Bu çiçekten alanlar ev sahibi oluyor! Şans ve parayı getiriyor: O inanış birçok kişi için gerçek oldu!

Bu çiçekten alanlar ev sahibi oluyor! Şans ve parayı getiriyor: O inanış birçok kişi için gerçek oldu!

Yılbaşının önemli simgelerinden biri de kokina çiçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Yılın son ayında tezgahlarda yerini alan kokina çiçeğinin şansına inananlarda oldukça fazla. Yılbaşı ağaçlarını süslerken kullanılan kokina çiçeğinin anlamını merak edenler araştırmalarını hızlandırdı. İşte kokina çiçeği hakkında merak edilen tüm detaylar…

Aralık ayının sonuna yaklaşırken yılbaşı hazırlıkları da hız kazandı. Yeni yılın şans getirdiğine inanan kişiler ise kırmızı tohumlu kokina çiçeğine evlerinde yer veriyor. Tezgahlarda yerini alan kokina çiçeğinin anlamı ise en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Eski bir inanışa göre evdeki şansı temsil eden kokina çiçeğinin uğur getirdiği söylenmektedir. İşte kokina çiçeği hakkında merak edilen tüm detaylar…

KOKİNA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Kırmızı ile yeşilin muhteşem uyumu kokina çiçeğinde bir araya geliyor. Yunanca kırmızı anlamına gelen kokino kelimesinden türeyen kokina çiçeği yılbaşına kısa bir süre kala tezgahlardaki yerini aldı. Yeni yıl denince akla ilk gelen süsler arasında yer alan kokina çiçeği yeşil kokina yaprakları arasındaki silcan adlı kızıl bir meyvenin bağlanmasıyla ortaya çıkıyor.

Kokina çiçeği Nedir

Aralık ayı sonuna yaklaşırken tezgahlarda yerini alan kokina ise yılbaşı çiçeği olarak bilinmektedir. Yeşil, ucu iğnemsi yapraklara sahip olan kokina çiçeğinin kırmızı tanelerle birleşmesi ile muhteşem bir görsellik ortaya çıkıyor. Tarihi açıdan bakıldığında ise kokinanın eski İstanbul Rumları tarafından yılbaşında kullanılan bir bitki olduğu karşımıza çıkmaktadır. Kokinanın kök yaprakları Antakya bölgesinde idrar artırıcı ve taş düşürücü özelliği ile aktarlarda yerini alıyor.

Kokina çiçeği hakkındaki efsanelere bakıldığında ise mutluluk huzur ve şans getirdiği inanışı hakimdir.Bu nedenle kokina çiçeği yılbaşı çiçeği olarak bilinmektedir. Tarihte yer alan rivayete göre evlerde bulunan kokinaların bir sonraki yılbaşına kadar renklerinin bozulmaması durumunda yeni ev satın alınacağına inanılıyor.

Akdeniz ikliminde ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan kokina alternatif tıpta ise ilaç olarak kullanılmaktadır. Efsanelerde yer alan kokina çiçeğinin yılın ilk günü ev girişine asan kişilerin şansını artırdığı söylenir. Küçük kırmızı tohumlara sahip olan bu çiçeğin mayhoş bir kokusu bulunmaktadır.

Kokina çiçeği anlamı nedir

Eski Roma'da ise kokina çiçeği şehir girişlerinde tahıl ambarlarında koyulurmuş. Geçmişten günümüze gelenekselleşmiş olan kokina çiçeğinin toplanması ise biraz zahmetlidir. Bir gelenek haline gelen kokina çiçeği özellikle yılbaşlarında karşımıza çıkmaktadır. Bu bitkiyi ormanda toplayarak kendiniz evde yapabilirsiniz.

KOKİNA ÇİÇEĞİ NASIL YAPILIR?

Kokina tohumu alarak bu bitkiyi evde kendiniz yetiştirebilirsiniz. Az güneşli ortamları seven kokina çiçeği hızlı bir şekilde büyür. Bu nedenle kokina çiçeği için gölge ve serin bir alan seçmeniz gerekiyor.

Bu çiçeğin dikenlerinin can yakıcı olması nedeniyle ormanlık alanda toplanması da oldukça zordur. Fakat toplamak isteyen kişiler korunaklı eldivenler takarak ormanda toplayabilir.

Öncelikle dikenli yeşil yapraklar toplanırken kırmızı korkuyla tohumları da bu yapraklar üstüne eklenir. Düşmemesi için sıkıca bağlanması gerekiyor. Kokina çiçeği çabuk solmaz.

Kokinalar kuruduktan sonra ise mor ve siyah renge dönüşür. Genellikle kokina çiçeği tohumları da uzun süre saklanmaktadır. Alternatif tıpta ise kokina çiçeği tohumları çay yapımında kullanılır. Bu bitkinin idrar söktürücü etkisi bulunuyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN