Barolardan ücretsiz avukat talep edebilirsiniz! Adli yardımdan faylanmanız için gereken şartlar

Barolardan ücretsiz avukat talep edebilirsiniz! Adli yardımdan faylanmanız için gereken şartlar

Ücretsiz avukata sahip olmak herkesin sahip olduğu bir hak. Bu haktan yararlanmak da oldukça kolay. Barodan ücretsiz avukat talep edebilirsiniz. Devletin sunduğu ücretsiz avukat hakkından yararlanmak için gereken şartlar

Mahkemede herhangi bir işimiz olduğunda avukata da ihtiyacımız olabilir. Avukata ihtiyacımız olduğu durumlarda ise bazılarımızın avukat için gereken maddi güce sahip olmayabiliriz. Bu gibi durumlarda ise barodan ücretsiz olarak avukat talep edebiliriz. "Adli yardım" olarak adlandırılan bu hizmeti Türkiye Barolar Birliği (TBB) sunmaktadır. Bu yardım ile kişinin hak arama özgürlüğünün kısıtlamasının önüne geçilmektedir.

baro

BARODAN AVUKAT TALEBİ

TBB ihtiyacı olan kişilere ücretsiz avukatlık hizmeti sunmaktadır. Ancak bu hizmet belli davalar için geçerlidir. Ücretsiz avukatlık hizmetinden yararlanmak için davaların hukuk davası veya icra takibi olması gerekir. Eğer ceza davası içerisindeyseniz CMK hükmü dahilinde davanızın görüldüğü mahkemeye başvuru yapmanız gerekir. Ceza davalarında belirlenen usül farklıdır. Alt sınırda beş yıl olan davalarda talep edilmesine gerek olmadan ya da avukat seçemeyecek bir hal teşkil ettiği durumlarda barodan avukat atanır. Bunun yanı sıra sağır ve dilsiz kişilere aynı zamanda 18 yaş altında bulunan şüpheli kişiler için devlet direk olarak avukat görevlendirir.

İCRA TAKİBİNDE AVUKAT TALEBİ

Baronun sunduğu imkandan faydalanmak için icra takinin yapılacağı ya da davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaatta bulunulması gerekmektedir. Başvurunuz alındıktan sonra avukat tutmaya gücünüzün olmadığına dair bir belge sunmanız gerekir. Bu belgeyi ise muhtarlıktan fakirlik belgesi olarak alırsınız. Ancak bu uygulama barodan baroya göre de değişiklik gösterir.

Bazı barolar sizden kazancınızı gösteren veya üzerinize kayıtlı gayrimenkul araç gibi şeyler olup olmadığını kanıtlayan belgeler istemesinin yanı sıra herhangi bir sigortanızın olup olmadığına dair de belgeleri talep eder. Bu belgeleri sunmanızın yanında ikametgah belgesi nüfus cüzdanı fotokopisi ve davanız için gerekli belgelerin fotokopileri de mutlaka başvuru sonucunda sunulması gerekir.

Başvurunuzu yaptınız ve bu başvurunun talebi olumlu sonuçlandıysam sizin için görevlendirilmiş olan avukatın adına vekaleti çıkarmanız gerekir. Bunu yaptıktan sonraysa dava süreciniz başlar. Barolar haricinde kamuya yararlı dernek ve vakıflar da adli yardım yardım için bu imkanı sunmaktadır.

Adli yardım hizmetinin ücretsiz avukat sunmasının yanı sıra yargılama esnasındaki avans harç ve diğer belli başlı ödemeler için adli yardım kararının sürmesi halinde bu ödemelerden kısmen veya tamamen muaf olmak da mümkün olabilmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN