Kaçak elektrik kullanımı nedir? Kaçak elektrik cezası nasıl hesaplanır? Kaçak elektrik kullanımı cezaları 2022

Kaçak elektrik kullanımı nedir? Kaçak elektrik cezası nasıl hesaplanır? Kaçak elektrik kullanımı cezaları 2022

Kaçak elektrik kullanan kişilere ne kadar ceza verildiği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Kaçak elektrik cezası alan kişilerin ödemeleri nasıl ve nereye yapacağı da merak ediliyor. İşte kaçak elektrik kullanma cezaları…

Elektriğin sayaçtan yasal olmayan yollarla kullanılması durumuna kaçak elektrik denir. Kaçak elektrik yasalara uygun olmayan bir kullanım şekli olarak görülmektedir. Kaçak elektrik kullanım şekilleri değişiklik göstermektedir. Sayacın bozulması durumunda kullanan kişilerin durumu fark etmesi ancak yetkililere haber vermemesi kaçak elektrik kullanımı olarak görülmektedir. Elektrik abonesinin 2. ve 3. şahıslar tarafından abone olmadıkları halde kullanması durumunda yine kaçak elektrik kullanım olarak geçmektedir.. Sayacın mühürlenmesi durumunda mührü kuruma haber vermeden açan kişiler de kaçak elektrik kullanmaktadır. Kaçak elektrik kullanımı avantaj olarak görülse de sayaçların voltaj ayarı yapılmadığı için elektronik eşyalar da ciddi hasarlar görülebilir. Kaçak elektrik cezası alan kişilerin ödemeleri nasıl ve nereye yapacağı da merak ediliyor. İşte kaçak elektrik kullanma cezaları…

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM CEZASI NE KADARDIR?

Kaçak elektrik kullanımı kapsamında kişilere yapılan uyarılar ve mühür işlemine rağmen faturasını ödemeyen ya da mührü kırarak elektrik kullanımına devam eden kişilere ihbarname gönderilir.

İhtarname e yer alan süre boyunca elektrik faturasını ödemeyen kişiler için EPDK tarafından kesme ve bağlama ücretini tam olarak 5 katının hesaplanması sonucunda ödeme alınmaktadır. Ödemeler ise firma ve mesken kullanımına göre değişiklik göstermektedir. Normal mesken yani ev kullanıcıları için açma kapama bedelinin 5 katı ödeme alınmaktadır. Açma kapama bedelini ceza kesen kurumu arayarak öğrenebilirsiniz.

KAÇAK ELEKTRİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Abonelere kaçak elektrik nedeniyle ceza kesilmesi durumunda itiraz hakkı bulunmaktadır. Kaçak elektrik kullanımı yapmadığını bilen ve emin olan aboneler bir tutanak ile ceza uygulayan kuruma giderek cezaya itiraz edebilmektedir. Kurum tarafından verilen matbu dilekçenin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Yeni taşınılan bir evde kaçak elektrik sorununun yaşanması durumunda kişinin eve yeni taşındığını gösteren sözleşme ve abone üzerine bir ikamet belgesinin bulunması gerekir.

Gerekli belgelerin tamamlanması ile birlikte abonenin dosyası heyete gönderilir. Bekleyen dosyalar kapsamında itirazın değerlendirilmesi süreci de değişiklik göstermektedir. İnceleme aşamasında abonenin sunduğu bilgiler ve tutanakta yer alan bilgiler karşılaştırılır. Ancak kişiler bu duruma itiraz etse de elektriğin kesilmemesi için borcu ödemek zorundadır. Karar sonucunda abonenin haklı bulunması durumunda ise yapılan ödeme iade edilir.

Kaçak elektrik kullanım cezası

KAÇAK ELEKTRİK CEZASI NASIL HESAPLANIR?

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmet Yönetmeliği kapsamında belirlenen kurallar çerçevesinde abonelerden ödeme alınmaktadır. Yönetmelikte yer alan 26, 27, 28, 29 ve 30. Madde kaçak elektrik cezası için yetkililerin izlemesi gereken protokolleri oluşturur. Kaçak elektrik kullanımının tespiti ile birlikte tarifeye ceza işlemi uygulanır. Bu faturayı ise cezalı tarife adı verilir.

Abonenin kaçak kullanımı tespit edildiği anda, abonenin kullandığı kaçak tüketim hesaplanır ve müşteri gurubuna göre aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 kat olacak şekilde ceza bedeli hesaplanarak kullanıcının faturasına yansıtılır. Kişilerin tekrardan usulsüz kullanım yapması durumunda ise ödenen tutar iki katına çıkmaktadır. İhtarname alan kişiler açma kapama bedelinin 5 katına ödemektedir. Ödeme yapmayan kişiler için hukuki süreç başlatılır.

KAÇAK ELEKTRİK İHBARI NASIL YAPILIR?

Bir kişinin kaçak elektrik kullanımı yaptığından emin olan kişilerin bu durumu yetkililere bildirmesi gerekir. Kaçak elektrik kullanımı yapan kişiler her ay faturalarına ek olarak yüzde 15 değerinde kaçak kullanım bedeli ödemektedir. Kaçak elektrik kullanımına son veren kişilerden ise ödeme alınmamaktadır. Kaçak elektrik ihbar etmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

Elektrik dağıtım şirketinin internet adresine giriş yaparak kaçak ihbar formunu doldurabilirsiniz.

Kurumun Twitter adresi üzerinden mesaj ya da mention göndererek ihbarda bulunabilirsiniz.

Kurumun uygulamaları üzerinden ihbarda bulunabilirsiniz,

Kurumun çağrı merkezini arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.

Kaçak elektrik kullanımı ihbarı kapsamında ihbar yapan kişinin bilgileri kesinlikle karşı taraf ile paylaşılmaz. Bu nedenle çekinmeden kaçak elektrik kullanımını ihbar edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN