Yarım yamalak önlemle olmaz

Yarım yamalak önlemle olmaz

Salgın zincirini kırma ‘fırsatlarını’ ekonomik kaygılarla heba eden Türkiye, bir dönüm noktasına daha geldi. ‘Gevşek normalleşme’ sonucunda vaka sayısında dünyada ilk üçe girildi, yoğun bakımlarda yer kalmadı. Ramazan’da kapanma yeniden gündeme geldi. ‘Önlem aldık demek için göstermelik adım atılırsa risk daha da büyür’ uyarısında bulunan uzmanlar üç başlığı işaret etti: Test artmalı. Sonuç alıcı tedbir uygulanmalı. Aşılama hızlanmalı.

Salgının seyri normalleşmeyi bir seçenek olmaktan çıkarmasına rağmen 1.5 ay önce bu yola girildi. ‘Kötü tercih’ tabloya hızlı yansıdı ancak cumartesi yasağı gibi eski önlemlere dönüşten öteye adım atılmadı. Uzmanlar yetersiz test nedeniyle ‘pozitiflerin’ izlenemediğine dikkat çekti.

Kısmi tedbirle vakalar 50 bini aşınca çağrıları karşılıksız bırakan hükümet, turizm sezonunun yaklaşmasıyla Ramazan’a yönelik ek önlemleri masaya koydu. 

RAMAZAN’DA TAM KAPANMA UYGULANMASINA YÖNELIK ÇAĞRILARI KARAR GÜNDEME TAŞIMIŞTI 

ramazan.jpg

Bilim insanlarından ise “Kapsamlı ve sonuç alacak kararlar alınsın” uyarıları geldi. Prof. Necmettin Ünal, yoğun bakım doktorlarının yetersiz kaldığını söyledi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise “Artık kademeli mesai çözüm olamaz. Kalabalıkların önlenmesi için büyük şehirler komple kapatılmalı” dedi.

TTB Başkanı Şebnem Fincancı da “Pandemi 3’üncü ve en büyük pikini yaptı. Yoğun bakımlarda yer yok” diye konuştu.

karar-manset-13-nisan-sali.jpg

Kontrolsüz normalleşme ve yüzeysel tedbir nedeniyle vakada Avrupa birincisi olan Türkiye’de endişe yaratan gidişat sürerken Ramazan yine tam kapanma için bir ‘fırsat’ olarak işaret ediliyor. Yoğun bakımların dolduğu süreçte etkili tedbirlerin devreye alınması gerektiğini belirten uzmanlar “Kovid’in bulaş hızını kesecek etkili kararlar alınmalı” çağrısı yaptı. 

Türkiye’de günlük vaka sayıları, alınan önlemlerin yetersizliği nedeniyle 50 binin altına düşmüyor. Ağır hasta ve vefat sayılarında çok ciddi artışlar var. Hastaneler kırmızı alarm vermeye başladı. Pek çok ilde hastanelerin yoğun bakım servisleri dolmuş durumda. Sağlık sisteminin büyük bir krizin eşiğine geldiği bugünlerde uzmanlar, salgınla mücadele kapsamında tam kapanma dışında başka bir seçenek kalmadığı görüşünde birleşiyor. 

 İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek “Bu kalabalıkların önlenmesi adına kesin bir çözüm bulunması gerekiyor. Şehir bazlı planlama aslında çok umut vadeden bir planlamaydı. Küçük şehirlerde, özellikle mahallelerde, semtlerde lokal kısıtlamalar yapılarak çok iyi takip etmek mümkündü krizi. Ama çok geçişli büyük şehirlerde bunu yapmak çok mümkün değil. Dolayısıyla o şehrin komple kapatılması artık söz konusu. Hele böyle 60 binli rakamlarda, iyice kırmızıya çalan renk değişikliği olan ve sürekli de artacağını düşündüğümüz bir tablo ile karşı karşıya isek, artık yapacak başka bir şey olmadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.  

Salgınla mücadelede bütün stratejinin aşı üzerine kurulması gerektiğini vurgulayan Tükek, özellikle Biontech aşısı için randevu alıp gelmeyenler nedeniyle aşıların ziyan olduğunu, Bu durumda, başka kişilerin de hakkı yenmiş olduğunu belirtti. 1 Mart’tan itibaren Türkiye’de kontrolsüz bir normalleşmeye geçişin yaşandığını belirten Türkiye Tabipler Birliği Başkanı (TTB) Şebnem Korur Fincancı “Salgın hızla yayıldı, harita bir anda kırmızıya dönüverdi.  

Can kayıpları gerçek rakamların üçte birini yansıtıyor. Yeni açılan servisler dahi ihtiyaca yetmiyor. Yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Tanıklık etmekten tükeniyoruz. Marquez’in Kırmızı Pazartesi romanındaki gibi ‘Her şey herkesin gözü önünde oldu, olmaya da devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Fincancı, tam kapanma konusunda birçok uyarı yaptıklarını fakat bu uyarıların hiçbirine kulak asılmadığını ve durumun bu hale geldiğini belirtti.  

Aktif vaka sayısının 443 bine yükseldiğini söyleyen Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necmettin Ünal da “Yoğun bakımlar birçok ilde dolmuş durumda. Türkiye, yoğun bakım yatağı açısından bir sorun olmasa da yoğun bakım doktor ve hemşirelerinin sayısı yetersiz kaldığından, ilgisiz branş hekimleri de görevlendiriliyor. Hasta sayısının artmasına karşın yetkin personel sayısının yetersiz kalması da mortalite rakamlarının yükselmesine neden oluyor” açıklamalarında bulundu.  

RAMAZAN İÇİN ALTERNATİF ÖNERİLERİ SUNACAĞIZ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplatısı sonrası açıklamalarda bulundu. “Verilere bakıldığında ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçirmektedir” diyen Koca “Kovid-19 risk haritamızsa nüfusun yüzde 80’inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor” açıklamalarında bulundu.

Mutant virüse de değinen Koca “Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilde 166 kişide görüldü. Vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonudur” dedi. Koca “Yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım doluluk oranında dramatik artış yok ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edici” diye konuştu.

‘Tam kapanma olacak mı?’ sorusuna da yanıt veren Koca “Kabineye bu konu hakkında alternatifli önerileri sunacağız. Ramazan ayını tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN