Af lobisi: Zenginler Trump'ın yakın çevresine on binlerce dolar aktarıyor

Af lobisi: Zenginler Trump'ın yakın çevresine on binlerce dolar aktarıyor

ABD'de görevini devretmeye hazırlanan Başkan Donald Trump’tan af isteyen varlıklı insanlar, Trump’ın yakın çevresine Beyaz Saray’ı affa zorlamak için on binlerce dolar para aktardığı iddia edildi.

ENSAR TEKİN | KARAR.COM

Görevini devretmeye hazırlanan Başkan Donald Trump’tan af isteyen varlıklı insanlar, Trump’ın yakın çevresine Beyaz Saray’ı affa zorlamak için on binlerce dolar para aktardığı iddia edildi.

Trump'ın seçim yenilgisini kabul etmekten başka seçeceğinin kalmadığı ortaya çıkınca, yakın çevresinin de af lobiciliği yaptığı ve varlıklı insanlardan af için para topladıkları ileri sürüldü.

New York Times'ta yer alan habere göre, tek başına af yetkisine sahip ABD Başkanı Trump’ın, bu hakkın çoğunu kişisel veya siyasi müttefiklerini ödüllendirmek için kullandığı belirtilirken, eski bir federal savcı olan Brett Tolman’ın Beyaz Saray'da af lobisi yapmak için on binlerce dolar para kazandığı gündeme geldi.

Öte yandan, Başkan Trump'ın eski avukatı John M. Dowd, başkanla yakın ilişkisini kullanarak zengin bir suçludan on binlerce dolar para aldığını kabul ederken kendisini potansiyel başka müşterilere tavsiye eden kişilerle iş birliği yaptığı ortaya çıktı. 

DANIŞMANA 50 BİN DOLAR 

Eski bir C.I.A. ajanı John Kiriakou’nun affedilmesine yardımcı olması için, Trump'ın kampanyasını yürüten en iyi danışmanına 50 bin dolar verildiği iddiaları da gündeme bomba gibi düştü. 

Danışman gizli bilgileri yasadışı bir şekilde ifşa etmekten suçlu bulundu.

BAŞKAN TRUMP’IN SON ÇARESİ AF YETKİSİ

Donald Trump'ın, Kongre binasına yönelik baskından önce destekçilerini kışkırttığı ve Cumhuriyetçilerin Trump'a sırt çevirmesinden sonra, affetme yetkisi güçsüz bir başkanın son ve en olası çıkışlarından biri olmayı sürdürüyor.

"SIRADAN İNSANLAR DİKKATE ALINMIYOR"

Beyaz Saray’dan bir yetkili konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu türden özel ayrıcalıkların, Adalet Bakanlığı kurallarının gerektirdiği şekilde af bekleyen yüzlerce sıradan insanı dikkate almayarak temel bir hak ihlali olduğunu vurguladı.

ABD’de 1990'dan 1997'ye kadar af sürecini yakından takip eden avukat Margaret Love ise, “Af lobisi iddialarına yönelik birkaç tarihsel paralellik var belki de en yakını, Bill Clinton yönetiminin ailesini ve iş arkadaşlarını affeden 170 tane tebliğ yayınlaması olabilir. Clinton, çoğunlukla binlerce af başvurusu arasından en çok hak edenleri belirleyip Adalet Bakanlığı inceleme sürecinden geçen insanları affetti.” dedi.

Öte yandan 1993-2003 yılları arasında Kongre'de görev yapmış Cumhuriyetçi eski senatör Tim Hutchinson, “Ceza adaleti sistemi fena halde bozuk, fena halde kusurlu” dedi. 

DAHA ÖNCE 11 MAHKUM İÇİN AF KARARI

ABD Başkanı Donald Trump, çeşitli suçlardan hüküm giyen 11 kişi için özel af çıkardı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Trump 7 kişi için "tam af" kararı verirken 4 mahkumun da cezasının hafifletilmesini içeren kararlara imza attı.

Cezası affedilenler arasında vergi dolandırıcılığı ve soruşturmacılara yalan söylemek suçlarından 4 yıl hüküm giyen eski New York Polis Departmanı Komiseri Bernard Kerik ile "içeriden bilgi ticareti" suçlamasından hüküm giyen finansçı Michael Milken da bulunuyor.

Cezasının hafifletilmesine karar verilen kişiler arasında ise eski ABD Başkanı Barack Obama'dan boşalan Senato koltuğu için rüşvet aldığı ortaya çıkan eski İlliniois Valisi Rod Blagojevich var. Böylece Blagojevich'in 14'ten 8 yıla düşürülmüş oldu.

Trump'ın kararları hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi cephede tepki çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN