Üniversite taban puanları ve başarı sıralaması aralığı nedir? Kaç puanla üniversiteye yerleşirim 2020?

Üniversite taban puanları ve başarı sıralaması aralığı nedir? Kaç puanla üniversiteye yerleşirim 2020?

'Üniversite taban puanları başarı sıralaması 2020' detaylarını haberimizde bulabilirsiniz. Gelecek kaygısı yaşamak istemeyen gençler, iyi bir üniversite eğitimi almak için YKS tercih dönemini bekliyor. Adaylar, ağustos ayında yapılacak tercih dönemiyle beraber hangi üniversiteye kaç puanla girebileceğini ve 4 yıllık (lisans) üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarını merak ediyor. Detaylar haberimizde...

'Üniversite taban puanları ve başarı sıralaması aralığı nedir?', 'Kaç puanla üniversiteye yerleşirim 2020?' sorularının yanıtlarına ve 'üniversite taban puanları başarı sıralaması 2020' detaylarına sayfamızda yer verdik. Üniversiteye giriş sınavı olan YKS, 27-28 Haziran'da gerçekleştirildi. Sınav sonuçları ise 27 Temmuz'da açıklandı. Adaylar 6-14 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihlerini yapacak. Üniversiteye yerleşmek isteyen adaylar, başarı sıralamasının ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını merak ediyor. İşte detaylar...

ÜNİVERSİTE BAŞARI SIRALAMASI ARALIĞI NEDİR?

Başarı sıralaması, üniversitenin ilgili bölümüne en son giren kişinin başarı sırasıdır. Başarı sıralamaları bölüm ve üniversitelere göre değişiklik göstermektedir.

ÜNİVERSİTE TABAN PUANI NE DEMEK?

Taban kelimesi; bir şeyin en alt bölümü anlamına gelmektedir.

Puan kelimesi ise; genellikle test biçimindeki sınavlarda yanıtlanacak soruların sayı olarak değeri ya da yanıtlayanın başarı değeri olarak tanımlanır.

Taban puan; genellikle yapılan tüm sınavlarda alınan en düşük not, sınav sonrası yerleştirme işlemlerinde istediği okulu yada bölümü tercih ederek yerleşen öğrencilerin en düşük yerleştirme puanına verilen isimdir.

Taban puan kavramına en çok LGS, YKS gibi sınavlarda ve bu sınavlardan sonraki yerleştirme işlemlerinde rastlarız. Kelimenin zıttı 'tavan puan'dır.

Taban puanlar her yıl yenilenir.

4 YILLIK ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI İÇİN TIKLAYIN

KAÇ PUANLA HANGİ ÜNİVERSİTEYE GİRİLİR?

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları ile ilgili ÖSYM tarafından yayınlanan ön bilgi amaçlı klavuzu inceleyebilirsiniz.

Adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Adaylar, klavuzda belirtilen Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans programlarına;

a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2020-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

KAÇ PUANLA NEREYE GİREBİLİRİM?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.

Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, AYT/YDT'de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

YÖK ATLAS TERCİH ROBOT EKRANI İÇİN TIKLAYIN

YKS SINAV SORU-CEVAP KAĞITLARI ERİŞİME AÇILDI

YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI 2020

YKS 2020'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM AİS FOTOĞRAFI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN