KYK borçlarındaki faiz karmaşası! Faizler silindi, anapara katlandı! Milyonlarca öğrenci şaştı kaldı: e-Devlet'ten öğrenin!

KYK borçlarındaki faiz karmaşası! Faizler silindi, anapara katlandı! Milyonlarca öğrenci şaştı kaldı: e-Devlet'ten öğrenin!

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, KYK borcu olan gençlerin silindiğine dair söylenilen faiz borçlarının üzerine Mecliste dikkatleri çeken açıklamalara yer verdi. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Garo Paylan, Mecliste KYK borcu olan gençlerin silindiğine dair söylenilen faiz borçlarıyla alakalı bir basın toplantısına yer verdi.

Faiz borçlarının silinerek yerine gecikme zamlarının geldiğine değinen Paylan, “Cumhurbaşkanı ‘Yalnızca anapara ödenecek’ dedi ama gençlerimiz vergi dairelerine gittiğinde gecikme faizinin yerinin gecikme zammını aldığını görüyor” ifadelerini kullandı.

Paylan konu hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli arkadaşlar, biliyorsunuz gençler üniversite yıllarında borçlanıyorlar. Burs alıyorlar, kredi alıyorlar ve bu borçları da bu bursları da iş bulamadıkları için veya yüksek faizler sebepleriyle ödeyemiyorlardı. Biz bununla ilgili KYK’ya borçlu gençlerin borçlarının silinmesini önerdik. Anapara ve faiziyle önerdik. Bunu siyasetin gündemine taşıdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 18 Temmuz 2022 tarihinde “Biz anaparalarını silmiyoruz ama faizlerinin tamamını siliyoruz” dedi. Açıklama burada. Ve açıklamanın içine baktığımızda aynen şöyle bir ifade var: “Biraz önceki kabine toplantımızda kredi ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık.” Yani, “yalnızca anapara ödenecek KYK’ya” demiş. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi mi? Dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı “Kredi Yurtlar Kurumu’na borçlarında yalnızca anapara verilecek”

“YA CUMHURBAŞKANI GENÇLERİ KANDIRDI YA DA YİNE CUMHURBAŞKANI'NI KANDIRDILAR!”

"Bunun üzerine havuz medyası manşetleri attı. Bakın havuz medyasının manşetleri burada Ne diyor? 'KYK'de yalnızca anapara ödenecek'. Anapara verilecek diye manşetler atıldı. Haberler yapıldı. Müjde dendi. Gençler kısmen sevindiler. Evet, biz tamamının silinmesini istedik özellikle ama en azından faizinin silineceği için gençler sevindiler. Bugünlerde gençlerin çok büyük şikayetleri var. Bakın, sosyal medyada gruplar kurmuşlar, şikayetlerde bulunuyorlar. Ne diyorlar biliyor musunuz? “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözüne biz itibar ederiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan yalnızca ana parayı ödeyeceksiniz dedi.” 'Şu ne diye?' soruyorlar. Buradaki bir gencimizin borçlanma rakamları var. Ne yapılmış biliyor musunuz? Bu gencimiz 13 bin lira kredi almış. Bunun gecikme zammını faizini siler gibi yapıp adını gecikme zammına çevirmişler ve bu gencimizin borcunda endekslemeyle 13 bin liralık faiz yalnızca 12 bin 300 yüz liraya düşmüş. Yani gencin bütün faizinde yalnızca 704 lira indirim var. Yani gencimizi 26 bin liralık borcunun, anaparası 13 bin lira, faizi 13 bin lira, faizinden yalnızca 700 lira endekslemede bir indirim yapılmış. Sayın Cumhurbaşkanı bu nedir ya? Bu nedir? Bakın sizin sözünüz burada. 'Yalnızca anapara ödenecek' ama gençlerimiz vergi dairelerine gittiğinde gecikme faizinin yerinin gecikme zammını aldığını görüyor. Ve çok küçük bir indirimle karşılaşıyor faizlerde. Şimdi bu ülkede Cumhurbaşkanı'nın sözü bu anlamda nasıl yenmiş? Ben anlamıyorum. Cumhurbaşkanı KYK borçlusu gençleri kandırdı. Ya da yeniden Cumhurbaşkanı'nı kandırdılar. Bu konuda mutlaka bir düzenleme yapmak zorundayız. Gençlerin bu anlamda faizlerinin eksik olarak silinmesini kabul edemeyiz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bu konuda bir irade beyanda bulundu ve Meclis’e bu yasa teklifi geldi. Milletin vekilleri 'evet en azından faizler silinsin' dedi. Ama Maliye’nin yaptığı uygulama bu çerçevede değil ve faizler hala aynen duruyor. Ve en az 1 milyon üç yüz bin gencimiz hala faizlerle karşı karşıya bulunuyor Sayın Cumhurbaşkanı. Bu konuda size çağrımdır. Gelin yasama ve yürütme birlikte, bu eksiği hep beraber giderelim."

“GENÇLERE GÜNDE BİR TOST BİR AYRAN REVA GÖRÜLÜYOR”

"Gençlerimiz evet geçmiş borçlarıyla karşı karşıyalar ama bugün üniversite okuyan gençlerimiz de zor durumdalar. Ve Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda bir müjde verdi. Müjde burada. Geçtiğimiz yıl 850 lira uygulanan kredi ve burslar 1250 liraya çıkacak diyor. Ben bir hesap yaptım. Yüzde 47 artışa tekabül ediyor. Yani 850 lirayı 1250 lira yapmış. Yalnızca yüzde 47 artış yapmış burslarda. Peki Sayın Cumhurbaşkanı enflasyona kaç diyorsunuz siz? TÜİK'in enflasyonunu bile yüzde 85. Sokağın enflasyonu kaç? Yüzde 185. Peki bu ne? Niye gençlere yalnızca yüzde 47 artış yapıyorsunuz Neden 850 liralık bursu yalnızca 1250 TL'ye yükseltiyorsunuz? Geçtiğimiz yıl gençlerin bursu 850 TL idi. Günde 29 TL yapar. 29 TL’yle bir günde ne yapabilirsiniz? Bir büfeye gitseniz, bir tost ısmarlasanız, bir de yanında ayran söyleseniz, en az 30 lira. Yani Cumhurbaşkanı, bir gün için bir tostu, bir ayranı reva görüyor gençlerimize. Geri kalan hiçbir şey olmayacak, ulaşım olmayacak. Eğlence olmayacak, kitap almak olmayacak. Yalnızca 29 TL."

“GENÇLERE BORÇ DEĞİL, AYDA 5 BİN TL BURS VERELİM”

Gelecek yıl için kaç paraya reva görüyor bir günde 41 TL. Zaten zam yağmuru devam ediyor. Gelecek yıl da size net bir şekilde söyleyeyim. Şu gün bile bazı büfelerde bir tost bir ayran 40 lira. Yani bir günde bir gencimize Sayın Cumhurbaşkanı bir tost bir ayranı reva görüyor. İşte böyle bir vicdansızlıkla karşı karşıyayız. Biz HDP olarak öğrencilere borç değil, burs verilmesini savunuyoruz. Ve burs rakamının da gençlerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaları için, en azından bir miktar nefes almaları için 5 bin TL olarak uygulanmasını öneriyoruz ve karşılıksız olarak uygulanmasını öneriyoruz.

Kaynak nerede diyeceklerdir. Bunun 200 milyar TL bir yükü var bütçenin. 200 milyar TL nedir? Gelecek sene kur garantili mevduat üzerinden zenginlere, yoksulların vergisinden en az 500 milyar TL aktarılacak. İşte bu 500 milyar TL'nin yarısı bile değildir Milyonlarca gencimizin hem borçlarını silmeliyiz hem de borç değil burs vermeliyiz. O burs rakamı da bir ay için 1250 TL değil, 5 bin TL olmalı. Bu konuda yasa teklifimizi Meclis’e sunmuştuk. Bu yasa teklifinizi güncelleyeceğiz ve gençlerimize nefes alıp almaları için mücadelemizi büyüteceğiz."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN