Gelir testi nedir, neden yapılır? Gelir testi prim borcu nasıl hesaplanır? Gelir testi prim borcu ödeme tutarları 2022

Gelir testi nedir, neden yapılır? Gelir testi prim borcu nasıl hesaplanır? Gelir testi prim borcu ödeme tutarları 2022

Gelir testi yapıldıktan sonra ne kadar prim ödeneceği merak ediliyor. Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte gelir testi prim ödemeleri…

2012 yılından bu yana hayatımızda yer alan genel sağlık sigortası GSS olarak bilinir. Vatandaşların sağlık hizmetinden eşit bir şekilde yararlanması için GSS sistemi uygulanmaya başladı. Herhangi bir sigortası bulunmayan kişiler GSS ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Peki, GSS prim ödemeleri ne kadar? İşte gelir testi prim ödemeleri…

GELİR TESTİ SONUCUNDA NE KADAR GSS PRİMİ ÖDEYECEĞİM?

2017 yılında sağlık sigortası yeni bir sistem uygulamaya başladı. Yıllık sigorta fiyatları brüt asgari ücret üzerinden belirlenmektedir. Sağlık sigortası primleri için ödemeniz gereken tutar gelirinizle orantılı olarak belirlenmektedir. Gelir testi sonucunda tarafınıza bazı rakamlar tanınmaktadır. Bunlar; g0, g1, g2 ve g3’tür. Bu rakamlar gelir testi sonucunda ne kadar prim ödeyeceğinizi gösterir. Gelir testi prim ödemeleri şu şekildedir:

gelir testi hesaplama

Aile içi hane gelirinin brüt asgari ücretin 3/1’inden az olması durumunda 60/1 (c-1) üzerinden değerlendirme yapılır. Bu durumda maddi gücünüzün prim ödemek için yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Aile içi hane gelirinin brüt asgari ücretin 3/1’inden fazla olması durumunda 60/1 (g-1) üzerinden değerlendirme yapılır. Bu durumda maddi gücünüzün prim ödemek için yeterli olduğu tespit edilmiştir ve /3 x %12 üzerinden prim ödemesi yapılır. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz ve emekliliğinize de katkı sağlamak için GSS sağlık prim miktarı bu oranda belirlenir.

Aile içi hane gelirinin asgari ücretin 2 katına denk gelmesi durumunda 60/1(g-2) üzerinden değerlendirme yapılır. Bu durumda maddi gücünüzün prim ödemek için yeterli olduğu tespit edilmiştir ve x %12 üzerinden prim ödemesi yapılır.

Aile içi hane gelirinin asgari ücretin 2 katından fazla olması durumunda 60/1(g-3) üzerinden değerlendirme yapılır. Bu durumda maddi gücünüzün prim ödemek için yeterli olduğu tespit edilmiştir ve x 2 x %12 üzerinden prim ödemesi yapılır.

2022 yılı itibarıyla brüt asgari ücret 4.253 TL olarak belirlendi. Hesaplamalar yapılırken brüt asgari ücret üzerinden ödeme tutarları belirlenmektedir.

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda en düşük prim ödemesi 81 TL olarak görülmektedir. Gelir testi yaptırarak ödemeniz gereken prim tutarlarını öğrenebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN