Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Nedir? Görevleri Nelerdir?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Nedir? Görevleri Nelerdir?

Televizyonlarda ya da sosyal medya platformlarında açıklanan istatistik verileri, her zaman insanların ilgisini çekmiştir.

Televizyonlarda ya da sosyal medya platformlarında açıklanan istatistik verileri, her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bu verilerin nasıl elde edildiği konusunda araştırma yapan insanlar Türkiye İstatistiktik Kurumu yani TÜİK ile karşılaşınca Türkiye istatistik kurumu (tüik) nedir? Görevleri nelerdir? Diyerek araştırmalarını devam ettiriyorlar. Bu yazımıvzda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK Nedir?

Türkiye İstatistiktik Kurumu (TÜİK), Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışan ve araştırmalar yapan bir kurumdur. Merkezi Ankara’da bulunan TÜİK’in Türkiye çapında 26 tane bölge müdürlüğü bulunmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetlerine Ne Zaman Başladı?

Türkiye İstatistiktik Kurumu, faaliyetlerine ilk olarak Osmanlı döneminde yani 1891 yılında Merkezi İstatistik Encümeni olarak görevine başlamıştır. Cumhuriyet döneminde Merkezi İstatistik Dairesi olarak görev yapmasının ardından, 1930 yılında İstatistik Umum Müdürlüğü adını almıştır.1962 yılında ise Devlet İstatistik Enstitüsü adını almıştır.2005 yılında ise Türkiye İstatistiktik Kurumu olarak ismi değişmiştir.

TÜİK Hangi Faaliyetlerde Bulunur?

Türkiye İstatistiktik Kurumu, genel tarım sayımı, genel sanayi ve işyerleri sayımı, genel nüfus sayımı, milli gelir tahminleri, tüketici fiyatları endeksi yani TÜFE, üretici fiyatları endeksi yani ÜFE ve enflasyon hesabı yapmak gibi faaliyetleri vardır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Görev ve Yetkileri Nelerdir?

TÜİK'in farklı konularda ve farklı alanlarda birçok görev ve yetkileri vardır. Bunlar hakkında daha ayrıntılı bilgilere aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz.

  1. TÜİK, resmi istatistik programı hazırlar. Hazırlanan programla, belirlenen istatistiksel programların yürütülmesini organize ederek, bu programın uygulanmasını sağlar.
  2. TÜİK, resmi istatistiklerin üretilmesi sırasında kullanılacak olan, ulusal ve uluslararası normları, istatistiksel yöntemleri, istatistiksel tanımları, sınıflandırmaları ve standartları belirler.
  3. TÜİK, ülkedeki bilim ve teknoloji, çevre, ekonomi, sosyal konular, kültür, çevre, demografi gibi konularda gerekli istatistikleri derleyerek, değerlendirme yaparak, analiz edip, yayınlar.
  4. TÜİK, resmi istatistik sonuçların bilimsel ve teknik açıklamalarını yapar.
  5. TÜİK, istatistik alanında öncelikleri dikkate alarak, veri ihtiyacı duyulan alanları ve veri derleme yöntemlerini, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ile belirler.
  6. TÜİK, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen resmi istatistik görevlerinin yerine getirilmesini izleyip, kurumlarca üretilen istatistiklerin standartlara uygunluğunu inceler. Verilerin kalite kontrolünü yaparak ve bu konularla alakalı olarak teknik destek ve koordinasyonu sağlar.
  7. TÜİK, kurumun orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirleyerek, yıllık amaç, teşkilat yapısı, hizmet kalitesi ve yönetim hizmet süreçleri ile ilgili geliştirici tedbirler almak.
  8. TÜİK, hazırlanan programın uygulanmasına ilişkin, yıllık olarak izleme raporları hazırlamak.
  9. TÜİK, elde edilen istatistiksel bilgilerin saklanması, sunumu ve bu konularla alakalı bilgi ağı ve bilgi akışı sistemlerinin oluşturulmasını sağlar.
  10. TÜİK, ulusal kayıt sistemlerini oluşturularak, standartları tanımlar. Uygulanması ve koordinasyonunu sağlar.

TÜİK nedir, işleyişi ve verileri konusunda en güncel bilgilere ulaşmak için https://www.karar.com/ adresini ziyaret ederek, en güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

TÜİK’in Bilgi İsteme, Doğrulama Ve Saklama Konusunda Yetkisi Var Mıdır?

TÜİK, istatistik üretim maksadıyla gerekli gördüğü her türlü ortamdaki veri ve bilgiyi belirlenen şekil, zaman ve standartlara uygun olarak doğrudan isteme ve araştırma, kontrol ve doğruluğunu kontrol etme nedeniyle ek bilgi ve belgede dahil isteme yetkisine sahiptir.

TÜİK’te Bireysel Verilerin Kullanımı Nasıldır?

TÜİK, istatistiki birimlerin doğrudan ya da dolaylı olarak tanınmasına yol açacak bölümleri gizlemesinin ardından, bilimsel amaçlı araştırmaların kullanılması, üçüncü kişilere verilmemesi kaydı ile TÜİK’in yazılı izni ile bireysel veriler verilebilir.

Türkiye İstatistik Kurumu hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak ve TÜİK’in verileri hakkında daha ayrıntılı haberleri okumak için https://www.karar.com/ internet adresine girerek, en güncel TÜİK haberlerini okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN