde tansiyonu düşürmeye çalışan Trump, Rusya ekonomisine yardımcı olabileceklerini belirtti. Gözlerin çevrildiği ABD Savunma Bakanlığı'ndan ise "Amerikan ordusu operasyona hazır" açıklaması geldi. 

ABD Başkanı Donald Trump, sabahın erken saatlerinde attığı Rusya'ya yeni ve akıllı füzeler göndereceğine ilişkin Twitter mesajıyla Moskova’yla gittikçe gerilen ilişkilerin daha da gerilmesine ve piyasaların sarsılmasına neden olmasının ardından, Rusya'ya ekonomik alanda yardım eli uzatma ve gerginlikleri azaltma mesajı gönderdi.

Trump Twitter mesajından bir saat sonra, ABD'nin Rusya’nın ekonomisine yardımcı olabileceğini belirterek, silah yarışına son verilmesi çağrısında bulundu.

Trump'ın piyasaların dengesini bozan mesajından sonra attığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'yla ilişkimiz şimdiye dek olduğundan daha kötü ve bu Soğuk Savaş'ı da içeriyor. Buna gerekçe yok. Rusya'nın bize, ekonomilerine yardım etme konusunda ihtiyacı var. Bunu yapmak çok kolay olacak ve tüm ulusların birlikte çalışmasına ihtiyacımız var. Silah yarışını durdurun?"

İşte dünyayı ayağa kaldıran saatler...

HAYVANLA ORTAK OLMAZSIN

Trump, Twitter hesabından yaptığı ilk paylaşımda "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü hoş, yeni ve 'akıllı' füzelerimiz geliyor. Halkını gazla öldüren bir hayvanla ortak olmamalısın" ifadelerini kullandı.

18-04/11/aaa-1523448574.jpg

İKİNCİ TWEET'TE ILIMLI MESAJ

Trump bu açıklamasından 40 dakika sonra tansiyonu düşüren bir tweet daha attı:

"Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için neden yok. Rusya'nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanmayı durdurun."

Bugün günün ilk saatlerinde Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi, Suriye'ye yapılacak bir Amerikan saldırısında Rusya'nın ABD füzelerini ve füzelerin fırlatıldığı yerleri vuracağını söylemişti. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov ise Rus Büyükelçisi'nin bu sözüyle ilgili yorum yapmamıştı.

RUSYA'DAN JET CEVAP

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise resmi Facebook hesabından ABD Başkanı Trump'a cevap verdi. Zaharova paylaşımında "Akıllı füzeler teröristlere doğru uçmalı. Akıllı füzeler yasal hükümetleri değil teröristleri vurmalı" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: SOKAK KABADAYISI GİBİ...

Rusya-ABD restleşmesine Başbakan Yıldırım'dan ilk açıklama geldi. Yıldırım "Tweet atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Sokak kabadayısı gibi kavga ediyorlar" dedi.

PENTAGON: BİZE DEĞİL BEYAZ SARAY'A SORUN

ABD Başkanı Donal Trump'ın tweet'lerine ilişkin Pentagon Sözücü Eric Pahon yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Trump'ın tweet'lerini bize değil, Beyaz Saray'a sorun" denildi. 

MATTİS: ORDU OPERASYONA HAZIR

Dünya nefesini tutmuş operasyon beklerden ABD Savunma Bakanı James Mattis, "Ordu operasyona hazır, olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Mattis, Suriye'de sivillere yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili, 'Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın saldırıdan sorumlu tutulması için yeterli kanıt görüp görmediklerine' ilişkin soruya, "Müttefiklerimizle birlikte halen istihbarat topluyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

PUTİN'DEN SOĞUKKANLI TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Kremlinden ise soğukkanlı mesajlar geldi. Putin, Trump'ın tweet'iyle ilgili açıklamasında "Durum endişe verici, sağduyu hakim olmalı" dedi. Kremlin ise "Twitter diplomosi içinde yer almaz. Twitter diplomasi içinde yer almaz. Daha ciddi yaklaşımdan yanayız" açıklaması yaptı. 
 

ORDU OPERASYONA HAZIR

Trump'ın dünyayı ayağa kaldıran tweet'inden sonra gözlerin çevrildiği ABD Savunma Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, "Ordu operasyona hazır, olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazırız" dedi.

TRUMP, SURİYE VE RUSYA'YI SORUMLU TUTUYOR

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin Duma kentinde gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal saldırıdan Rusya ve Suriye'yi sorumlu tuttuğu belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders konuya ilişkin açıklamasında, "Suriye konusunda henüz son karar verilmedi, tüm seçenekler masada" ifadelerini kullandı. Washington'un Suriye'ye yönelik olası saldırılarına dair henüz herhangi bir takvim belirlemediğini söyleyen Sanders, yine de ABD Başkanı Donald Trump'ın füze saldırısı dışındaki seçenekleri de masada tuttuğunu kaydetti.

Sanders ayrıca, "Rusya'nın kimyasal saldırının Beyaz Miğferler tarafından kurgulandığına ilişkin iddiaları, ABD'ye sunulan istihbarat raporlarıyla eşleşmiyor" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ: İHTİLAF EDİLECEK BİR DURUM YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Esed rejiminin kimyasal silah kullanımının tarihi hakkında ihtilaf edilecek bir durum yok. Kimyasal Silah Anlaşması'na imza atan taraf olarak attığı adımlarda çok kötü ihlaller var" ifadesini kullandı.

Rusya ile ilgili eleştiride de bulunan Nauert, "Rusya'nın reddetmesi ve diğer bloke eden politikaları Suriye'nin silahsızlandırılması yönündeki kendi çabalarını şüpheye düşürüyor" görüşüne yer verdi.

İNGİLTERE'DE DÜĞMEYE BASTI

Dünyayı ayağ kaldıran krizde İngiltere'den de hamle geldi. BBC'nin haberine göre; İngiltere Başbakanı May, Suriye'ye askeri müdahaleye onaya hazır. May, askeri müdahale için parlamentonun onayını aramayacak. Daily Telegraph gazetesi ise May'in emri ile İngiliz denizaltılarının Suriye'yi vurmak üzere füze menzili içine gönderildiğini yazdı.

TÜRKİYE KRİZDE ARABULUCU

Tırmanan krizde Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren bir açıklama ise Rusya'dan geldi. Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı emekli General Vladimir Şamanov, Moskova ile Washington'ı karşı karşıya getiren Duma krizinde Türkiye'nin arabulucu olduğunu duyurdu.

Rusya ve ABD Genelkurmay Başkanlıkları arasında yeni temasın başlatıldığını açıklayan Şamanov, “Genelkurmaylar arasında diyalog başladı. Temas Türkiye’deki meslektaşlarımız üzerinden sağlandı. Ayrıca NATO irtibat kanalları da kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

TRUMP YANIT SÖZÜ VERMİŞTİ

Rusya ve ABD, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki kimyasal saldırılar hakkında uluslararası bir soruşturma için getirdikleri ayrı önerileri karşılıklı olarak engellediler.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kimyasal silah saldırısının sorumlusunun belirlenmesinden sonra hızlı ve güçlü bir karşılık verileceğini söylemişti.

Esad rejimi, başkent Şam'daki Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinDe 7 Nisan'da kimyasal silah kullanmış, 78 sivil ölmüştü.

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne BM içinde katliamın soruşturulması ve sorumlularının belirlenmesi için mekanizma kurulmasını öneren tasarı sunmuş, ancak Rusya veto etmişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nick Haley, "BMGK harekete geçse de geçmese de ABD, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına cevap verecek." ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump da EsAd rejimine karşı askeri seçenek de dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu ve eğer saldırıda sorumluluk payı varsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de "bedel ödeyeceğini" dile getirmişti.

ABD Başkanı Trump çarşamba günü attığı en son Twitter mesajında "Rusya, Suriye'de ateşlenen tüm füzeleri vuracağını söz veriyor. Hazır ol Rusya, çünkü onlar geliyor, güzel ve yeni ve akıllı" diyerek, "Halkını gazla öldürmekten hoşlanan bir havyanla ortak olmamalıydınız" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN