Türk askerlerinin şehit olduğu yer neresi? İdlib Balyun nerede?

Türk askerlerinin şehit olduğu yer neresi? İdlib Balyun nerede?

Türkiye, Rusya ve Rejim saldırısıyla şehit düşen Mehmetçiklerine ağlıyor. Alçak saldırının gerçekleştiği İdlib Cebel ez-Zaviye Baylun kasabasından getirilen şehit cenazeleri yüreklerimizi dağladı. Peki Baylun kasabası nerede, haritada nerede yer alıyor? Türk birliğinin bulunduğu kasabanın önemi ve İdlib'in haritadaki yeriyle ilgili detaylar derledik.

Rusya ve Esad rejiminin İdlib'in güneyinde yoğunlaştırdığı hava saldırıları sürüyor. Muhalifler Serakib'i kontrol altına aldığını duyurmuştu ancak yoğun çatışmalar devam ediyor. "33 askerimizin şehit edildiği İdlib neden önemli?" "Serakib nerede yer alıyor?" "Türk askerlerinin şehit olduğu Balyun nerede?" soruları ise kahreden saldırıyla ilgili aramalar yapan vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor.

İdlib'de Türk askerlerine yönelik saldırılarda; 3 Şubat'ta 7 asker 1 sivil personel, 10 Şubat'ta 5 asker, 20 Şubat'ta 2 asker, 22 Şubat'ta 1 asker, 26 Şubat'ta da 2 asker ve son olarak 27 Şubat'ta 33 asker şehit oldu. Toplam 52 şehit verdiğimiz İdlib ise Suriye'de kritik öneme sahip.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırında yer alan İdlib eyaleti, hükümete karşı mücadele yürüten silahlı grupların elinde kalan son büyük yer.

Bu nedenle, Suriye'deki iç savaşın üç önemli aktörü hükümet, Rusya ve Türkiye açısından İdlib'deki gelişmeler büyük önem taşıyor.

ESAD'IN HEDEFİNDE İDLİB VAR

Burası, ılımlı olarak nitelendirilen muhalif gruplar ve bazı cihatçı örgütlerin kontrolü altında bulunuyor. Bu gruplardan bazıları Türkiye'nin desteğini alıyor.

İdlib'in geri alınması halinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve onu destekleyen Rusya, savaşın istedikleri gibi sonuçlanmasını büyük oranda sağlamış olacaklar.

Beşar Esad, ekim ayında bölgeye yaptığı ziyaret sırasında, İdlib'i Suriye'nin genelindeki 'kaos ve terörü sonlandırmanın anahtarı' olarak nitelendirmiş ve "İdlib'deki cihatçıların yenilgiye uğratılmasıyla birlikte savaş da sona erecektir" demişti.

Esad'ın İdlib'i ziyaret ettiği gün, Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin de Soçi'de bir araya gelmiş; 6 buçuk saat süren görüşmenin ardından Türkiye'nin ekim ayı başında Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekatı sona ermişti.

Suriye hükümeti, Rusya'nın da desteğiyle 2019'un son aylarından bu yana İdlib'deki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

İDLİB NEREDE?

İdlib, 2011 yılında hükümet karşıtı protestolarla başlayan ancak birkaç aylık bir süre içerisinde silahlı mücadeleyle iç savaşa dönüşen karışıklıkta en önemli yerlerden birisi.

Suriye'nin 14 eyaletinden biri olan İdlib, ülkenin kuzeybatısında, Türkiye sınırında yer alıyor.

İdlib; Harem, Cisr eş-Şuğur, eyaletle aynı adı taşıyan İdlib, Ariha ve Maarat El Numan şehirlerinden oluşuyor.

2011 yılında savaş öncesinde yapılan sayımda eyaletin nüfusu 1,5 milyon çıkmıştı.

Ancak savaş döneminde gerek buradan kaçanlar gerekse de buraya başka yerlerden yerleştirilenler olması nedeniyle, nüfus ve demografik yapısında değişiklikler olduğu tahmin ediliyor.

TSK'YA KALLEŞ SALDIRI

İdlib'de Rusya destekli Suriye ordusu tarafından Gözlem Noktası'nda görev yapan Türk askerlerine hava saldırısı düzenlendi. Resmi kaynaklar tarafından, 28 Şubat 2020 saat 05.30 itibariyle 33 askerimizin şehit olduğu duyuruldu.

İDLİB BALYUN NERESİ?

Saldırının İdlib bölgesinin Cebel ez-Zaviye kentinin güneyindeki Balyun kasabasında gerçekleştiği belirtildi.

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib şehir, iç savaştan önce 165 bin sahipken, 2017'de 55 bine düşen nüfusuyla dikkat çekiyor.

Rejim saldırılarının gerçekleştiği Serakib ilçesi ise, 2012'de muhaliflerin kontrolündeyken 2020'de Suriye ordusunun eline geçti.

Türk Gözlem Noktası'nın da bulunduğu Serakib'de, Rusya destekli Suriye ordusunun 27 Şubat 2020'de düzenlediği saldırıda 33 askerimiz şehit oldu.

Muhaliflere yakın kaynaklar, saldırının İdlib'in güneyinde, Cebel ez-Zaviye bölgesindeki Balyun'da bulunan TSK noktasını hedef alındığını duyurdu.

Saldırı, halen yoğun çatışmaların sürdüğü Serakib-Neyrab civarında değil, Suriye ordusunun birkaç gündür kuzeye doğru hızla ilerlediği güney cephesine yakın, Maaret el-Numan'ın 15 km kadar kuzeybatısındaki Balyun (Bilyun) kasabası yakınında meydana geldi.

Alçak saldırının gerçekleştiği İdlib Cebel ez-Zaviye Baylun kasabasından getirilen şehit cenazeleri yüreklerimizi dağladı. Peki Baylun kasabası nerede, haritada nerede yer alıyor? Türk birliğinin bulunduğu kasabanın önemi ve İdlib'in haritadaki yeriyle ilgili detaylar derledik.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN