Bu ilde 3 gün sakın çeşmeden su içmeyin! Bakan Soylu'dan uyarı geldi, felaketi getirebilir!

Bu ilde 3 gün sakın çeşmeden su içmeyin! Bakan Soylu'dan uyarı geldi, felaketi getirebilir!

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde dün akşam saatlerinde etkisini gösteren yağmur sele neden oldu. Yağmur nedeniyle pek çok yerde su baskınları yaşanırken Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü vatandaşları uyardı. Serasını kontrole giden bir vatandaşın kalp krizi nedeniyle vefat ettiği ifade edilirken Antalya ve Finike ilçelerinde sel felaketinin den sonra 3 gün çeşme suyu kullanılmasın çağrısı yapıldı.

Afet bölgesinde inceleme yapan Bakan Soylu 701 personel görevlendirildi. Şimdiye kadar 497 araç hasar görürken bir vatandaşın da hayatını kaybettiği açıklandı. Antalya Kumluca Finike de kuvvetli sağanak yağışı nedeniyle sel ve su baskınları yaşandı. Kumluca'da yağmur ve fırtına gece yarısından sonra etkisini artırırken Salur, Sarıcasu ve Ortaköy mahallelerinde ilçe merkezine giden Gavur çayı ile 3 dere taştı. Yaşanan Taşkın nedeniyle sokak ve caddeler TL kapılırken araçlarda sürüklenmeye başladı. Örtü altı üretim merkezi Kumluca'da ise yüzlerce sera ve çok sayıda binanın 1 katı sular altında kaldı. Belediye hoparlörlerinden dışarıya çıkmayın uyarısı yapılırken evde kalanları kurtarmak için de belediye personeli çalışma gerçekleştirdi. Yaşanan afet nedeniyle AFAD'dan destek istendi.

BAKAN SOYLU AFET BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Antalya'da yaşanan sel felaketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yağmurun 200 kg’nin üzerinde yağdığını belirten Bakan Soylu, yükseklerde daha yoğun ve şiddetli bir yağmur olduğunu belirtti. Selden sera, esnaf ve evlerin etkilendiğini belirten Bakan Soylu, ciddi bir sel hasar oluştuğunu aktardı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İçinde bulunduğumuz çarşı, sokakta esnafın çok ciddi hasarı var. Hem yerin altındaki otoparklardaki araçlar hasar gördü, hem de selin sürüklediği araçlar zarar gördü. Seralardaki işçi evleri olmak üzere buradaki evler zarar gördüler.”dedi.

Bakan Soylu Sel Felaket

'701 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ'

Antalya'da yaşanan sel felaketi için 701 personel görevlendirildi. 497 araç hasar görürken 100 konutta da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kumluca'da 50-55 1000 dönüm sera arazisi olduğunu belirten Süleyman Soylu, 12 binlik dönümde hasar olduğunu açıkladı. Açıklamalarına devam eden Bakan Soylu şu ifadeleri dile getirdi:

“12 binlik dönümünde hasar var. Şükredeceğimiz tek bir şey var can kaybı ile karşılaşmamız olması. Kalp krizinden bir vefat var ama sele bağlı olup olmadığı tespitlerle belli olacak. 50 gönüllümüz var. 100 Jandarmamız geldi, sayıyı 500'e çıkaracağız. Belediyenin altındaki 3 dönümlük otoparkta araçlar var, tavana kadar su dolmuş durumda. Suyu çekeceği. Evlerin asansör boşluklarında ciddi su var, onlar da çekilecek. Kıymetli Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a sabahtan beri bilgileri verdik.”

AFET BÖLGESİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Şimdiye kadar pek çok afiyetle karşı karşıya kaldığımızı belirten Bakan Soylu, hiçbirinde vatandaşların yalnız bırakılmadığını aktardı. Cumhurbaşkanının tüm afet olaylarında kesin talimatı olduğunu belli Bakan Soylu, vatandaşların işlerine devam ettirebilecek duruma gelene kadar ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Devletin tüm kurum ve kuruluşlarının burada olduğunu Bakan Soylu, tek tesellinin can kaybı olmaması olduğunu söyledi.Konuşmasına devam eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ifadeleri aktardı: “Bizim ilk yaptığımız bu tip afetlerde ilk müdahaleyi yapmak, vatandaşımızın yanında olmak, hasar tespitlerini yapmak. Biraz sonra arkadaşlarla oturacağız, bir durum değerlendirmesi yapacağız. İlk müdahalelerimizi yaptık. Ne şekilde olursa olsun buradaki vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız. Diğer meselenin de nereden kaynaklandığını biliyorum, oraya da halel getirmeyecek bir çözüm bulmaya çalışacağız.”

BAKAN SOYLU ESNAFI ZİYARET ETTİ

Kumluca Kaymakamlığı binasının önünde düzenlenen afet koordinasyon toplantısında yer alan Süleyman Soylu, iş yerlerini su basan esnafı da ziyaret etti. Esnafla sohbet eden Soylu, esnafın taleplerini dinledi.

METEOROLOJİDEN UYARILAR GELDİ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşanan sel felaketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Cuma gününden itibaren yağış uyarısında bulunduklarını belirten Gültekin, Orta Akdeniz üzerinden inen yağışlı bir sistemin özellikle batıda etkisini göstereceğini belirtti. Latif Gültekin, “Muğla'dan başlamak üzere bölgemizi etkilemesini bekliyorduk. Dün Muğla'da metrekareye 135 kilograma varan etkili yağışlar oluştu. Akabinde de akşam saatlerinden itibaren Antalya'nın batı ilçelerinde yağış etkili oldu. Yağış özellikle dün gece Kumluca, Finike hattında etkili oldu, yer yer aşırı yağışa yol açtı. Bunun sonucunda da dere taşmaları meydana geldi" şeklinde konuştu.

Antalya sular altında kaldı

SON 24 SAATTE 253 KİLOGRAM YAĞDI

Antalya merkezde etkili olan yağışlar Metrekare başına 45 kilogram olarak düştü.Gültekin yağışların Doğu ilçelerine doğru kaydığını belirtirken beni gene yüksek kesimlerinde yağışlı havanın etkili olacağını aktardı. Açıklamalarına devam eden Gültekin şu ifadeleri dile getirdi:

"Finike'nin yüksek kesimlerinde Saklısu mevkiinde 253,8 kilogram yağış kaydedildi. Özellikle selin meydana geldiği Kumluca merkezde 207,8 kilogram yağış aldı. Finike merkezde 200,1 kilogram yağış görüldü. Bunlar çok ciddi yağışlar ve aşırı yağış kategorisinde. Dolayısıyla bu yağışlar bazı noktalarda dere taşmalarına yol açtığı içinde seller meydana geldi"

AKŞAM SAATLERİNDE YAĞIŞLAR ARTABİLİR

Gültekin Bugün itibarıyla batıda ciddi bir yağış beklentisi olmadığının altını çizerken Antalya'nın Doğu ilçelerinde yağışların devam edeceğini belirtti.Akşam saatlerinden itibaren bölgeyi terk edecek olan yağışların yarın akşam itibariyle yeni bir yağış oluşturabileceğini ifade edildi. Antalya'daki yağışlar hakkında önemli açıklamalarda bulunan Gültekin, "Doğu ilçelerde de yine 100 kilogram üzeri yağışlar bekleniyor. Yağışlı sistem, bugün akşam saatlerinden itibaren Antalya'yı terk ediyor. Yalnız hemen akabinde yarın akşam saatlerinden itibaren de yeni bir yağışlı sistemin gelişini görebiliyoruz. Akşam saatlerinde yarın Kaş, Finike, Kumluca tarafları kuvvetli yağış almaya başlayacak, gece yarısından sonra Antalya merkez ve doğu ilçelerinin kuvvetli yağış sisteminin içerisine girmesini bekliyoruz. Yarınki yağışlarda ise 50 kilogram ve üzeri çok kuvvetli yağışlar bekliyoruz."dedi.

BİRÇOK ARAZİ SU ALTINDA

Sabah saatleri itibariyle Antalya merkezdeki yağışların Aksu ve Serik ilçelerinde doğru ilerlediği belirtildi. Kuvvetli yağmur nedeniyle Antalya'nın Aksu ilçesinde çok sayıda narenciye bahçesi su altında kaldı. Kuvvetli sağanak yağışlar Antalya havaalanındaki uçuşları da etkiledi. Bazı uçuşların saatlerinde değişiklik yapıldı.

Antalya'da sel zararı

BAKANLIK ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Kumluca ve Finike’de selden etkilenen bölgelerde ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. İş makinelerimiz ilk andan itibaren aralıksız çalışıyor"

EĞİTİM DURDURULDU

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşanan sel nedeniyle okullara da bir gün ara verildi. Kumluca Kaymakamı ve Finike Kaymakam vekili Tekin erdiner yaşanan sel felaketi nedeniyle ilk ve orta okullarda eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.

ŞENTOP ANTALYA VALİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen sel felaketi ile ilgili Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile telefonda görüştü. Başkan şentop Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise"Kumluca ve Finike'deki sel felaketinin ardından Antalya Valisi Ersin Yazıcı'yı arayarak, durumla ilgili bilgi alıp üzüntümü ve geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Devletimiz vatandaşlarımızın zararını telafi etmek için tüm imkanlarıyla çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

SEL BÖLGESİNDE DEĞERLENDİRMELER DEVAM EDİYOR

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile çalışmalarını sürdürüyor. Kumluca'daki şiddetli yağış nedeniyle bölgede inceleme yapan Yazıcı ve Böcek, işyeri evi serası zarar gören vatandaşlarla konuşarak bilgi aldı. Yaşanan sel felaketi ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Vali Yazıcı, ilçeye Metrekare başına 207 kilogram yağış düştüğünü vurguladı. Yaşanan yağışlar nedeniyle Kumluca'da Ciddi bir sıkıntı oluştuğunu ifade eden Yazıcı,"Sabah 08.00'e kadar 400'e yakın ihbar geldi. İhbarlar değerlendiriliyor. Can kaybı söz konusu değil. Tarım arazilerinde ve ilçe merkezinde mağdur olan çok sayıda vatandaşımız var" sözlerine dile getirdi.

Antalya'da sel baskın

PSİKO-SOSYAL DESTEK EKİBİ SAHADA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Antalya'da yaşanan sel felaketinde oluşabilecek psikolojik sıkıntılara karşı 28 personelden oluşan destek ekibi kurdu. Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamda "Kumluca ve Finike'de selden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 28 personelden oluşan 8 Psikososyal Destek Ekibimiz ile sahadayız. Ayrıca bölgeye bir de Mobil SHM yönlendirdik. Devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında" ifadeleri dile getirildi.

ANTALYA'DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Vali Yazıcı, ekiplerin seraları incelediğini belirterek Kavaklıkuyu Caddesi'nde mağdur olan esnafını ziyaret edildiğini aktardı. Bodrum katlarının su altında kaldığı ifade edilirken belediye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü de belirtildi. Vali Yazıcı, sel mağdurlarının da temizlik çalışmaları yaptığını aktardı. Vali Yazıcı, oluşan hasarın akşama kadar tespit edilmesine hedeflediklerini söyledi.

BİR ÇİFTÇİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Sel felaketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali Yazıcı, can kaybı olmamasının sevindirici bir haber olduğunun altını çizdi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, daha önce baypas olan 78 doğumlu bir vatandaşın su altında kalan serasını kontrole gittiğinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı. Devletin yaraları saracağız vurgulayan Vali Yazıcı, İçişleri bakanıyla ve Dışişleri bakanının geçmiş olsun dileklerini iletti.Vali Yazıcı, “Gece 02.30'dan itibaren teyakkuz halindeyiz, kriz merkezlerimiz kuruldu. Takipteyiz, can kaybı olmaması sevindirici ama ciddi miktarda hasar gören yer ve mağdur olan vatandaşımız var. Devletimiz bu hasarı da karşılayacaktır. Büyük geçmiş olsun." dedi.

ÇAVUŞOĞLU: DEVLETİMİZ MİLLETİMİZİN YANINDA

Antalya'da yaşanan olay hakkında bakanlıklardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,“Devletimiz tüm kurumları ile belediyeleri felakete müdahale ediyor. 1 vatandaşımız kalp krizi sonucu hastanede vefat etti. Allah rahmet eylesin. Her zaman olduğu gibi devletimiz böyle durumlarda milletimizin yanındadır” ifadeleriyle vatandaşın yanında olduğunu belirtti.

2 İTFAİYE ARACI KAYBOLDU

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek,yaşanan sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Böcek,"Mal canın yongası; can kaybımız yok ama her yer çamur. Her yer afet ile ilgili sıkıntı görmüş. Biz de 01.15 itibarıyla tüm ekiplerimiz araç gereçle çalışmalara başladık.” ifadelerini dile getirirken konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“25 itfaiye aracı, 38 iş makinesi, 10 kamyon yer aldı. Köprümüz yıkıldı. 2 itfaiye aracımız kayboldu. 167 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyor. Büyük afet, üzgünüz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Bunun yanı sıra belediyeye ait itfaiye araçlarının kurtarma çalışmasına giderken sele kapıldığını belirten Başkan Böcek, çalışanların sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

ÇEŞME SUYU İÇMEYİN UYARISINDA BULUNULDU

Antalya'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle vatandaşların 3 gün çeşme suyu içmemesi söylendi. Finike Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada "İlçede aşırı yağışların neden olduğu sel baskını ve taşkınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Salgın hastalık gibi olumsuz durumlara mahal vermemek için tüm vatandaşlarımızın 3 gün süreyle çeşme suyu kullanmamaları, onun yerine kapalı suların veya kaynatılmış suların tercih edilmesi önem arz etmektedir. Yetkili birimler tarafından gerekli incelemeler yapılmakta olup, çeşitli noktalardan su numune örnekleri alınmıştır. Tüm halkımıza önemle duyurulur" ifadeleri yer aldı.

Araçlar Hasar Gördü

SERALARDA SULAR ALTINDA KALDI

Demre'ye bağlı Köşkerler Mahallesi'nde yaşanan sel felaketi nedeniyle 100 dekarlık sera sular altında kaldı. Selle birlikte gelen toprak, mil, dallar ve ağaç parçaları seraları yerle bir etti. Kapanan Demre-Belören- Çağman mahalleri yolu ile Beymelek Mahallesi Yukarı Beymelek mevkisi yollarında açma ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlar da bir yandan seralardaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

SEL FELAKETİNDEN SONRA TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kumluca'da gece saatlerinde etkili olan yağış bölgede sele neden olurken öğle saatlerinde ise güneş açtı. Esnaf işyerinde temizlik çalışmalarına devam ederken hamurla kaplanan ürünlerde temizlenmeye başladı. İlçede pek çok işyeri hasar görürken Kumluca Belediyesi otoparkında su ile dolan 45 araç hasar aldı. İlçe balçık ve sel sularıyla sürüklenen dal ve tomrukları temizlerken cadde ve sokaklarda da temizlik çalışmaları devam ediyor.

SEL SULARI KAMYONETİ SÜRÜKLEDİ

Yaşanan selden en çok tarım alanları zarar görürken ilçedeki 14 mahallede su altında kaldı. 50 yıl Caddesi'ndeki sel suları yol bitimindeki bir kamyoneti seraya sürükledi. Bunun yanı sıra sel sularıyla birlikte buzdolabı, klima motoru, motosiklet, çamaşır makinesi gibi pek çok eşya da sürüklendi. Sera sahibi İrfan Kavcar yaşanan sel felaketinden anlattı. Kavcar,"Domates seramdaki zarar çok fazla. Gece birden yağmurun yağmasıyla sel sularıyla seraya kamyonet, buzdolabı, motosiklet, iş yerlerinin malzemeleri girdi. Zararım çok fazla" şeklinde konuştu.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye'deki felaketlerde görev alan kurumlardan biri AFAD olurken Antalya'da yaşanan sel felaketiyle ilgili de bölgede çalışmalarına başladı. AFAD yetkilileri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Antalya ilimizin Kumluca, Finike ve Serik ilçelerinde aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Meteoroloji'den alınan bilgiye göre son 24 saatte metrekareye Kumluca'da 207 kg, Finike'de 189 kg ve Serik'te 128 kg yağış düşmüştür. Bölgedeki müdahale çalışmalarına 701 personel ve 189 araç/ekipman ile devam edilmektedir. Sel afetinin etkilerini en kısa sürede ortadan kaldırmak için tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımız, STK'larımız ve gönüllülerimizle çalışmaya devam ediyoruz."

Çiftçilerin zararı büyük

BEBEK SESİ HERKESİ KURTARDI

Finike ilçesinin Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan Akkay Ailesi 6 aylık bebeklerinin ağlama sesine uyandıklarını aktardı. Evlerinin su altında kaldığını gören baba Erdal Akkay, beşikteki bebeği ve iki çocuğunu komşusunun yardımı ile dışarı çıkardığını belirtti. Yaşanan sel felaketinde ki korku dolu anları anlatan Akkay ailesi evlerinde yaklaşık 150-200 bin TL hasar oluştuğunu belirtti.

Finike ilçesinde doğup büyüyen Erdal Akkay gece 2-3 sıralarında uyuduğunu belirtti. Evde 70 80 santim yüksekliğinde su fark ettiğini belirten baba Akkay, çocuklarını alarak evden uzaklaştıklarını aktardı. Perişan halde olduklarını vurgulayan Akkay, “Komşumdan yardım istedim. O geldi. 5-10 dakika evin içinde bekledik. Çıkış yeri aradım. Balkondan atladım ve çocuklarımı öyle tahliye ettim. Benim desteğimle birlikte eşimi indirdik. Bahçenin içinden tahliye ettik" dedi

'AĞLAMASAYDI HEPİMİZ ÖLMÜŞTÜK'

7 yıllık evli ve üç çocuk sahibi olan Merve Akkay, dün akşam saatlerinde yaşanan sel felaketinde yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Gece saatlerinde uyuduğunu belirten Merve Akkaya, bir anda havanın gürlemeye başladığını belirtti. Gece saatlerinde bebeğini emzirmek için kattığını belirten Akkay, evin içerisinin göl olduğunu çocuğun su içerisinde yüzdüğünü belirtti. Merve Akkaya,”Çocuk ağlayıp uyanmasa belki de hepimiz ölecektik. Dış kapıyı açınca daha çok su geldi. Sonra ne yapacağımızı bilemedik. İtfaiye ve jandarmayı aradık ama geri dönen olmadı. Gece 03.00'te komşuyu aradık geldi, kurtardı bizi. Canımızı zor dışarıya attık Ağlama sesiyle uyanmıştık. Ağlamasaydı, hepimiz ölmüştük" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN