Yargıtay'dan dikkat çeken karar: Eşe 'az para kazanıyorsun' demek ağır kusur

Yargıtay'dan dikkat çeken karar: Eşe 'az para kazanıyorsun' demek ağır kusur

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi eşini az para kazanmakla suçlayan kadının bu davranışını ağır kusur kabul ederek çiftin boşanmasına ve kadının erkeğe tazminat ödemesine karar verdi.

Yargıtay boşanma aşamasındaki eşini az para kazanmakla suçlayan kadını haksız bularak eşine tazminat ödemesine karar verdi.

Şiddetli geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesinde boşanma davası açtı. Koca, eşinin birden fazla erkekle güven sarsıcı davranışlarda bulunduğunu ve kendisini yeterli para kazanamamakla suçladığını ileri sürdü. Kadın ise eşinin kendisine şiddet uyguladığını ve kapıcılık yapmaya zorladığını iddia etti. Mahkeme, söz konusu olaylarda kadının tam kusurlu olduğu gerekçesiyle davasının reddine, erkeğin ise davasının kabulü ile boşanmalarına karar verdi.

Karar, Bölge Adliye Mahkemesi'ne (İstinaf) taşındı. İstinaf, kararı bozarak, özellikle kocanın şiddet uygulaması nedeniyle söz konusu olaylarda tarafların eşit kusurlu olduklarına hükmetti ve kadın lehine yoksulluk tazminatına hükmetti.  

KADIN DAHA AĞIR KUSURLU SAYILDI

Bu kez koca Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi kararında ise kocaya kusur olarak yüklenen fiziksel şiddet olayından sonra tarafların barıştığı ve evlilik birliğinin devam ettiği, bu olayın erkeğe kusur olarak yüklenemeyeceğine dikkat çekildi. Bununla birlikte kadının birden fazla erkekle güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, yeterli para kazanamadığını söyleyerek eşini aşağıladığı, hor gördüğü, kocanın ise kadını kapıcılık yapmaya zorladığının anlaşıldığı belirtildi. Tarafların kusurlu davranışları dikkate alındığında, evlilik birliğinin temelden sarsılmasına sebep olan olaylarda kadının erkeğe göre daha ağır kusurlu olduğunun kabulü gerektiği belirtildi.

Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesince yanılgılı değerlendirme sonucu tarafların eşit kusurlu olduğu kararının doğru görülmediğini belirtti. Koca lehine uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdir edilmesi gerekirken yanılgılı kusur belirlemesine bağlı olarak tazminat isteklerinin reddinin doğru görülmediğine hükmedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN