Kimlik taşımak zorunlu mudur? Kimlik taşımayan kişilere ceza verilir mi? Kimlik taşımama ceza tutarları 2022

Kimlik taşımak zorunlu mudur? Kimlik taşımayan kişilere ceza verilir mi? Kimlik taşımama ceza tutarları 2022

Türkiye'de yaşayan her vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı bulunmaktadır. Yanında kimlik kartı taşımayan kişilere ceza verilip verilmediği, ne kadar ceza verildiği merak ediliyor. İşte kimlik taşımama cezası tutarları…

Bir ülkede yaşayan vatandaşların devlet tarafından verilen kimlik kartları bulunmaktadır. Kimlik kartları kişilerin kişisel durumlarını gösteren resmi bir belgedir. Kimlik kartı üzerinde kişinin ismi ,soy ismi, medeni hali, T.C. kimlik numarası gibi bilgiler bulunur. Kimlik kartı taşımayan kişileri hangi cezaların verildiği ve ne kadar ceza verildiği araştırılıyor.İşte kimlik taşımama cezası tutarları…

KİMLİK TAŞIMAK ZORUNLU MUDUR?

Her birey kimlik kartına taşımak zorundadır. Fakat yanınızda ehliyet, pasaport ya da avukat kimlik kartı gibi belgelerin bulunması da yeterli olacaktır.

Vatandaşların yanında kimlik belgesi bulunmaması ya da kimliğini belgeleyecek bir belgenin kolluk kuvvetlerine sunulmaması durumunda kimlik kartı gelene kadar 24 saati geçmeyecek şekilde yakalama kararı verilebilir. Kolluk kuvvetlerine kimlik belgesini istemesi için belirli nedenler bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekildedir:

Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,

Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,

Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,

Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya mal varlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,

Bu durumların ortaya çıkmasıyla polis ekipleri kişilerden kimlik belgesi talep edebilir. Polis ekipleri keyfi olarak kişileri durduramaz.

kimlik taşımama cezası

ÇOCUKLARIN NÜFUS CÜZDANI TAŞIMASI ZORUNLU MU?

15 yaşını dolduran her çocuk yanında kimlik taşımak zorundadır. Bu durum kimlik bildirme kanununda açık bir şekilde ifade edilmiştir.

KİMLİK TAŞIMAMA CEZASI NEDİR, NE KADARDIR?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 40. maddesi gereğince görev ile bağlantılı olarak kamu görevlisine kimlik veya adres bilgileri sorulması durumunda bilgi vermek istemeyen ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiler için görevli tarafından 105 TL idari para cezası verilir. Yani kimlik taşımayan kişilere 105 TL para cezası verilmektedir.

OHAL sürecinde kimlik taşımayan kişilere de 105 TL para cezası verilir. Bu durumda kişilerden farklı tutarda ödeme alınmaz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN