Türkiye'nin alacağı aşıya güven dipleri gördü

Türkiye'nin alacağı aşıya güven dipleri gördü

Türkiye'nin 50 milyon doz alacağı Çin aşısına güven dipleri gördü. 26 ilde yapılan ankette Çin aşısına güven sadece yüzde 1,9'da kaldı.

Koronavirüse mücadelesi devam ederken son günlerde peş peşe gelen aşı haberleri insanlarının umudunu artırdı.

Bilim insanları da salgının önünün alınmasının ancak toplumun çoğunluğunun ya da tamamının aşılanmasıyla mümkün olduğu görüşünde birleşmekte. Türkiye dahil kimi ülkelerde süregelen aşı çalışmalarında ise ciddi ilerlemeler sağlandı.

ÇİN'DEN 50 MİLYON DOZ AŞI ALINACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada Çin'den sipariş edilen 50 milyon doz aşının vurulmasına 11 Aralık 2020 günü başlanacağını açıkladı. İki doz halinde vurulacak olan aşıya dair açıklama yapan Koca'nın, Çin'den gelen aşıyı ilk yaptıran kişilerden biri olması bekleniyor.

Türkiye'nin ayrıca Almanya'da Türk asıllı bilim insanı Uğur Şahin'in başında olduğu BioNTech'in ABD'li Pfizer ortaklığında geliştirdiği aşıdan da 25 milyon doz alması bekleniyor. Koca, Türkiye'de üretim çalışmaları süren yerli Kovid-19 aşısının kullanımının da nisan ayında başlayacağını açıkladı.

26 İLDE ANKET YAPILDI

Independent Türkçe'nin haberine göre, aşı tartışmalarının gündemde olduğu bugünlerde Girişim Araştırma Şirketi, Türk halkının Kovid-19 aşı çalışmalarına bakış açısını ortaya koyan bir anketi tamamladı. Anket 26 ilde 1001’i kadın, 990’ı erkek olmak üzere 1991 denek ile yapıldı.

24 – 29 Kasım 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 68'i ile online, yüzde 32 ile cati anket (bilgisayar destekli telefonla görüşmesi) yöntemi kullanılarak görüşüldü. Yüzde 95 güven sınırında +/-2,13 hata payı verilerek yapılan ankette katılımcılara yöneltilen sorular ve verilen cevaplar sonucu elde edilen istatistiksel sonuçlar şu şekilde oldu.

Kovid-19, yani koronavirüs ile ilgili haberleri ne sıklıkla takip ediyorsun?

Çok sık takip ediyorum: 51,7

Takip ediyorum: 36,1

Ne takip ediyorum, ne etmiyorum. Normal: 10,6

Takip etmiyorum: 0,8

Hiç takip etmiyorum: 0,8

Kendi veya hanenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne kadar endişe ediyorsunuz?

Çok endişe ediyorum:58,8

Endişe ediyorum: 31,5

Ne endişe ediyorum ne de etmiyorum: 6,9

Endişe etmiyorum: 1,4

Hiç endişe etmiyorum: 1,5

Geliştirilen koronavirüs aşılarının virüsü yeneceğini düşünüyor musunuz?

Kararsızım, emin değilim: 48,8

Evet, virüsü yeneceğini düşünüyorum: 32,7

Hayır düşünmüyorum: 12,7

Fikrim yok: 5,8

Sizce koronavirüs aşılarının insan sağlığını etkileyecek derece ciddi yan etkileri olur mu?

Fikrim yok: 43,3

Evet olur: 40,7

Hayır olmaz: 14,6

Kararsızım: 1,3

Sizce dünyada genel anlamda koronavirüs aşılarının insan sağlığını etkileyecek derece ciddi yan etkileri olsa dahi bu açıklanır mı?

Hayır açıklanmaz: 52,7

Evet açıklanır: 24,0

Fikrim yok: 22,7

Emin değilim: 0,7

Salgının seyrinin bu şekilde devam ettiğini düşündüğünüzde yan etkisinin olmadığı kanıtlanmış bir koronavirüs aşısını yaptırır mısınız?

Biraz bekler, yaptıranları gözlemler ondan sonra yaptırır: 58,0

Hemen yaptırırım: 25,3

Hayır yaptırmam: 10,0

Fikrim yok: 6,7

Sizce aşı olmadan da koronavirüs salgını zamanla kendiliğinden geçer mi?

Hayır geçmez: 43,9

Evet geçer: 20,9

Kararsızım- Emin değilim: 30,5

Fikri yok-cevap yok: 4,7

Peki en çok hangi ülkenin geliştirdiği aşıya güvenirsiniz? (Bu soruda tek cevap alınmıştır)

Türkiye (yerli üretim olana): 46,8

Almanya: 12,2

Küba: 5,1

İsviçre: 2,9

Fikri yok-cevap yok: 0,6

Diğer: 13,6

Hangi ülkenin yaptığının önemi yok- Aşı çalışmalarına güveniyorum: 18,8

EN AZ GÜVEN ÇİN AŞISINA

Araştırmada diğer seçeneklerin yüzde 2'nin altında çıktığından grafikte ayrıca yer verilmediği kaydedildi.

Araştırmada geliştirdikleri ya da geliştirmeleri halinde aşılarına en düşük oranda güven çıkan ülkeler ise 0,1 ile İsrail, 0,3 ile Fransa ve 1,9 oranla Çin çıktı.

HEM PAHALI HEM 'ÇİN MALI'

Salgınla savaşta Türkiye’nin 50 milyon dozluk Çin aşısı siparişi güvenilirlik tartışmalarını hararetlendirdi. İki büyük aşı üretici şirketinden birine iki yıl önce ‘düşük standart’ cezası kesilen Çin’in geliştirdiği ‘CoronaVac’ın sonuçlarına ilişkin net veri ortaya konmadı.

Testlerin Körfez ülkeleri, Endonezya, Kuzey Kore gibi ülkelerde yapılması ve ekim ayında bir kişinin ölümü nedeniyle deneylerin askıya alınması da soru işaretlerini artırdı. 

screenshot-1.jpg

UĞUR HOCANIN AŞISI İÇİN ANLAŞMA YAPILSIN

Prof Dr. Mehmet Ceyhan “Çalışmalar tam sonuçlanmadı. Etkinliğiyle ilgili fazla veri yok” dedi. Çin aşısı dışındaki seçeneklerin eczanede satışının ise muhafaza şartları nedeniyle mümkün olmadığını belirtti.

Fiyatı yüksek Çin aşısına alternatif oluşturulması gerektiği belirtildi. ‘Türk doktor başarısı’ diye alkışlanan Türkiye’de de denemeleri yapılan yüksek başarılı BionTech aşısıyla ilgili anlaşma yapılmaması eleştiri konusu oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN