EYT'de yaş bilmecesi çözüldü! Bakan Bilgin'den flaş açıklama: Onlar da dahil edilecek

EYT'de yaş bilmecesi çözüldü! Bakan Bilgin'den flaş açıklama: Onlar da dahil edilecek

Türkiye kamuoyunun bir numaralı gündem maddeleri olan asgari ücret ve EYT ile ilgili yeni gelişmeler var. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin dün akşam mecliste yaptığı konuşmada "EYD'de yaş sınırı var mı?" sorusuna yanıt vererek çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Diğer yandan bir SGK uzmanı, konuşmadan bir takım şifreler çıkardı ve yaş sınırlarının 48 ve 50 olacağı sinyalini aldıklarını açıkladı. İşte son dakika gelişmeleri hakkında detaylar..

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili bir yaş sınırı olup olmayacağı tartışmaya açıldı. Bu kapsamda kadınlarda 48 yaş, erkeklerde ise 50 yaş sınırı ön plana çıktı. EYT'de yaş sınırının sorulması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Genel Kurul'da bütçe görüşmelerinde açıklayacağız" yanıtını verdi.

Aylardır 3 milyona yakın EYT'li Aralık ayını sabırsızlıkla bekliyor. Aralık ayında Kongre'ye sunulacak olan EYt'de yaş sınırı olmayacağı tahmin ediliyor. Son dönemde ortaya atılan iddialar, EYt için yeni bir dönemi başlatacak gibi görünüyor.

EYT'de yaş bilmecesi çözüldü

EYT'DE YAŞ SINIRI HAKINDAKİ SENARYO ORTAYA ÇIKTI! 'BASKI YAPTILAR...'

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesindeki yaş sınırı ile ilgili ortaya tılan iddiaları ve konuşmalar hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Erdursun, ayrıca EYT ile ilgili yaş sınırı tahminini de verdi.

Bakan Vedat Bilgin'in mecliste yaptığı konuşmasında, bir an önce süre bitsin ki EYT ile ilgili bir şey söylemeyeyim demek istediğini savunan Erdursun, "Bana bu ifadeyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış izlenimi verdi. Dijital sistemlerden bahsetti ama onlar zaten kayıt altında" dedi.

"BAKAN KENDİSİ AÇIKLASA DA YAŞ SINIRI YOKTU"

Erdursun, ifadesini şöyle sürdürdü:

"EYT üyeleri için yaş sınırı yok. Bakan daha önce 1.5 milyon rakamı açıklamıştı. İşverenler Maliye ve Maliye Bakanlığı'na çok baskı yapıyor. Sürecin işverenlerdeki maliyeti çerçevesinde tıkanmış durumda olduğu görülüyor.

'BUNU İLK KEZ SÖYLÜYORUM'

EYT'nin zaten herhangi bir maliyeti yok. Maliyetler kendi içinde çözüldü. Ülkeye maliyeti yok. Türkiye'de toplam 13 milyon emekli bulunuyor ve bunların 9 milyonunun kendilerinin ödedikleri primlerle emekli olduklarını biliyoruz. Bizler 1.5 kişiye ödenen bir maaştan bahsediyoruz."

EYT'LİLERDE TALEP NEDİR?

EYT düzenlemesi hakkında görüşlerini çok açık dile getiren SGK Uzmanı Özgür Erdursun, konuşmasına şöyle devam etti:

"EYT üyelerinin taleplerini hepimiz biliyoruz. 8 Eylül 1999'dan öncesinde ne zaman ve ne şekilde emekli olunacağı belirlenmişti. Süreç uzun sürdü. 11,5 milyon EYT üyesi vardı ve 7 milyonu beklemede emekli oldu. 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sigortalı olup emekli olmak isteyenler. EYT üyeleri artık yaş sınırı istemiyor. İnsanlara verilen haklar geri alınamaz.

'EYT'DE YAŞ SINIRI OLABİLİR...'

Çalışma Bakanlığı, işverenlerin yaş şartı olmaksızın müdahale etmesine izin verecektir. Hükümet bunu kabul ederse, bir yaş sınırı olacak. Bence yaş sınırı kadınlar için 48, erkekler için 50'dir. Bu doğru bir durum değil.

Hükümet bunu oy pusulası için yapıyor, böylece hayal kırıklığına uğramazsınız. EYT çok güçlü bir şekilde ön plana çıkarken, yaş kısıtlamaları vatandaşlar için bir kez daha sorun yaratıyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN