Tunç Soyer: Erdoğan'ın bu onayı bizden esirgememesi lazım I Bi'Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Programın ikinci bölümüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuk oldu. Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İzmir'deki görüşmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

YUSUF BOLAT | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü yayınlanan Bi'Karar Ver programında günün öne çıkan haberlerini yorumladı. Haftanın son programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuk oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İzmir'de görüştüklerini belirten Tunç Soyer kaynak buldukları projelere onay vermesini istediklerini söyledi.

Buca metrosu ve kentsel dönüşüm konusunda Erdoğan ile görüşmesini değerlendiren Soyer, "Bunun için bir devlet garantisi istenmiyor ama sayın Cumhurbaşkanın onayı gerekiyor. Dolayısı ile biz bunu anlattık Cumhurbaşkanına. Bu onayı bizden esirgememesini istedik." dedi.

WHATSAPP GRUBU ÇALIŞMIYOR

Elif Çakır, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Belediye başkanları için kurulan Whatsapp grubunun aktif olup olmadığını sordu. Tunç Soyer ise "Yok ya o hiç çalışmıyor" dedi.  Yıldıray Oğur, "Bir hayırlı cumalar da mı yazılmıyor?" deyince, Tunç Soyer "Artık o bile yazılmıyor galiba. Ben uzun süredir hiç bakmıyorum doğrusu. Hiç bir şey almadık. O öyle kaldı." ifadelerini kullandı.

Ekonomik sorunlara değinen Soyer, "İş başvurusu yapan 200 bin kişinin CV'si var. 600'ü doktora yapmış. Bu korkunç bir şey" diye konuştu.

"ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEM OLUMLU GEÇTİ"

Soyer'in açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir ile ilgili yanlış bilgilendirildiğini düşündüm. Hava alanında karşılama sırasında kendisine bunu arz ettim. Efendim müsaade ederseniz sizinle bir on dakika konuşmak istiyorum dedim. 

Birincisi Buca metrosu. Buca metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımı. 1 milyar 70 milyonluk bir yatırım. Buca İzmir'in en kalabalık ilçesi, en yoğun trafiğin olduğu yer. Oradaki metro bölge insanı için çok iyi bir çözüm anlamına geliyor. Yan sektörleri de harekete geçirecek bir boyutu daha ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu projeyi doğru anlatmamız lazımdı sayın Cumhurbaşkanı'na.

Çünkü olayın şöyle bir yanı var; Şimdi bir proje hazırlanmış, götürülmüş devlette bunlar onaylanmış, yatırım planına alınmış finansmanı yurt dışından getirebilirsin denmiş. Biz bu arayışa girmişiz. Pandemiye rağmen 490 milyon euroluk bir kaynak oluşturmuşuz. 4 ayrı banka ile birlikte konsorsiyum oluşturmuşuz ve iş başlama noktasına gelmiş.

Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası 125 milyon euro, Asya Altyapı Kalkınma bankası 125 milyon euro, Fransa Kalkınma ajansı 125 milyon euro, Karadeniz Kalkınma Bankası 115 milyon euro kaynak vermeyi taahhüt vermeyi garanti etmiş. Üstelik  3.20 faizle, 5 sene ödemesiz, 12 sene vadeli.

Bunun için bir devlet garantisi istenmiyor ama sayın Cumhurbaşkanın onayı gerekiyor. Dolayısı ile biz bunu anlattık Cumhurbaşkanına. Bu onayı bizden esirgememesini istedik. Diliyorum bu kadar olgunlaşmış bir sürecin takipçisi olacaktır. Mutlaka bu onayı verecektir diye düşünüyorum. Her şey hazır. bu projeler bakanlık tarafından onaylanmış.

Onay vereceğim demedi ama ben olumlu bir izlenim elde ettim. Açılışa gelmesinden de memnun oluruz. hatta beraber seyahat edelim ilk seferde. Çok büyük bir memnuniyet duyarız. 

İZMİR'DEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

İkinci konu ise kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirme yaptık. İzmir'de 4 bin 500 ağır hasarlı bina var. 

Dünya Bankası ile müzakere yürüttük ve 250 milyon dolarlık finans için anlaştık. Orta hasarlı binalarda oturacak vatandaşlarımız için kullanmak istiyoruz.

Hortum bizim coğrafyamızda hiç yaşanmamıştı. Ama Alaçatı'da bu bizim başımıza geldi. Ben o kiremitlerin yaprak gibi uçuştuğunu gördüm. Bunların her biri aslında iklim krizinin sonucu olduğunu gördük.

"TOPRAKLAR ŞİMDİ TOHUMLARLA İŞGAL EDİLİYOR"

Şu anda 600'ün üzerinde tohum var. Biz yerli tohumların gün yüzüne çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bölgenin tohumlarını toplayıp onları koruyacağız.

Eskiden postallarla işgal edilmiş topraklar, şimdi tohumlarla işgal ediliyor. Tohum meselesi bir beka meselesidir. 
 
Bu memleketin kurtuluşu kendine yeten bir ekonomiyi kurmasından geçiyor.

İzmir demokrasinin başkentidir. İzmirli şunu iyi biliyor; demokrasi iyi bir şey. İzmir demokrasiye sahip çıkmaya devam edecektir.

Biz 'Bir kira bir yuva' yardım kampanyasında 42 milyon lira topladık. 4 bin 200 kişiye 5 aylık kira desteği sağlayacak konuma geldik.

200 BİN KİŞİ İŞ BAŞVURUSUNDA BULUNDU

Pandemi döneminde 275 bin gıda paketi dağıtmışız. Bu çok vahim bir tablo. Yoksullaşmanın ne kadar yayıldığını gösteriyor. Bunu çok doğru okumamız lazım.

İş başvurusu yapan 200 bin kişinin CV'si var. 600'ü doktora yapmış. Bu korkunç bir şey

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN