TYT ne zaman açıklanır? YKS sonuç tarihi | 2020 YKS üniversite sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

TYT ne zaman açıklanır? YKS sonuç tarihi | 2020 YKS üniversite sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS (TYT, AYT ve YDT) sınavına giren adaylar, YKS sonuç tarihini dört gözler bekliyor. 2 ve 4 yıllık üniversitelerde okumak isteyen her bir adayın girdiği YKS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih maratonu başlayacak.

YKS tercihlerinin ne zaman yapılacağına dair net bir bilgi bulunmasa da sonuçların açıklanmasıyla tercih tarihlerinin belli olacağı biliniyor. Adaylar, ‘’TYT ne zaman açıklanır? 2020 YKS üniversite sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?’’ sorularına yanıt ararken, ÖSYM de konuya dair açıklama yaptı.

2020 YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yani Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (AYT) sonuçları 28 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacak.

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

28 Temmuz tarihi itibarıyla erişime açılacak YKS sonuçlarının arkasından tercihlerin de 29 Temmuz 2020 tarihinden itibaren başlaması bekleniyor.

2020 ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının arkasından tercih süreci başlayacak. Adaylar, aldıkları puanlara göre tercih yapacak. Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları ise sonuçlar ilan edilmesiyle belli olacak.

BARAJ PUANLARI

Bu sene ile sınırlı kalmak kaydıyla baraj puanı AYT ve YDT'de 170, TYT’de 150 olarak belirlendi. Adaylar, TYT sınavından en az 150 puan alarak 2 senelik üniversite tercihi yapabilecek. Adayların, AYT ve YDT sınavları sonucunda tercih yapabilmek adına da en az 170 puan almaları gerekiyor.

PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

YKS puan hesaplama; TYT, AYT ve YDT sınavları için belirlenen standart puanlara ve test bölümlerinin ağırlıklarına göre yapılır.

YKS puan hesaplama yapılırken;

Her öğrencinin, testlere verdiği yanlış ve doğru yanıtların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 4’te 1’i çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan hesaplanır.

Son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması ortaya çıkar.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

Adaylar, TYT ve AYT için belirlenen standart puanlar ile doğru sayılarını çarparak tahmini TYT, AYT puan hesaplama sonuçlarına erişir. Adayların puanının hesaplanabilmesi adına testlerde yer alan bölümlerden en az 0,5 ham puanın alınması zorunlu kılınmıştır.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olarak hesaplanır. OBP, tüm Türkiye’de değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına dönüştürülür.

Bu şekilde, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için ise OBP 500 olacaktır. 50’nin altında bulunan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye tabi tutulur.

Ardından OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan alınacak net puan hesaplanır.

Sonucunda da en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP’ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

Okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılmış olacak. Tüm öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi mezunları bölümlerindeki öğretmenlik bölümlerini seçildiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri durumunda (MTOK bölümleri dışında diğer 4 senelik lisans bölümleri) OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayı ile hesaplanan puana dahil edilecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06= 0.18 ile çarpılarak en çok 90 puan olabilecek.

TÜM DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR?

TYT sınavında 150 ve üzeri puan alan öğrenciler, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını seçebilecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan öğrencilerden SÖZ, SAY, DİL, EA puanları 170 ve üzeri bulunanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile beraber TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını seçebilecek.

TYT yılında 150 ve üzeri puan alan öğrencilerden SÖZ, SAY, DİL, EA puanları 170 ve üzeri bulunmayanların yalnızca ön lisans programlarını seçme hakları bulunuyor. Bu adayların SÖZ, SAY, DİL, EA puanı ile öğrenci alan 4 yıllık üniversite programlarını seçme hakları bulunmuyor. Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına başvuruda bulunmak adına da TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan için) olması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN