Bu hesap zor verilir!
Kamu malı yetim malı gibidir diyor SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu. Acaba Cumhurbaşkanlığı yönetimi bu kurala ne derece uymaktadır?
YSS Köprüsü 2013 yılında ihale edildi.
Köprü 2016 yılında bitti ve Hazine garantili para basmaya başladı.
Ama muhtemelen 2020-21 yılında şirkete fazladan 4 yıl daha işletme, pardon para toplama süresi daha verilmiş.
Kamuoyuna açıklanan resmi bir bilgi yok. Hatta köprüyü işleten şirketin sitesinde bile YAPIM+İŞLETİM süresi olarak ihalenin 10 yıl 2 ay 20 gün süre ile alındığı bilgisi var.
Ama olsun, gönlümüz elvermedi ve yılda 800 milyon dolar olmak üzere 4 yıl daha 3,2 milyar dolar kıyak geçildi. Zaten köprünün toplam yatırım bedeli resmi olarak 3,5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.Böylece sadece verilen ek süre ile yeni bir köprü parası daha kazanmış oldu şirketimiz.
***
YSS Köprüsü açıklanan maliyetin çok altında yapılacağını 1. ve 2. köprü maliyetleri üzerinden vermiştim. Osmangazi Köprüsünün bile 1,2 milyar dolara yapıldığını açıklayan Japon firma olunca, sanırım kimse YSS Köprüsü ve kısa ek yolların 3,5 milyar dolara olmayacağını anlamış olacaktır.
Bugün ek süre ile beraber YSS Köprüsünde firmaya toplam ödeme 8,3 milyar doları buluyor. Böyle bir fiyat, böyle bir kârlılık acaba nerede var?
Osmangazi Köprüsü keza... 1,2 milyar dolar yapım maliyeti, ek bağlantı yolları ile beraber en fazla 1,5 milyar dolara çıkan (finansman maliyeti ile en fazla 1,7 milyar dola) köprüye 15 milyar dolar kim nasıl garanti vermiş olabilir?
Acaba kamu malına yetim malı gibi sahip çıkmak böyle mi oluyor?
Bu hesaplar nasıl verilecek, hiç düşünüyor musunuz? Yani bu dünyada olmasa da, nasıl verilecek bu hesaplar?
TOPLUMSAL DUYARLILIK
Bugün 5 yıl önceki şarkısındaki sözlerden dolayı Sezen Aksu gündemde. İyi ama daha bugün hepimizin gelirini, evlatlarımızın geleceğini ipotek altına alan, 3-5 Hazine garantili müteahhide milyar milyar dolar kıyaklar sağlayan bu gelişmeler neden gündemde değil?
Evlatlarının geleceği için kuruş hesabı yapan insanlar, evlatlarının geleceğini satan bu gelişmelere neden hassas değil?
Acaba başlarına sorun gelene kadar beklemeyi mi tercih ediyorlar?
Mesela bugün İstanbul Boğaz Köprüleri çift taraflı ücretlendirilmiş ve ücretleri de 2015 yılına göre 3,4 liradan 16,5 liraya yükseltilmiş ise bu YSS-Osmangazi Köprülerine ödeme için yapılmıştır. (Gerekçe bakım onarım gösterilse de)
Şehir içinde, belki de evinizden yürüyerek gideceğiniz hastaneler kapatılmış, bunun yerine de şehrin dışında, ulaşımı zor ama devasa binalarda şehir hastaneleri yapılmışsa ne kazanmış oldunuz? Yolda vefat eden bir yakınınız olduğunda mı soruna bakacaksınız? Ya da yol parası size dokunduğunda mı?
***
Bugün KÖİ adı altında, ya da Yap-İşlet ama işletebildiğin kadar işlet ihaleleri ile bir kesim müthiş fazladan kazanıyor. O kesim elbette tek değildir... Ama yoksullar tektir ve dertleri de tektir.
Dolar 14 lirada kalsa ne olur; 24 liraya çıksa ne olur? Nasılsa her şartta kazanacak ve kaybedecek belli ise....
Siz Sezen Aksu’nun 5 yıl önceki müzik parçasını sorgulamaya devam edin....
Geleceğiniz satılıyor, evlatlarınızın geleceği alınıyor.... Hiç düşünmeyin.
Kolay gelsin.