Türkiye'deki yoğun bakım servislerinden yürekleri sızlatan haber

ANKA Haber Ajansı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin Kovid-19 yoğun bakım servislerine girerek hem çalışanların hem de tedavi gören hastaların yaşadıklarını aktardı. Konuşabilecek durumda olan hastalar 'yaşamın kıyısına gidip geldik' derken çalışanlar ise 'artık bizi de düşünün ve bilin ki yoğun bakım doldu' dedi.

Avrupa'nın en büyük yoğun bakım kapasitesine sahip olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde neler yaşanıyor. Yürek dayanmayan serviste hem hasta hem de çalışan sağlık görevlileri ile görüşen ANKA ekibi kovid mücadelesine tanıklık etti. Yoğun bakım ünitesindeki 559 yataktan 490'ı dolu olan hastanede, her an başka servisler de yoğun bakıma dönüştürülmek üzere hazırda bekletilirken sağlık çalışanları önlemlere uyulması gerektiğini vurgulayarak el temizliğine çok özen gösterilmesini istedi. Yaşadıklarını anlatan hasta yakınlarında çoluk çocuk yoğun bakımda olduklarını söyledi ve 'biraz kendinizi ve sevdiklerinizi düşünün ve buralara düşmemek için ne gerekiyorsa yapın dedi. İşte gazetecilerin tanıklık ettiği manzaranın ayrıntıları...

kovid-yogun-bakim.jpg

"KISITLAMALAR KALKTI SERVİS FUL DOLDU"

Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Merve Arı, süreçteki deneyimlerini şöyle aktardı: 

“Bir yıl oldu. Onun öncesinde de özel bir hastanede çalışıyordum. Kovid-19 oldu direkt atandık. Direkt Kovid’in içerisine düştük. Direkt mücadele etmeye başladık. O zaman bu zamana aynı hızla devam ediyoruz. Biraz kısıtlamalar olunca çok etkisini görüyoruz. Hemen azalıyor hastalarımız. 8-9 hastaya kadar düştüğümüz oldu. Yine kısıtlamalar kalktığı an servislerimiz full doluyor. Şu an full dolu. 24 hasta bakıyoruz. Yine keza aynı şekilde diğer servislerimiz de açtık. 11-12 servisi yoğun bakıma çevirdik. Azalmaya başladığında kapattığımız servisleri tekrar aynı hızla açtık. Aynı hızda biz de devam ediyoruz.

yogun-bakim-hasta.jpg

“BİZİM DE İNSAN OLDUĞUMUZU HATIRLAYIP KENDİLERİNİ KORUSUNLAR”

Herkesin sosyal kısıtlamaya uymasını, evlerinde oturmasını rica ediyoruz. Çünkü biz de çok fazla yorulduk. En başından beri çok fazla efor sarf ettik. Artık bizim de insan olduğumuzu hatırlayıp kendilerini korusunlar. Çok fazla dışarı çıkmasınlar. Zorunlu olmadan çıkmasınlar. Burada nefes almak çok daha zor. İnsanlar hastalandığında mümkün olduğu kadar da evlerinde kalsınlar. Buraya geldiklerinden biz burada onları cihazlara bağlıyoruz. Bir nefes verebilmek için. Kendilerini koruma altına alsınlar.

yogun-bakim.jpg

"HADİ DAYAN, HADİ OLACAK, BİRAZ DAHA NEFES AL........"

Çok uzun süreli yatan hastalarımız da oluyor. Tabii ki ister istemez bir bağ kuruyorsunuz. Cihaza bağlanmak, o maskeleri takmak öyle zor ki.  Yüzlerinin o halini görmek öyle zor ki. 'Hadi dayan, hadi olacak, biraz daha nefes al, şöyle nefes al' diyerek onların yanında olup o süreci izliyor olmak benim de unutamayıp gerçekten zorlandığım anlardan birisi oluyor. Duygulanıyorum. Gerçekten biz çok fazla yorulduk. Herkes kendine dikkat etsin ve evlerinde muhafaza etsinler kendilerini. Hasta olmamaya gayret etsinler".

yogun-bakim-kovid-hastasi.jpg

"HER ŞEY ELDEN BULAŞIYOR EL HİJYENİNE ÇOK DİKKAT EDİN"

Pandemi sürecinin başından bu yana yoğun bakım sorumlu hemşiresi olarak görev yapan 8 yıldır mesleğin içinde bulunan Eyüp Önüz, bu deneyimi kendisinin de yaşadığını anlattı. Önüz, şöyle konuştu:

"Kendi annem babam yakalanırsa böyle mi olur diye düşünüyor insan. Ondan sonra tabii kendi ailemize ve kendimize de tedbirleri elden bırakmamaya gayret gösteriyoruz. Öncelikle zaten bas bas bağırılıyor televizyonlarda maske mesafe bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. En çok ona. Önce kendimizi korumamız lazım. Biz burada görüyoruz, yaklaşıyoruz ama biz burada tulumları giriyoruz. Üçüncü dalga gelmişken vaka sayıları bu kadar artmış ve hasta profilleri daha kötüye gitmekteyken maske, mesafe ve hijyeni elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle el hijyeni çok önemli gerçekten. Çünkü her şey elden bulaşıyor. O yüzden söyleyebileceğimiz bunlar. Bireysel önlemler kısacası."

kovid-hastasi.jpg

“YOĞUN BAKIM DOLDU İHTİYAÇ OLURSA DİĞER SERVİSERİ YOĞUN BAKIMA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi  Başhekim Yardımcısı Dr. Çoban, şunları söyledi:

"Ama bugün itibariyle 559 yatak ayrılmış durumda. Bunların 490 tanesi şu an dolu, 151 tanesi bunun yoğun bakım yatağı ve bunların içinden 6 tanesi de çocuk yoğun bakım için ayrılmış durumda. 59 hasta da entübe durumda. Toplam servis olarak hastanenin değişik bölümlerinde 11 tane yoğun bakım 21 tane de Kovid servisi olarak hizmet veriyor. Ama ihtiyaç olursa dediğim gibi her gün yeni servisler eklenerek gidiyor. Ama inşallah daha fazla ihtiyaç olmaz. Bir yerden bu üçüncü dalga döner.

“AŞI OLSANIZDA KURALLARA UYMAYI BIRAKMAYIN”

İnsanların da bu süreçte aşı da olsalar maske, mesafe ve hijyene devam etmesi bu hastalık için en önemli etkenler. Aşıdan sonra bir miktar halkımız belki bizler de bu tür şeyi biraz güvence gibi hissettik. Aşının tabii ki faydası var. Hafif geçirmeyi sağlıyor. Yeterli antikor oluşursa belki de hiç yakalanmamayı sağlayabilir. Ama yine de taşımayı ve diğer insanları hastalandırmayı önlemeyeceği için bu önlemlere halen, bu hastalık ülkemizde ve dünyada var olduğu sürece bir müddet daha devam etmek durumdayız. İnşallah en kısa sürede biter, bu aşının yaygınlaşmasıyla ve bütün insanlar ülkemizde bu illetten kurtulur."

ocuklar-yogun-bakim.jpg

"ÇOCUKLAR YETİŞKİNLERE GÖRE DAHA HAFİF ATLATIYOR"

Başhekim Yardımcısı Dr. Çoban, "Bizde çocuk servisinde 4 tane çocuk var. Muhtemelen aileden temaslı haliyle çocuklara bulaşıyor. Çocukların dışarıya, küçük yaştakilerin bireysel çıkma ve temas etme şeyi daha az olduğu için, ama onların durumları da çok ağır değil. Erişkinlere göre çocuklarda başlangıçtan beri hafif seyrediyor. Bu mutasyonla bir miktar değişim var, ama yine de çocuklar erişkinlere göre bu hastalıktan daha hafif bulgularla tedavi olup o süreci tamamlıyorlar" dedi.

koronavirus-hasta.jpg

“HASTANEDEYSEN ŞANSLISIN YOKSA ÖLMEMEK İŞTEN DEĞİL"

Eşi Süheyla Tengiz yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:

"Eşim işe gidiş geliş sırasında koronavirüs oldu. Ben de hastalığı ondan kaptım. 12-13 gündür böyle bir dönem yaşıyoruz. 3-4 gün evde geçirdim. Oğlum da hekimdi. Kötüleştim. Bu hastaneye gelme imkanım oldu. Buraya geldim. Süreç çok kötü geçti. Çok sinsi bir hastalık. 3-4 gün iyi hissediyorsun. Birden hastalık geriye dönüyor. Sizi alıp bir başka yere götürebiliyor. Sınırları zorlayabilir. O sınırları böyle bir imkanı olan hastanede bulduğun zaman şanslısın değilse ölmemek işten değil. Kimse 'Bu hastalığı kolay geçiririm, ayakta atlatırım' demesin. Biz ailecek yakalandık. Evet kızım gençti. Hızlı bir şekilde toparladı. Eşim toparladı. Ama ben çok zor toparladım. Hala da toparlamış değilim. Çok ciddiye alınması gerekiyor. Bilim adamlarının söylediği hijyen tedbirlerine mutlaka uysunlar. Asla şakaya almasınlar. Aşılandık diye sokaklarda dolaşmasın insanlar. Bir süre evlerinde otursunlar. İşi olmayan dışarı çıkmasın. Toplu ulaşım araçlarına binmesin. Mümkün mertebe zorunlu olmadıkları sürece sosyal hayatın içine girmesin. Şakaya almasınlar. Çok ciddi bir hastalık. Ölümle yaşamın kıyısında gidip geliyorsun. Bunu unutmasınlar."

kovid-hasta.jpg

“KIZIM, EŞİM VE BEN 12 GÜNDÜR HASTANEDE YATIYORUZ"

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olan Süheyla Tengiz ise yaşadıklarını şöyle özetledi:

“İki kez toplu taşıma kullandım, oradan bulaştı. Eşime ve kızıma da bulaştırdım. Önce evde 3-4 gün kadar kaldım. Ağırlaştım. Ağırlaştıktan sonra hastaneye geldik. Hastaneye daha sonra eşim ve kızım geldi. Üçümüz 12 gündür bu hastanede yatıyoruz. Hekimlerimiz olsun, hemşire arkadaşlarımız olsun tüm ekip özveriyle çalışıyor. Tüm vatandaşlara çok dikkat etmeleri gerektiğini söylüyorum. Bu şakaya alınacak bir hastalık değil. Hala nefes almakta zorlanıyoruz. Bütün vatandaşların evlerinde kalmasını, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayıp toplu taşıma kullanmamalarını rica ediyorum. Çünkü bu süreci yaşayan biliyor. Yaşamayan anlayamaz. Onun için güzel günler gelecek fakat bir süre evde kalalım. Bizim bakımlar için çok çok teşekkür ederim. Hastanedeki arkadaşların çalışmalarını anlatmaya sözlerim yetmiyor. O kadar özveriyle çalıştılar. Bizler hakikaten ölümün kıyısından döndük. Lütfen vatandaşlara çok rica ediyorum. Birazcık kendilerini düşünüyorlarsa bizim durumumuza düşmesinler."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN