Bayram ve resmi tatillerde işçi çalıştırılabilir mi, cezası var mı? Bayram ve resmi tatillerde işçi çalıştırmanın cezaları

Bayram ve resmi tatillerde işçi çalıştırılabilir mi, cezası var mı? Bayram ve resmi tatillerde işçi çalıştırmanın cezaları

Bayramlarda ya da resmi tatillerde çalışmak zorunlu mu? Bu sürelerde çalışanın maaşı ve fazla mesaisi nasıl hesaplanır? Bayram ve resmi tatillerde işçi çalıştırılırsa cezası ne ya da ne kadardır? Sorularının cevabı için haberimize göz atabilirsiniz…

İş Kanunu, işlerin hafta sonu ve tatil günlerinde çalışmayı gerektirmesi halinde, işverenin işçileri o günlerde çalışmaya zorlayamayacağını açıkça belirtmektedir. Burada çalışan, çalışmamayı seçerek tatil döneminde çalışmayı reddedebilir. Ama burada çok önemli bir detay var. İşçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesi veya olası toplu sözleşme, çalışanların tatil ve resmi tatillerde çalışmasını şart koşuyorsa ve işveren sizden çalışmanızı istiyorsa, işçinin bu talimata uyması ve ona göre hareket etmesi gerekir. İş sözleşmesinde böyle bir hüküm yoksa tatil veya resmi tatillerde çalışmak zorunda değilsiniz.

BAYRAM VE RESMİ TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA ÜCRETİ

İş sözleşmenize göre çalışmak zorundaysanız, bu günlerde çalışsanız dahi işvereninizden ek ödeme alamazsınız. Ancak iş sözleşmesinde çalışma zorunluluğu yoksa ve halen çalışıyorsanız, maaşınız normalden farklı hesaplanacaktır. İş Kanununda tatil ve resmi tatil günlerinde çalışıldığında, işgününün maaşı yüzde 100 artışla ödenir. Yani normalde günde 200 lira alıyorsanız, tatillerde çalışıyorsanız 400 lira alırsınız.

RESMİ TATİL VE BAYRAM GÜNLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİ NEREYE VE NASIL ŞİKAYET EDEBİLİR?

Bir işçinin resmi tatillerde çalışmak zorunda olması halinde, iş sözleşmesinde aksi belirtilmese bile, duruma itiraz etme hakkınız vardır. Şikayette bulunmak için bağlı olduğunuz sosyal sigorta kurumunun departmanına veya bölgesel çalışma departmanına şikayette bulunabilirsiniz. Yasal çalışmadan genel izin günleri için kendisine borçlu olunan maaşın ödenmesini ve talebe rağmen ödenmediği takdirde işten çıkarma bildirimi ile (bir yıldan fazla çalışmışsa) talep etme hakkı vardır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN