Uğur Okulları lise bölüm başkanları TYT sınavını değerlendirdi

Uğur Okulları lise bölüm başkanları TYT sınavını değerlendirdi

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve lise bölüm başkanları Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ni (TYT) değerlendirdi.

Yaklaşık 2,4 milyon öğrencinin başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleşti. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaf öğrenciler için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu yer aldı. 1 Temmuz Pazar günü ise YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve lise bölüm başkanları değerlendirdi.

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, 2018 TYT’nin, ÖSYM formatına ve müfredata uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Sadece Tarih’ten 2 soru ve felsefe dersi sorularının tümü 11’inci sınıf müfredatından sorulmuş olup, diğer derslerin soruları 9 ve 10’uncu sınıftan sorulmuştur. Matematik ve geometri testinde sorular hikayeleştirilerek temel bilgi sorgulanmış; öğrencinin soruyu ilk okumada anlayıp basit matematik ve geometri bilgisi ile yorumlaması istenmiştir. Türkçe önceki yıllarda olduğu gibi paragraf ve parçayı okuma, anlama ve yorumlama üzerine kurulmuştur. Sosyal Bilimlerde tüm bölümlerden orta kolaylıkta sorular sorulmuş olup felsefe soruları daha zorlayıcı olmuştur. Fen testi soruları ise geçen yıl da olduğu gibi orta seviyede, temel bilgileri sorgulayacak şekilde sorulmuştur.

"İşlem ağırlıklı soru yoktur"

Uğur Okulları Matematik Bölüm Başkanı Nilda Kiraz, 2018 TYT’nin matematik sınavında sorulan soruların çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlandığını belireterek, "İşlem ağırlıklı soru yoktur. Sorular okuduğunu anlayabilme, mantıksal akıl yürütme ve matematiksel olarak ifade etmeye yöneliktir. Geometri sorularında sorunun çözümü için gereken formüller soruda verilmiş olup gerçek hayatla ilişkilendirilmiştir.

Uğur Okulları Türkçe Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu, "2018 YKS TYT’deki Türkçe sorularında ağırlık yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre 13 soru dil bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularından gelmiştir. TYT’deki dil bilgisi sorularında geçmiş yıllara göre artış görülmesi bu yılki Türkçe sorularındaki değişiklik olarak söylenebilir. Anlam bilgisi olarak tanımladığımız sorularda kullanılan dilin yalın olması soruların çözülebilirliğini artıracaktır. Bu sorular daha çok bilimsel metinlerden seçilmiş olarak görülmektedir. Dil bilgisi soruları da öğrenciye zaman kaybettirmiş olabilir ancak zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular değildir" ifadelerini kaydetti.

Uğur Okulları Fizik Bölüm Başkanı Volkan Alpay, "2018 TYT Fizik soruları müfredatla tamamen uyumlu olup sorular son yıllarda olduğu gibi yorum ağırlıklı olmuştur. Öğrencilerimizin bu sorularda çok zorlanmayacağını düşünmemize rağmen bu tarz sorular dikkat hatalarına açıktır. Sınavdaki sorular kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Soru sayısı önceki yıllara göre az olduğundan 9 ve 10’uncu sınıftaki bazı kazanımlara yer verilmemiştir. Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre 9’uncu sınıf müfredatından 3 tane, 10’uncu sınıf müfredatından 4 tane soru sorulmuştur" diye konuştu.

Uğur Okulları Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil, 2018 TYT’nin, formatına uygun bir şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. "Sorular beklenildiği gibi 9 ve 10’uncu sınıf müfredatını içeriyor" diyen Boyacıgil, "Öğrenciler soruların ifadesinin net ve anlaşılır olduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların normal düzeyde olduğu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ettiler. Konu dağılımları belli periyotları içerecek şekilde hazırlanmış. Öğrencilerimizin TYT’de bir zorlukla karşılaşmadıklarını düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

"Zorluk derecesi beklendiği üzere orta seviyede olmuştur"

Uğur Okulları Biyoloji Bölüm Başkanı Asuman Kılıç Casim, "2018 TYT Fen Bilimleri testinde yer alan biyoloji sorularının müfredat kazanımları ile uyumlu olduğu görülmüştür. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından gelmiştir. Soruların zorluk derecesi beklendiği üzere orta seviyede olmuştur" dedi.

Uğur Okulları Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler, "Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı görülmektedir. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf konularını kapsayacak şekilde dağıtılmıştır. Coğrafyanın çözüm ortalaması oldukça yüksek olacaktır ve ayrıca tartışmalı herhangi bir soru da bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

Uğur Okulları Tarih Bölüm Başkanı Zeynep Ergün, "2018 TYT tarih soruları müfredata uygundur. Soruların sınıflara göre dağılımı incelendiğinde 9’uncu sınıf konularından 2, 10’uncu sınıf konularından 1, 11’inci sınıf TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 2 adet soru geldiği görülmektedir. Öğrencinin yorum gücünü ölçen sorular ön plana çıkarılmıştır. Sorularda harita yorumlama, tarihi anekdotlarla bilgiyi kullanma gücü ve yorum yapma yeteneği ölçülmüştür. Özellikle TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine ait sorular bilgi ağırlıklı gelmiştir. Sorular açık, net ve anlaşılır bir dille yazılmıştır. Sınav bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt etme amacına yöneliktir. Sınavın konu kapsamını bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınavdır. Zorluk derecesi orta düzeydedir" ifadelerini kullandı.

Uğur Okulları Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç, 2018 TYT’deki felsefe sorularının 11’inci sınıf MEB felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygun olduğunu belirtti. Ataç, "Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği ve bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı tespit edilmiştir. Genel anlamda, felsefe sorularının orta derecede zor olduğu ve felsefenin temel bilgilerine sahip olanın ayırt edileceği görülmektedir" dedi.

Uğur Okulları öğrencilerinin TYT değerlendirmeleri

Uğur Okulları Kartal Kampüsü Öğrencisi Baran Emre Arslan, "Türkçe testindeki sorular çok zaman aldı fakat zorlayıcı değildi. Paragraf sorularında işlenen konuları okurken keyif aldım ve sınav içerisinde stresimi azalttı. Ben MF grubu öğrencisi olduğum için Sosyal Bilimler konularına sene boyunca çok ağırlık vermedim ama buna rağmen sorular zor gelmedi diye düşünüyorum. Matematik testindeki sorular için zamanımız biraz daha fazla olsaydı hepsi yapılabilirdi. Bilgi istemeden mantıkla çözülebilecek sorular çok fazlaydı, bu da verimli oldu. Bir köklü sayı sorusu, paragraf sorusu gibi uzundu. Geometri sorularının bazıları da paragraf halindeydi, bu biraz zaman aldı. Fen Bilimleri testi ise bilgiye dayalıydı.

Özetle sınav çok zor değildi ancak zamanı verimli kullanmak gerekiyordu" diye konuştu.

Uğur Okulları Bornova Kampüsü öğrencisi Çağdaş Çetin, "Sınav genel olarak kolaydı. Sayısal öğrencisiyim, matematik soruları yoruma dayalıydı. İşlem sorusu az ve uzundu. Türkçede paragraf sorusu ağırlıktaydı. Dil ve anlatımdan çok az soru vardı. Sosyal testinde felsefe zorlayıcıydı. Fen bilgisinde hiç işlem sorusu yoktu ve ağırlıklı olarak sözel içerikliydi. Okulda her hafta deneme sınavı olmamın sınavda rahat olmama katkısı oldu" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN