Türkiye "elektrik"te AB'den avantajlı

Türkiye "elektrik"te AB'den avantajlı

Türkiye'de, elektrik faturasında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasına kıyasla daha düşük vergi oranı uygulanıyor.

Finlandiya merkezli Vaasaett düşünce kuruluşunun "Avrupa'da Mesken Enerji Fiyat Endeksi" raporundan yapılan derlemeye göre, elektrik tüketiminde vergi oranı yükseldikçe, tasarruf yapmak da zorlaşıyor.

Rapora göre, Avrupa genelinde ödenen elektrik faturasının yüzde 28'ini vergiler, geri kalan yüzde 72'lik bölümünü enerji maliyeti ve dağıtım bedelleri oluşturuyor.

Türkiye'de ise elektrik faturasının yüzde 19'u vergilerden, geriye kalan kısım da enerji bedeli maliyetlerden meydana geliyor. Elektrik faturalarında bulunan söz konusu vergiler kullanıcıya enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ve KDV başlıkları altında yansıtılıyor. Türkiye, elektrik tüketiminde uyguladığı bu düşük vergi oranıyla, birçok Avrupa ülkesini geride bırakıyor.

AB'de ise elektrik faturasında vergi payının en yüksek olduğu Danimarka ve Almanya, aynı zamanda Birliğin en pahalı elektriğini kullanıyor. Birlik ülkeleri arasında elektrik tüketiminde en yüksek vergi yüzde 67 ile Danimarka'da uygulanıyor. Onu yüzde 46 ile Almanya takip ediyor.

Rapora göre, elektrik faturasında vergi oranı en yüksek üçüncü ülke, yüzde 43 ile Avusturya olurken, yüzde 39'la İsveç dördüncü ve yüzde 37 ile İtalya beşinci sırada yer alıyor.

AB üyesi ülkeler arasında elektrikte en düşük vergi oranı ise yüzde 5 ile Malta'da uygulanıyor. Malta'yı, yüzde 17 ile aynı vergi oranına sahip İngiltere, Bulgaristan ve Slovakya izliyor.

DÜŞÜK VERGİ TÜKETİCİ İÇİN AVANTAJLI

Akıllı Tarife şirketinin hazırladığı Türkiye raporuna göre de elektrik faturasında vergilendirmenin düşük seviyelerde olması ve yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olarak belirlenen serbest tüketici limitinin ileride tamamen kaldırılması, elektrik faturalarında daha fazla fiyat indirimi yapılmasının önünü açacak.

Raporda, serbestleşen elektrik piyasasında rekabetin artmasıyla müşteri çekmek isteyen elektrik tedarik şirketlerinin faturalarda indirim avantajı sunmaya başlayacağı belirtiliyor. Elektriğin birim fiyatındaki yükselişin, enerji ve dağıtım maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığına işaret ediliyor.

Türkiye'de tedarikçisini değiştirmek isteyen bir aboneye yapılacak indirim, enerji maliyetleri üzerinden düşülüyor. Faturadaki vergi oranlarında herhangi bir indirim uygulanmıyor.

ANKARA/AA



İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN