Günde 69 TL ödeyenlere 47 48 49 yaşında emeklilik! 1995 1996 1998 girislilere erken emeklilik kapısı açıldı

Günde 69 TL ödeyenlere 47 48 49 yaşında emeklilik! 1995 1996 1998 girislilere erken emeklilik kapısı açıldı

EYT düzenlemelerinde sona gelinirken aralık ayında Meclis'te masaya yatırılması bekleniyor. EYT üzerinden emekli olmak için bekleyen milyonlarca kişinin gözü kulağı yapılacak açıklamalara çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT üzerinden gelişmeleri aktardı. Doğum borçlanma ödeneği emekliliği öne çeker mi, kimler yararlanabilir?

Prim günleri eksik olan vatandaşlara bugünleri tamamlamak için doğum borçlanması yöntemiyle EYT'den faydalanmak istediklerini her fırsatta dile getirdi. Bunun üzerine doğum borçlanması yaparak erken emekli olunur mu? EYT düzenlemeleri ilişkin tüm detaylar haberimizde...

Milyonların sabırsızlıkla beklediği Asgari Ücret Tespit Toplantısı Aralık ayında yapılacağı belirtildi. Asgari ücrete yapılacak olan artış ile doğru orantılı olarak memurlarda etkilenecek. Emekli aylıkları bu bağlamda artış gösterirken 3600 ek gösterge maaşlara eklenme kararı alındı. EYT ile emekli olacak kişilerin emekli maaşları ise etkilenecek.

DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan kadın çalışanlarda doğum borçlanması yapıldığında sigorta başlangıcının 1999 Eylül öncesine çekebilir mi sorusu internet üzerinden araştırma konusu oldu. Yapılan araştırma sonucunda doğum borçlanması, doğumdan önce sigorta girişi olan kadınlar için verilen bir fırsat olurken prim gün sayısı eksik olan kadınlar ise doğum sonrası çalışmadığı süreyle borçlanır. Bu süre zarfında ise eksik prim gün sayıları tamamlanır. Bu nedenle doğum borçlanması emekliliği öne çekmez.

Doğum borçlanması emekliliği etkiler mi?

EYT'DEN YARARLANABİLECEKLER KİMLER?

Sigorta giriş tarihi 1999 Eylül'den önce olan çalışma yılını ve prim gününü dolduranlar yeni düzenlemeden yararlanarak emekli olabilecek. Bakan Vedat Bilgin, yaptığı açıklamada prim düzenlemesi hakkında EYT için net tarihi 8 Eylül 1999 olduğunu belirtti. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanması durumlarında bile işe giriş tarihinde herhangi bir oynama olmayacağının altını çizdi.

16 yaşında işe başlayan birisi için günler ileri ki tarihlere eklenecek. Fakat bu kişilerin ise başlama tarihinde geri çekilme söz konusu değildir. SSK ile çalışan kişilerde kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yıl şartı aranırken 5000 gün şartının da emekli olmak için yerine getirilmesi gerekir. Bağ-kur'lu çalışanlarda ise prim günü kadınlarda 7200 erkeklerde ise 9000 gün olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN